Vertindamas Dalios Grybauskaitės prezidentavimą, V. Landsbergis tvirtina, kad ji, kaip prezidentė, „atitinka iškeltus kriterijus“.

„Reikia žiūrėti, kas atitinka geriausiai ir kas turi ištvermės atlaikyti puolimus, kokie tenka Daliai Grybauskaitei. Ji juos atlaiko ir dar nenusivylė, nes žino, kad Lietuva nėra tik žiniasklaida. O nusivilti tikrai galėtų. Atsimenu, kiek ant manęs „krovė“. Manau, reikia užsiauginti šarvą: kartais nekreipti dėmesio, o kartais kovoti“, – LRT laidoje „Aktualijų studija“ teigė V. Landsbergis.

Patarinėjo atšaukti kandidatūrą

-Gerbiamas profesoriau, viename interviu esate sakęs, kad šituose rinkimuose dalyvaujate, nes Jus iškėlė dalis skyrių, ir partiečiai jumis tiki. Kita Jūsų įvardyta priežastis – partijoje trūko ir trūksta demokratijos, nes dabar Lietuvoje yra grupelė žmonių, kurie priima sprendimus iki galo neišanalizavę klausimų. Ar tai vienintelės priežastys?

-Taip, vienos iš pagrindinių. Galų gale, yra proga apie tai kalbėti. Reikia, kad tai būtų girdima ir svarstoma, o šie rinkimai – galimybė tai padaryti, nes partijos taryboje arba suvažiavime tai buvo ne kartą siūloma, bet nustumiama į šoną. Taigi nutariau neatsisakyti.

-Į pirmininko postą buvo daug kandidatų, liko keturi. Praėjusią savaitę, pirmadienį, atsistatydino Laima Andrikienė. Kodėl taip mažėja kandidatūrų?

-Paklauskite kandidatų, kodėl jų buvo daug, o paskui liko tik keturi. Aš nežinau. Irena Degutienė lyg užsiminė nenorinti, kad atrodytų, jog skaldoma partija. Galbūt jai kas nors taip ir išaiškino.

-Jeigu partijoje vyksta demokratiniai rinkimai, kandidatų kėlimas yra demokratinis procesas, o ne partijos skaldymas. Ką manote Jūs?

-Aš taip ir manau. Kai man bandė įrodyti, kad kandidatuodamas kenkiu partijai, su tuo nesutikau, nes debatai – ne skaldymas, o būdas išsiaiškinti, kas gerai, kas negerai. O tai, kas negerai, juk galima taisyti. Matau, kad ir kiti kandidatai – Valentinas Stundys, Andrius Kubilius – sutinka, jog pačioje partijoje yra taisytinų dalykų. Daug kandidatų, kitaip nei vienas (kaip „senais gerais laikais“), gali atnešti naudos.

-Užsiminėte apie Jums darytą spaudimą, kad atsisakytumėte savo kandidatūros.

-Žinote, tai nebuvo spaudimas „iš aukščiau“, bet draugiškų patarimų ir pan. forma. Negalėčiau to pavadinti spaudimu, veikiau – nuomonėmis.

-Ar Jūsų tikslas yra atnaujinti partiją?

-Norėčiau, kad joje būtų naujo, nevaržomo vėjo kalbėti apie problemas ir kad tas kalbėjimas nebūtų suvokiamas kaip puolimas prieš ką nors. Kai anksčiau dalyvaudavau tarybos posėdžiuose, iškeldavau kai kurias negeroves, bet spaudoje tai dažnai būdavo interpretuojama kaip, tarkim, A. Kubiliaus puolimas.

-O kaip į Jūsų pastabas reaguodavo pats A. Kubilius?

-Pakankamai geranoriškai. Kitas klausimas turėtų būti, ar pastabos turėdavo kokį nors poveikį.

-Jeigu tapsite pirmininku, kaip derinsite tai su savo darbu Europos Parlamente (EP)?

-Pasiimsiu tvarkaraščius ir derinsiu (juokiasi). Be to, aš ir dabar pusę laiko praleidžiu Lietuvoje, o būti Briuselyje liko tik vieni metai. Galima pasitraukti greičiau, galima būti pasireiškiant ir ten, ir čia.

Prezidentui turi rūpėti Lietuva, o ne partija

-Pakalbėkime apie artėjančius prezidento rinkimus. A. Kubilius yra sakęs, kad norėtų paremti A. Grybauskaitę, jeigu ji nuspręstų kandidatuoti. Kokia Jūsų nuomonė?

-Aš norėčiau paremti patį geriausią kandidatą. O kas jis toks, pamatysime, nes dar nežinome.

-Kaip manote, ar TS-LKD turėtų iškelti savo, ar remti kitos partijos iškeltą kandidatą?

-Kaip jau sakiau, mano prioritetas yra geriausias kandidatas. Svarbu gebėjimai teisingiau spręsti Lietuvos reikalus ir tinkamai jai atstovauti pasaulyje, o ne priklausomybė kuriai nors partijai.

-Ar I. Degutienė atitinka tuos reikalavimus?

-Nenoriu pasakyti, kad kas nors atitinka, o visi kiti – ne. Reikia žiūrėti, kas atitinka geriausiai ir kas turi ištvermės atlaikyti puolimus, kokie tenka Daliai Grybauskaitei. Ji juos atlaiko ir dar nenusivylė, nes žino, kad Lietuva nėra tik žiniasklaida. O nusivilti tikrai galėtų. Atsimenu, kiek ant manęs „krovė“. Manau, reikia užsiauginti šarvą: kartais nekreipti dėmesio, o kartais kovoti. Nežinau, kiek ištvertų I. Degutienė.

-Kaip vertinate prezidentę D. Grybauskaitę?

-Teigiamai. Ji atitinka iškeltus kriterijus. Žinoma, turėčiau kai kurių pastabų, bet jų turėti galima visada.

-Kaip vertinate premjerą Algirdą Butkevičių?

-Vertinu jį kaip gana atsargų premjerą, norintį laikytis valstybinių linijų. Nors nežinau, kas darosi aplink jį, kaip funkcionuoja jo Vyriausybė, nes nuo jo nuslepiami labai svarbūs dokumentai ir jis pastatomas į keistą padėtį.

LRT.lt primena, kad didžiausia opozicinė partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – pirmadienį pradeda pirmininko rinkimus.