„Tai yra viena iš patriotiškumo išraiškos formų ir tą ugdyti irgi reikėtų, kad mes visada būtume pasiruošę“, - trečiadienį Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

Jis pabrėžė, kad tarpukario ir sovietinėje Lietuvoje karinis rengimas mokyklose egzistavo.

V. Pranckietis nedetalizavo, kaip pats karinis rengimas mokyklose turėtų vykti. Pasak Seimo pirmininko, tai spręstų švietimo specialistai.

Dabar Lietuvoje atlikti privalomąją karo tarnybą šaukiami jaunuoliai nuo 19 iki 26 metų. Kasmet tarnauti pakviečiama apie 3,5-4 tūkst. šauktinių.

Pensijų kompensavimas bus baigtas kovą

Pensijų kompensavimas gyventojams bus užbaigtas iki kitų metų kovo 31 dienos, sako Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Seimo vadovo teigimu, nukelti termino nesvarstoma.

„Kovo mėnesį visi pensininkai turi gauti tuos du trečdalius, kurių dar negavę, o vieną trečdalį jau gavo iki 2016 metų birželio", - „Žinių radijui" teigė V. Pranckietis.

Krizės metais sumažintų pensijų kompensavimui kitų metų biudžete numatyta 87,3 mln. eurų. Pensijų kompensavimas vyksta nuo 2014 metų pabaigos.

Kiti Seimo rinkimai galėtų vykti kovą

Realu, kad jau kitos kadencijos Seimas būtų renkamas ne spalio, o kovo mėnesį, sako Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Siūlymas pusmečiu paankstinti Seimo rinkimų datą parlamente buvo įregistruotas praėjusią savaitę. Šiam pakeitimui reikalingas bent 94 parlamentarų pritarimas, nes Seimo rinkimų data - spalio antrasis sekmadienis - įrašyta Konstitucijos 57 straipsnyje.

„Panašu, kad įvyks", - „Žinių radijui" trečiadienį teigė V. Pranckietis, paklaustas ar kiti Seimo rinkimai jau galėtų vykti pagal naują tvarką.

Ankstinti Seimo rinkimų datą siūloma tam, kad naujoji Vyriausybė turėtų daugiau laiko suformuoti kitų metų biudžetą pagal savo programą ir prioritetus.

„Tik Vyriausybė paskirta ir ji per savaitę-dvi turėjo pasitvirtinti biudžetą. Tiesiog nėra kada jį analizuoti, pritaikyti pagal naują programą", - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Idėjai keisti Seimo rinkimų laiką yra pritarusi ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Muziejininkai negali prižiūrėti Gedimino kalno

Vilniaus Gedimino kalno priežiūra iš Nacionalinio muziejaus turėtų perimti geologijos specialistų turinti institucija, sako Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis

Parlamento vadovo teigimu, muziejininkai nėra kompetentingi rūpintis slenkančio kalno šlaitais.

„Su visa pagarba (muziejininkų, - ELTA) jų darbui, bet tai yra geologinis, gamtinis procesas ir tai yra ne jų profesijos dalykai", - „Žinių radijui" teigė V. Pranckietis.

Gedimino kalno priežiūrą perleisti Aplinkos ministerijai arba Vilniaus miesto savivaldybei paragino ir sostinės meras Remigijus Šimašius.

Šiemet dvi didelės grunto nuošliaužos Gedimino kalno šiaurinėje pusėje įvyko vasarį ir spalį, o gruodį pastebėta, kad formuojasi nauja nuošliauža pietinėje pusėje netoli Sereikiškių parko.