Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad bendrovei „Architektų gildija“ vadovaujantis verslininkas į valstybės biudžetą turės sumokėti tūkstančio litų baudą. Tai švelnesnė nuobauda, nei numatyta sankcijoje – už nelegalų darbą įstatymas numato baudą nuo trijų iki dešimties tūkstančių litų.

Administracinio teisės pažeidimo bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi teisėja Vitalija Norkūnaitė pažymėjo, kad Vilniaus apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai pagrįstai R. Mazuroniui surašė protokolą dėl nelegalaus darbo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad R. Mazuronis savo vadovaujamoje bendrovėje „Architektų gildija“ nuo kovo 7 d. leido dirbti vienai darbuotojai, apie kurios įdarbinimą nebuvo pranešta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai.

Europarlamentaro sūnus su jam pateiktais kaltinimais nesutiko ir aiškino, kad bendrovėje kovo pradžioje buvo įdarbinta viena darbuotoja, apie kurios įdarbinimą buvo pranešta „Architektų gildijos“ buhalterijos dokumentus tvarkančiai bendrovei „Statveda“. Ši savo ruožtu iš karto privalėjo informaciją apie į darbą priimtą darbuotoją pranešti „Sodrai“. Tačiau to nepadarė.

„Dėl techninių nesklandumų ar kitų man nežinomų priežasčių buhalterijos paslaugas teikianti bendrovė šios informacijos „Sodrai“ nepranešė“, – R. Mazuronis teigė buvęs įsitikinęs, jog darbuotoja dirbo legaliai.

Verslininkas taip pat pabrėžė, kad jo veiksmuose nebuvo nei tyčios, nei neatsargumo padaryti administracinį teisės pažeidimą, tačiau su tokia pozicija nesutiko teismas, pažymėjęs, jog įstatyme nėra numatyta jokių papildomų šį teisės pažeidimą kvalifikuojančių požymių, todėl kaltės forma pažeidimo fakto konstatavimui neturi teisinės reikšmės.

Atlikti patikrinimą projektavimo paslaugas teikiančioje 2007 m. įkurtoje bendrovėje, kuri, kaip teigiama oficialiame „Architektų gildijos“ puslapyje internete, „perėmė daugiametę V. Mazuronio projektavimo įmonės patirtį, ideologiją, vertybes“, Ekonominės policijos paprašė korporacijos „Microsoft“ atstovai Lietuvoje „Business Software Alliance“ (BSA).

Buvo įtariama, kad „Architektų gildija“ savo veikloje naudoja nelicencijuotą „Microsoft“ ir „Autodesk“ programinę įrangą.

R. Mazuronis sako, kad šie garbės nedarantys įtarimai buvo mesti be jokio pagrindo ir Ekonominės policijos pareigūnams atliktus patikrinimą nepasitvirtino.

„Mes naudojame licencijuotą „Microsoft“ įrangą, o vietoj „Autodesk“ esame pasirinkę kitą tiekėją, kurio sukurtos įrangos kokybė bus visiškai tenkina, – sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ vieno lyderių sūnus. – Tačiau Ekonominė policija mūsų bendrovėje nusprendė ieškoti ne tik programinės įrangos, nes buvo gavusi leidimą atlikti ir išplėstinį patikrinimą – tikrino visą įmonės veiklą, pradedant programine įranga, baigiant buhalterija“.