„Rusijos, kaip žinote, protu nesuprasi, tik nugara arba sėdyne“, – tokia, jo teigimu, „imperijos ideologija“, cituoja ru.DELFI.lt.

„Galimi įvairūs pretekstai, ir euraziškasis, kaip alternatyva, kuriuo remiantis galima atmesti visą Vakarų demokratiją, todėl, kad Rusija kitokia, Rusijos, kaip žinote, protu nesuprasi, tik nugara ar sėdyne. Protu nesuprasi, todėl nelįskite su savo supratimais. Mes – Eurazija, todėl nesiartinkite su savo kriterijais, mes turime savo supratimą, mes – Eurazija, ir viskas“, – sakė V. Landsbergis Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo Rusijos opozicijos atstovai, žurnalistai ir teisėsaugininkai.

V. Landsbergis pabrėžė, kad tai „imperijos ideologija, kuri raudonais dažais dengia visą Europą“.

Savo replikoje, kuri nuskambėjo po „Freedom House“ vadovo Davido Kramerio pasisakymo, europarlamentaras jam būdinga metaforiška maniera paaiškino, kodėl Rusijos politikai atmeta Vakarų demokratijos idėją.

„Ir visus jūsų priekaištus dėl žmogaus teisių, demokratijos ir nepriklausomų tesimų galima pasiųsti <...>. Valdovas pasakė, kad tai prakeiktas jūsų kolonializmas. Jūs mums neprimesite tos vakarietiškos demokratijos. Todėl, kad mes – tuštumoje, mums tai nepatinka, mes – tuštumoje. Mums tai gresia valdžios ir kartuvių virš Raudonosios aikštės praradimu. Mes – tuštumoje, mes šito nenorim, su šituo nesutiksime, kažką reikia patiems turėti, todėl, kad reikia kažką patiems turėti, prisimenate, mes – skitai?“.

Pirmadienį Vilniuje vyksta tarptautinė konferencija, skirta demokratijos problemoms Rusijoje, konkrečiai – demokratinės visuomenės kūrimui. Joje dalyvavo nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ atstovas D. Krameris, Rusijos teisėsaugininkai ir žurnalistai.