"Ką rodo pirmo turo balsavimas? Dauguma balsavusiųjų TS-LKD narių nori permainų", - rašoma BNS atsiųstame V.Landsbergio komentare.

"Tikriausiai, tai daugiau, negu tik šiandienos noras kito partijos pirmininko. Tai pasisakymas už kaitą vadovybėse; už kitokią TS-LKD laikyseną bei vidaus politiką; už vadovų rotaciją, kurios dabartinė viršūnė nenori, o tai gali būti įvesta jau dabar", - teigė politikas.

Pasak jo, partijoje būtina tęsti laisvės, demokratijos ir Sąjūdžio linijas, o sąstingį arba stingulį pakeisti nauju pakilimu, dinamizmu ir nuoširdumu, gaivinančiu viltį.

"Atsinaujinimas, kurio reikia ir Lietuvai, turi eiti ne per grupių varžybas ir nuogą karjerizmą, o per susikalbėjimą, santarvę, permainas į gera, kad mūsų Tėvynė gyvuotų patraukli savo vaikams ir išliktų", - pareiškė V.Landsbergis.

Jo teigimu, du kandidatai į pirmininkus kvietė partiją keistis atnaujinant principus ir gerus papročius, o raiški balsavusiųjų dauguma palaikė šį kvietimą.

"Antrasis rinkimų turas neturėtų nuvairuoti atgal, stumti į pesimizmą. Laikykimės gyvųjų pagrindų ir skelbkime viltį", - partijos narius ragina europarlamentaras.

Būsimas jo varžovas per antrąjį rinkimų turą, dabartinis TS-LKD pirmininkas ekspremjeras Andrius Kubilius trečiadienį sakė, kad partijos vadovo rinkimai vyksta taip, kaip jis ir tikėjosi. Savo surinktus balsus jis įvertino kaip "tikrai neblogus", atsižvelgiant į tai, kad dėl partijos lyderio pareigų varžėsi trys stiprūs kandidatai.

"Tai, kad pirmame ture nesurinkau 50 proc. balsų, man atrodo, yra visiškai natūralus rezultatas, dalyvaujant trims stipriems kandidatams", - tvirtino A.Kubilius.

Trečiąją vietą rinkimuose užėmęs parlamentaras Valentinas Stundys BNS trečiadienį teigė dar nežinąs, ar pareikš paramą kuriam nors iš kandidatų. Jis teigė sprendimą dėl to priimsiąs šią savaitę po pokalbių su A.Kubiliumi ir su Vytautu Landsbergiu.

"Rezultatas kelia intrigą, lieka antrasis turas, tai partijai dar naudingiau, partijos žmonės turės gerų progų dar kartą diskutuoti svarstyti ir pasirinkti ir lyginti kandidatų programas. O mano pozicija tokia, kad kol kas dar svarstysime, ar iš tikrųjų reikalinga viešai remti kandidatą, ar to nereikia, kadangi partijos žmonės pakankamai savarankiški ir moka primti sprendimus. Tai pastarosiomis dienomis formuluosime poziciją", - sakė V.Stundys.

TS-LKD pirmininko rinkimuose dalyvavo apie 58 proc. konservatorių. Trečiadienį pranešta, kad teisę rinkti partijos lyderį turi 16 tūkst. 320 partijos narių, iš jų balsavo 9528. Už A.Kubilių balsavo 4383, už V.Landsbergį - 3557, už V.Stundį - 1588.

V.Landsbergis daugiausia balsų surinko sostinėje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, A.Kubilių labiau palaikė rajonų ir mažesnių miestų TS-LKD skyriai.

Antrasis rinkimų turas, į kurį pateko A.Kubilius ir V.Landsbergis, vyks sekmadienį ir pirmadienį - balandžio 28-29 dienomis.

Pagal partijos įstatus, pirmininkas renkamas dvejų metų kadencijai.

TS-LKD pirmininko tiesioginiai rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų partijos narių. Išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių TS-LKD narių balsų.

Rinkimų rezultatus tvirtins gegužės 12 dieną planuojamas partijos suvažiavimas.