Anot jo, jeigu ES leis eurointegracijai tapti Ukrainos vidaus politikos batalijų objektu, o ne vienijančiu faktoriumi, Rusijai tai bus svajonių scenarijus.

Tokiomis įžvalgomis jis pasidalijo Vilniuje, konferencijoje „Rytų partnerystės vertinimai: iššūkiai ir darbotvarkė pilietinei visuomenei“.

„Dabartinis iššūkis, pirmiausiai, yra nuostolių sumažinimas. Aš matau tokią būtinybę, reikia vengti situacijos, kai europinė darbotvarkė tampa politiškai skaldančiu klausimu Ukrainoje užuot tapus vienijančiu klausimu. Dar neseniai Ukrainos demokratinė opozicija, politiškai kalbant, beveik turėjo europinės darbotvarkės monopolį. Ponas Viktoras Janukovyčius ir jo komanda įšoko į traukinį, praktiškai demonopolizavo šį klausimą. Jeigu V. Janukovyčius būtų tęsęs, jis turėtų puikius šansus būti perrinktas 2015 m. Dabar susiduriame su pavojumi, kai opozicija gali remonopolizuoti europinės darbotvarkės klausimą. Turime vengti pasidalijimo Ukrainos visuomenėje, kuriuo Rusija iki 2015 m. galėtų pasinaudoti labai efektyviai“, - kalbėjo V. Socoras.

Savo kalboje jis neaplenkė ir Baltarusijos. Eksperto nuomone, lig šiol Aliaksandro Lukašenkos režimui taikytos sankcijos ne tik nepakeitė Minsko požiūriu į ES, bet netgi pablogino situaciją.

„Izoliacijos ir sankcijų politika nesuveikė. (...) Sankcijos ir izoliacija – ne tik neveiksmingos, bet ir antiproduktyvios. Būtų klaidinga manyti, kad Baltarusija neturi alternatyvų. Ji turi alternatyvų – jos blogos. Tai Rusijos variantas ir Eurazijos sąjungos variantas. Neturėtume skatinti Baltarusijos valdžios naudotis šiomis galimybėmis. (...) Niekada nelaimėsime, jei nedirbsime su tais, kurie turi sprendimų priėmimo galią. Tai raktas į pergalę geopolitinėje konkurencijoje“, - reziumavo V. Socoras.