Kartu jis teigia, kad nuteistam Seimo nariui Vytautui Gapšiui apkalta negalima, nes teismo nuosprendis kalba apie epizodus iki jam tampant Seimo nariu. V. Gapšio veiksmų politinį vertinimą jis irgi linkęs sieti su tuo, kad nusikaltimams - jau dešimtmetis.

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį išteisino buvusį Darbo partijos vadovą Viktorą Uspaskichą, Seimo narį V. Gapšį ir buvusią partijos finansininkę Mariną Liutkevičienę dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltais dėl vadinamosios juodosios buhalterijos.

„Mūsų nuomone, sprendimas turėjo būti išteisinamas, bet teismo sprendimas tam tikra prasme patvirtino, kad šita byla yra politinė - vien tai, kad teismas išdrįso akivaizdžiai politinius prokurorų žingsnius, vykdytus 10 metų, pakeisti švelnesniu variantu - tai yra, žinoma, gerai, bet gaila, kad bylos kaip ši - politinės - Lietuvoje vyksta“, - BNS sakė V. Mazuronis.

„Kalbant apie tolimesnius dalykus, V. Gapšys - vienintelis, kuris yra dabar Seimo nariu, tikrai jam negali būti joks nepasitikėjimas ar interpeliacijos procesas pradedamas, todėl kad tuo metu, kai vyko tie epizodai, dėl kurių jis kaltinamas, ir dėl kurių, aš manau, turėjo būti išteisintas, tuo metu jis nebuvo Seimo narys, o tai reiškia, kad jis nebuvo davęs priesaikos, o kaip galima sulaužyti priesaiką, kurios nesi davęs? Lygiai taip pat jis negalėjo grubiai pažeisti Konstitucijos atlikdamas savo pareigas kaip Seimo narys, nes juo nebuvo“, - aiškino V. Mazuronis.

Jis sutiko, kad įstatymų pažeisti negalima ir nebūnant Seimo, tačiau nematė kliūčių V. Gapšiui likti politikoje.

„Politiškai žiūrint, liksiu prie to, kad tai buvo prieš dešimt metų, jeigu žmogus ir yra pripažintas kaltu nors ir pagal žymiai švelnesnį variantą, tai mano nuomone jis turi, jeigu taip ir liks galutinis sprendimas, žmogus turėtų atlikti bausmę, šiuo atveju sumokėti baudą ir manau, kad tai turėtų būti jam pamoka gyvenime“, - dėstė Darbo partijos pirmininkas.

„Pagal įstatymus, kiekvienas Lietuvos pilietis, atlikęs bausmę, gali kandidatuoti į Seimą - jeigu iki to laiko bus priimtas galutinis sprendimas ir V.Gapšys atliks jam skirtą bausmę, šiuo atveju sumokės baudą, jis galės kandidatuoti į Seimą“, - aiškino V. Mazuronis.

„Tvarkiečio“ Petro Gražulio svarstymų, kad palyginti švelni bausme – bauda – V. Uspakichui skirta mainais už pasitraukimą iš aktyvios politikos, V. Mazuronis nevertina rimtai.

„Aš manau, kad jo pareiškimus galėtų pakomentuoti tik jis pats arba sapnininkas. Jeigu jis pateiktų savo samprotavimų argumentus - gal aš kažko nežinau - tai galima būtų svarstyti arba komentuoti, bet jeigu P.Gražulis staiga atsibunda, jam pasirodo kažkokia vizija ir jis ją išsako niekuo nepagrįstą, tai kaip ją galima komentuoti? Jį galima tiktai pasiųsti pas sapnų aiškintoją“, - sakė V. Mazuronis.

Pirmadienį paskelbtu Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu, V. Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. eurų bauda, V. Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų, M. Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

Prieš pustrečių metų – 2013 metų liepos 12 dieną – Vilniaus apygardos teismas V. Uspaskichui už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. M. Liutkevičienei tuomet skirti vieneri metai nelaisvės, V. Gapšys nubaustas bauda.