Darbo partiją gelbės pirmuoju numeriu daugiamandatės rinkimų apygardos sąraše įrašytas frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. Tai paaiškėjo po pirmadienio vakarą Vilniuje surengto DP tarybos posėdžio.

Antrasis sąraše - Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, trečias - apie Seimo mandato atsisakymą pareiškęs rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys, ketvirtoji - žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, penktoji - pirmininko pavaduotoja, partijos atsakingoji sekretorė - Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Toliau sąraše - Seimo narys Valentinas Bukauskas, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas, ekspremjeras Gediminas Vagnorius. Pirmąjį dešimtuką užbaigia teisingumo viceministras, Darbo partijos Vilniaus skyriaus vadovas Giedrius Mozūraitis.

Antrasis dešimtukas atrodo taip: Valdas Skarbalius, Darius Ulickas, Viktoras Fiodorovas, Jonas Pinskus, Dangutė Mikutienė, Raimundas Markauskas, Sergejus Dmitrijevas, Vilija Filipovičienė, Vidmantas Žiemelis, Paulius Kalina.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei skirta 23, švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei – 24, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui – 25 vieta.

Jei formuotų Vyriausybę, EP gal ir paliktų

K. Daukšys žurnalistams sakė esantis dėkingas partijai už parodytą pasitikėjimą. „Visą laiką komandai reikia, kad ji būtų kuo stipresnė, bet kadangi toks šiandien buvo tarybos sprendimas, aš jį pripažįstu ir manau, kad tai tas sprendimas, kokio partijai reikia“, – į klausimą, kaip vertina, kad partijos lyderis komandos neves į Seimo rinkimus, atsakė K. Daukšys.

K. Daukšys sakė besitikintis gerų rezultatų Seimo rinkimuose – esą rezultatai ne kartą parodė, kad reitingai neparodo tikros situacijos.

„Svarstėme tą situaciją, buvo priimtas sprendimas, kad aš pasilieku EP. Todėl kad negerai apgaudinėti netoli 50 tūkst. rinkėjų, kurie reitingavo mane asmeniškai išsiųsdami į EP ir mėtytis iš vieno sąrašo į kitą – tai tu į EP, tai į Seimą nori – rinkėjų atžvilgiu nekorektiška“, – po posėdžio žurnalistams sakė V. Mazuronis.

Tačiau V. Mazuronis tvirtina, kad partija dirbs kaip komanda ir po rinkimų, būnant valdančiojoje daugumoje, jis „norėtų dirbti vykdomojoje valdžioje būsimam Seime“. DP pirmininkas sakė, kad jei partija formuotų valdančiąją koaliciją, jis dėl likimo EP spęstų iš naujo.

Tai, kad Darbo partijos lyderis V. Mazuronis neatsisakys šiltos vietos Europos Parlamente (EP) ir Darbo partijos Seimo rinkimuose neves, politikos kuluaruose kalbėta jau anksčiau. Pagal pernai priimtas įstatymo pataisas, išrinktas į Seimą V. Mazuronis būtų iškart netekęs EP mandato.

Tačiau dar balandį V. Mazuronis kalbėjo kitaip – partijos suvažiavime pareiškė esantis pasirengęs vesti partijos kandidatų sąrašą Seimo rinkimuose, jeigu taip nutars partija.

„Aš suprantu, kad partijos pirmininkas turi būti komandos priekyje, ir šiandien aš esu tam pasiruošęs. Aš toliau aktyviai dirbsiu su mūsų visa komanda kaip partijos pirmininkas. Aš pasirengęs vesti rinkiminį sąrašą, jeigu mes apsispręsime, kad reikia daryti būtent taip“, – pavasarį sakė V. Mazuronis.

V. Uspaskichas norėjo kitaip

„Pirmininkų taryboje buvo svarstoma vienas iš dviejų – Artūras Paulauskas arba Kęstutis Daukšys. Buvo kalbama, kad turi vesti tas, kas populiaresnis“, - dar prieš tarybos posėdį žurnalistams išdavė V. Uspaskichas.

Asmeniškai V. Uspaskichas norėjo, kad partiją į rinkimus vestų V. Mazuronis arba Vytautas Gapšys. „Tačiau ne taip dėliojasi, todėl pritarsiu daugumai. Žinau, kad V. Gapšys svarsto apie rimtą sprendimą savo politinėje veikloje, o Valentinas, kaip sako, maždaug vienodai kotiruojasi, todėl gali užleisti vietą ir kitiems“, – kalbėjo V. Uspaskichas. Vėliau paaiškėjo, kad V. Gapšys atsisako Seimo nario mandato.

Viktoras Uspaskichas ir Loreta Graužinienė
V. Uspaskichas pasisakė ir apie Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės vaidmenį artėjančiuose Seimo rinkimuose. „Žinot, visaip būna gyvenime, kartais postas puošia žmogų, kartais žmogus puošia postą. Šioje vietoje viską susumavus buvau už tai, kad ji būtų gana aukštai vertinama“, – teigė Europos Parlamento narys. Daugiamandatės apygardos sąraše L. Graužinienė įrašyta 7 numeriu.

Pats V. Uspaskichas patikino į aktyvią politiką negrįšiantis.

Darbo partijos reitingai pastaruoju metu nežiba: liepos mėnesio „Spinter tyrimų“ duomenimis, už ją balsuotų 7,8 proc. respondentų. Tai reiškia, kad V. Mazuroniui būtų grėsęs darbas Seimo opozicijoje.

Lietuvos rinkimų sistema yra mišri: joje 71 Seimo narys išrenkamas vienmandatėse apygardose ir 70 parlamentarų vienoje daugiamandatėje pagal partijų suformuotus sąrašus.