Politikas taip pat sukritikavo konservatorius, kurie perima oponentų retoriką apie tai, kad konservatoriai pralaimėjo rinkimus ir dabar tarsi turi atsiprašinėti ar kaltinti vienas kitą.

Kaip žinia, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai laimėjo Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje, bet pralaimėjo antrajame ture vienmandatėse apygardose. Iš viso partija Seime iškovojo 31 mandatą. 2012 m. po ekonominės krizės konservatoriai buvo laimėję 33 vietas parlamente.

V. Landsbergis klausė, kaip atrodytų, jei aukso medalio Olimpinėje žaidynėse nelaimėjusi plaukikė Rūta Meilutytė draskytų marškinius ant krūtinės ir apgailestautų, kad iškovojo tik sidabro medalį.

„Įsivaizduokite kad R. Meilutytė, kuri nelaimėjo aukso medalio (daug žmonių Lietuvoje nusivylė), o laimėjo tik sidabro medalį, draskosi marškinius ant krūtinės ir kaltina save, kad nelaimėjo aukso medalio. Jinai yra rimta mergaitė. Norėčiau kad mes būtume bent jau tokia rimta mergaitė kaip R. Meilutytė", - sakė konsevatorių patriarchas.

Apie G. Landsbergio siūlymą kuo greičiau surengti naujus pirmininko rinkimus arba atsistatydinti, jei jie nebus surengti, V. Landsbergis sakė, jog jam tai netikėta.

„Man tai netikėta ir nemanau, kad taip turi būti daroma, kaip jis pasiūlė. Mums turėtų rūpėti darbas, politinis darbas Lietuvoje, Seime, kur mes ateiname kaip atsinaujinusi, pasipildžiusi jauna, energinga, didelė frakcija, antroji frakcija. Ir ten tikrai yra, ką daryti. Nėra taip svarbu ardytis tarpusavyje. Tai mums nepadės veikti kaip parlamentarams, politikams ir kaip struktūrai, kuri Lietuvai vis dar labai svarbi", - sakė politikas.

Pasak V. Landsbergio, yra daug norinčių, kad konservatorių partija nebebūtų svarbi.

„Į tai buvo nukreiptas ir pasiūlymas ateiti ir susilieti į margaspalvę, neaiškią visų koaliciją, liaudies demokratijos pavidalu. Tada mūsų neliktų. Mes turime likti, turime būti protinga, konstruktyvi ir gerą vardą išlaikanti politinė opozicija, nepriklausomybinė politinė jėga Lietuvoje", - sako V. Landsbergis.

Šiuo atveju jis kalbėjo apie Seimo rinkimus laimėjusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos siūlymą konservatoriams jungtis į plačiąją valstiečių, socialdemokratų ir konservatorių koaliciją.

„Dar nežinia kas paaiškės, kas ta nauja valdžia", - teigia konservatorių patriarchas, bet pridūrė nenorintis kritikuoti naujos valdžios avansu ar spėlioti.

„Bet iš karto kreipiama į tai, jog svarbiausia naujiena yra ne vadinamųjų valstiečių ar kas tai bebūtų laimėjimas rinkimuose, bet Tėvynės sąjungos pralaimėjimas. Labai aiškus uždavinys ir pastanga įtvirtinti tokį požiūrį. Dar net primesti mums tarpusavio kaltinimus atsiprašinėjimus, marškinių ant krūtinės draskymus", - sakė V. Landsbergis ir stebėjosi, kas būtų, jeigu taip elgtųsi aukso medalio nelaimėjusi R. Meilutytė.

V. Landsbergis sako, kad konservatoriai neturėtų pasiduoti teiginiams, esą jie žlugę pralaimėtojai. Pasak politiko, konservatorių gretose daug nepatenkintų pokyčiais pačioje partijoje. Jis svarstė, kad galbūt tokiems žmonėms tai proga revanšui.

„Tai būtų negerai", - sako politikas.

„Tie puolimai, per kai kuriuos žurnalistus, vienas dar net partijos narys mūsų, yra labai šiurkštūs", - tęsė V. Landsbergis.

Gali būti, kad V. Landsbergis kalbėjo apie neseną buvusio Andriaus Kubiliaus patarėjo, politologo Virgio Valentinavičiaus kritiką, kuri jis išsakė straipsnyje DELFI.

V. Landsbergis sako galintis papasakoti ir savų patirčių. Jis prisiminė, kad 1997 m. partija jį iškėlė prezidento rinkimuose. Politikas sako neturėjęs, kur dėtis ir turėjo dalyvauti. Pasak jo, net ne visi partijoje norėjo, kad jis laimėtų.

„Bet svarbiausia buvo po to. Aš buvau Seimo pirmininkas, buvau pasakęs viešai, aš turiu pareigas, esu išrinktas, buvau išrinktas pirmame rate savo apygardoje į Seimą ir Seime išrinktas pirmininku. Klausia, ką tu darysi, jei nelaimėsi šitų rinkimų? Atsakiau: aš toliau dirbsiu kaip Seimo pirmininkas. Tai buvo visai ne tai, ko norėjo mūsų partijos priešininkai", - aiškina politikas.

„Bet aš buvau nesubjektyvus. Man atrodo, kad Gabrielius yra per daug subjektyvus, jis pats tą pasakė. Bet manau, kad reikia žiūrėti objektyviau į visą situaciją: kas ką reiškia, kokie bus atgarsiai, kokie bus vertinimai? Manau, kad tas katastrofiškas tariamas pralaimėjimas bus įtvirtinamas tuo būdu. Sakys: tikrai, jie taip pralaimėjo, kad turi keisti pirmininką", - sakė V. Landsbergis.

Tačiau politikas pasiūlė išeitį: pasak V. Landsbergio, galima surengti suvažiavimą šiek tiek anksčiau nei 2017 m. gegužės mėnesį.

Tačiau jis siūlė nepripažinti požiūrio, jog partija labai stipriai pralaimėjo. Iš tiesų pagal gautų balsų kiekį konservatoriai stipriai nepralaimėjo, jų pralaimėjimą lėmė mišri rinkimų sistema, kai pusė Seimo narių renkama daugiamandatėje apygardoje, kita pusė - vienmandatėse.

„Nevisiškai supratau: ar Gabrielius šiandien atsistatydina? Kas čia darosi? Bet jis pasakė kažką tokio: jis susistabdo, jis pasiplauna, dabar jūs žinokitės... Na, gerai. Bet jūs suprantate, kaip tą išvers? Nebent taryba nutars kitaip. Manau, kad jeigu yra po pusmečio suvažiavimas ir dabar reikia daryti kuo greičiau neeilinį suvažiavimą, turbūt, galima daryti, jei yra reikalas. Gal tikslinga būtų dėl to pagreitinto suvažiavimo padaryti apklausas partijos skyriuose? Jei partijos skyriai pasisakys, tada darykime kada nors: vasarį, kovą, ne gegužę, būtinai šiek tiek anksčiau", - sakė V. Landsbergis, pridūręs, kad tai neturi būti partijos viršūnėlių sprendimas.

Politikas būtinai patarė neskubėti su šios dienos sprendimu, jei kalbama apie suvažiavimo datą.

Vytauto Landsbergio žodžiai konservatoriams apie 2016 m. Seimo rinkimus