Laikinosios sostinės vadovai atrėžia, kad taip siekiama taupyti biudžeto pinigus.

Tiesa, skirtingų pusių skaičiavimai gerokai skiriasi.

Merą lygina su caru

Kauno valdžia skelbia, kad siekiant taupyti už patalpų nuomą mokamas lėšas, svarstoma galimybė kai kuriuos Kauno miesto savivaldybės padalinius, įsikūrusius nuomojamose patalpose, perkelti į netoliese centrinių rūmų esantį Lietuvos banko pastatą Maironio gatvėje.

Tokios kalbos papiktino opoziciją.

„Esame pateikę ne vieną pasiūlymą, kaip miestui pagerinti kauniečių gyvenimo kokybę. Gaila, bet į daugumą siūlymų išgirstame tą patį atsakymą, kad pinigų nėra. Matyti, kad pagrindinis savivaldybės prioritetas – biurokratinis aparatas ir rūmai jam. Pastaruoju metu Andrius Kupčinskas kaip koks caras kalba tik apie rūmus. Tik aprimus kalboms apie Kongresų ir koncertų rūmus, jis užsimojo savivaldybės administraciją įkurdinti Lietuvos banko rūmuose. Merui neįdomu, ar iš tiesų pavyks sutaupyti miesto lėšų – svarbiausia ąžuoliniai baldai ir marmurinės sienos. Gal netrukus Kauno savivaldybė pradės ieškoti vietos ir Valdovų rūmams?“, - DELFI teigė V. Matijošaitis.

Vienas turtingiausių verslininkų pataria, kad naudingiau būtų mažinti biurokratinį mechanizmą.

„2011 metais, kai pusmetį vadovavo ne A. Kupčinskui, pavyko sumažinti savivaldybės valdininkų aparatą. Merui grįžus į jam įprastą kėdę, valdininkų armija vėl stipriai didėja. Ketinimui 170 tarnautojų įkurdinti Lietuvos banke, aš turiu alternatyvą. Siūlau lygiai tokiu pat skaičiumi sumažinti administraciją, tokiu būdu nekils klausimo nei dėl patalpų, taip pat sutaupysime maždaug apie 8 mln. litų kasmet, kuriuos miestas galės skirti savo gyventojų gerovei“, - teigė V. Matijošaitis.

Verslininkas nėra oficialiai paskelbęs, ar kitąmet dalyvaus tiesioginiuose mero rinkimuose.

Skaičiavimai skiriasi

Tuo tarpu Kauno valdžios atstovai sako, kad savivaldybė sutaupytų valdininkus perkėlus į prabangias banko patalpas.

„Kauno savivaldybei nuomotis patalpas iš Lietuvos banko yra geriausias variantas, kadangi tokie variantai kaip naujų patalpų statymas truktų ilgai, tuo tarpu išperkamoji nuoma iš privataus sektoriaus savivaldybei kainuotų brangiai. Lietuvos bankas yra valstybinė institucija, kuri siūlo puikias sąlygas nuomai“, - teigia šį klausimą nagrinėjančios specialios komisijos pirmininkas Steponas Vaičikauskas.

Andrius Kupčinskas
Į Maironio gatvėje esančias Lietuvos banko patalpas būtų perkelta apie 160 įvairiose miesto vietose įsikūrusių savivaldybės administracijos padalinių darbuotojų. Pasak specialistų, savivaldybės administracijos skyrių sukoncentravimas į vienas patalpas leistų ne tik efektyviau dirbti administracijai, bet kartu prisidėtų ir prie patogesnio kauniečių aptarnavimo. Lietuvos banko patalpos yra puikiai pritaikytos tinkamesniam „vieno langelio“ principo įgyvendinimui.

„Nuomotis patalpas Lietuvos banko Kauno rūmuose yra geriausias būdas, kuris leistų spręsti dabar esančia nepalankią situaciją efektyviam savivaldybės administracijos darbui. Bendradarbiavimas su Lietuvos banku dėl patalpų nuomos savivaldybei yra palankus. Ypač dabar, kol nėra vieningos nuomonės dėl vieno Kauno miesto savivaldybės pastato“ , - teigė Kauno miesto tarybos narys Vygantas Gudėnas.

V. Matijošaičio skaičiavimai – priešingi. Politikas skaičiuoja, kad dabar patalpų nuomai per metus išleidžiama 360 tūkst. Lt, o nuoma banko rūmuose atsieitų 450 tūkst. Lt. per metus.