Lietuvos deleguotas eurokomisaras vertindamas tai, kad Lietuvoje gyventojai ketvirtadalį savo pajamų skiria maistui, teigė matąs įvairių maisto produktų brangimo priežasčių, tačiau, anot jo, tai turėtų būti mokesčių politikos dalis.

„Šiuo atveju visi, kurie vardina įvairiausias priežastis, savaip yra teisūs, kadangi poveikis kainai yra dėl daugelio dalykų, tačiau išlaidos maistui turėtų sudaryti rūpestį formuojant mokesčių politiką, atlyginimų politiką, formuojant vartojimo krepšelio apskaičiavimus, ir tai turėtų būti pagrindas diskutuoti, ar šalies žmonių pajamos yra pakankamos, kad būtų galima neskirti tokios didelės dalies pinigų maistui“, – interviu telefonu „Žinių radijui“ iš Briuselio sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, maistas yra būtinoji prekė, todėl rūpestis, kad išlaidos maistui nesudarytų didelės pajamų dalies, yra didelis šalies politikos uždavinys.

V. P. Andriukaitis sveikino Lietuvoje inicijuojamas pilietines iniciatyvas boikotuoti prekybos centrus. Anot jo, toks pilietinis aktyvumas yra demokratinio solidarumo lygio atspindys.

„Tai yra sveikintina, kad visuomenė yra aktyvi. Šitas aktyvus visuomenės dalyvavimas procese būtinai paveiks rinką, būtinai turės įtakos kainų struktūrai ir ypač tai naudinga, kada dažnai rinkoje yra nesąžiningų veiksmų. Nesąžiningų veiksmų problema rinkoje yra visą laiką ir toks viešumas yra stiprus ginklas kovoti su nesąžininga prekyba“, – neabejojo Europos Komisijos narys.,

ELTA primena, kad premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį dėl kai kurių produktų kainų pokyčių buvo sukvietęs pasitarimą, po kurio padarė išvadą, kad galimai išaugo prekybos centrų antkainiai. Prezidentūra padidėjusias maisto produktų kainas sieja su išaugusiu vartojimu, kuo pasinaudojo prekybininkai. Seimo Pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė ragina mažinti PVM būtiniausiems maisto produktams.

Prekybos tinklų boikotas sumažins prekių kainas

„Kaip ten besišaipytų, bet šitas aktyvus visuomenės dalyvavimas procese būtinai įtakos rinką, būtinai įtakos kainų struktūrą, ir ypač tai naudinga, kada dažnai yra nesąžiningų veiksmų rinkoje. Nesąžiningų veiksmų problema rinkoje yra visą laiką ir toks viešumas yra stiprus ginklas kovoti su nesąžininga prekyba“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė V.P.Andriukaitis.

Iniciatyvą jis palygino su prieš penkerius metus JAV prasidėjusia akcija „Okupuok Volstrytą“ („Occupy Wall Street“) - tuomet piktintasi, kad didžiąją turto dalį valdo mažuma žmonių. Vėliau antikapitalistai tokius judėjimus organizavo ir didžiuosiuose Europos miestuose.

„Iš pilietinio aktyvumo tikrai šaipytis negalima, jis yra atspindys demokratinio solidarumo lygio, jūs žinote, koks buvo didžiulis ažiotažas „Okupuok Volstrytą“, neperkant tam tikrų prekių iš šalių, kurios okupuoja tam tikrų kitų šalių teritorijas. Labai daug priežasčių, ir tai yra sveikintina, kad visuomenė yra aktyvi“, - kalbėjo eurokomisaras.

Piktindamiesi dėl aukštų vaisių ir daržovių kainų, apie 100 tūkst. gyventojų pareiškė ketinimus gegužės 10-13 dienomis boikotuoti prekybos tinklus, taip tikintis sumažinti produktų kainas.