Tai nuspręsta trečiadienio vakarą per Darbo partijos tarybos posėdį, BNS informavo V.Gapšys.

Nutarta, kad V.Gedvilas turi palikti parlamento pirmininko pareigas, V.Gapšys - pirmojo Seimo vicepirmininko. Tarybos sprendimu į Seimo vadoves bus siūloma L.Graužinienė. Parlamento pirmininkas V.Gedvilas savo ruožtu BNS sakė jau sutaręs su ja, kad jo kandidatūra bus teikiama į pirmuosius Seimo vicepirmininkus.

Pagal valdančiosios koalicijos sutartį, abi šios pareigybės priklauso Darbo partijai.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Uspaskichas BNS pranešė taip pat paliekąs savo pareigas. Jas jis ketina užleisti V.Gapšiui.

„Suprantu susiklosčiusią situaciją, ir manau, kad aš, kaip jaunas, demokratiškas, civilizuotas vadovas turiu priimti civilizuotus sprendimus, todėl šioje situacijoje turiu pasitraukti. Todėl paprašiau tarybos leidimo atsistatydinti iš užimamų pareigų Seime ir suspenduoti save partijos pirmininko poste. Šį mano prašymą taryba suprato ir jam pritarė“, – Darbo partijos pranešime spaudai cituojamas V. Gapšys.

„Solidarizuodamasis su savo pirmuoju pavaduotoju V. Gapšiu priėmiau sprendimą pasitraukti iš Seimo Pirmininko posto. Aš ir toliau dirbsiu su komanda, kartu mes nuveikėme nemažai darbų ir tikiu, kad galėsiu juos tęsti naujose pareigose, kurias man pasiūlė partija. Be kita ko, turėjau ir tam tikrų asmeninių motyvų pasitraukti“, – sakė V. Gedvilas.

V. Gapšio siūlymu laikinąja partijos vadove buvo patvirtinta L. Graužinienė. Ji, kaip partijos vadovė, taip pat bus siūloma į Seimo Pirmininkės postą.

„Visomis jėgomis dirbsiu dėl partijos ir dėl mūsų komandos tol, kol to reikės. Ateina svarbus laikotarpis partijos gyvenime, todėl labai vertinu man parodytą pasitikėjimą ir sutinku užimti šias pareigas tiek, kiek reikės“, – kalbėjo L. Graužinienė.

Tarybos sprendimu V. Gedvilas užims Seimo Pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigas, V. Gapšys užims Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno postą, kurį jam užleido šiuo metu šias pareigas einantis Viktoras Uspaskichas.

Artimiausiu metu Darbo partija prašys sušaukti koalicinę tarybą, kad apie šiuos sprendimus galėtų informuoti valdančiosios koalicijos partnerius.

V.Gedvilas ketina dalyvauti EP rinkimuose

Vydas Gedvilas
V.Gedvilas trečiadienį BNS tvirtino iš parlamento pirmininko pareigų nusprendęs trauktis savo valia.

"Aš pats pasitraukiau. Loreta Graužinienė tapo partijos pirmininkė, kadangi Vytautas Gapšys laikinai ar ne laikinai suspendavo savo veiklą, manau, kad ir Seimo pirmininko postą turi užimti partijos pirmininkas. Tai būtų logiška - ir tribūną turi, ir partijai atstovauja, ir visa kita. O aš priėmiau sprendimą, pakalbėjau su Loreta, būti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju", - kalbėjo V.Gedvilas.

Jis patvirtino ketinąs dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

"Aš, ačiū Dievui, su žmona dabar galėsiu visur nueiti ir pailsėti. Patikėkite, kas buvę Seimo pirmininku, žino, kokie krūviai yra, koks darbas yra. Aš nesakau, kad būnant vicepirmininku nebus krūvio, bet Loretai patikiu, ir jokių problemų nėra. Aš jai padėsiu, dirbsime komandoje, ji galės partijai atstovauti, aš padėsiu dirbti", - sakė V.Gedvilas.

L.Graužinienė savo ruožtu BNS teigė tikinti, kad jos kandidatūra į parlamento pirmininkes Seime sulauks palaikymo.

"Devynerius metus tikrai sąžiningai atidirbau būdama Seimo nare, pažįstu visus Seimo narius, jie mane pažįsta ir, be abejo, Seimui spręsti, bet labai tikiuosi palaikymo", - kalbėjo "darbietė".

Pasikeitimus partijoje ji sakė vertinanti "kaip tikrai brandžios stiprios partijos žingsnį".

A. Butkevičius: V. Gapšio pasitraukimas aptartas iš anksto

Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius DELFI teigė buvęs informuotas apie V. Gapšio pasitraukimą. Esą pirmojo Seimo vicepirmininko pasitraukimas aptartas trečiadienį – susitikime, kuriame dalyvavo pats V. Gapšys ir Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

„Dėl V. Gapšio – aš šitą informaciją turėjau anksčiau. Aš šiandien Seime buvau susitikęs su V. Gapšiu ir V. Uspaskichu, prieš jų tarybos posėdį. Turėjome pokalbį mano kabinete. Ir sutarėme, kad V. Gapšys atsistatydins rytoj iš pat ryto“, - kalbėjo socialdemoktatų lyderis.

Tuo tarpu V. Gedvilo trinktelėjimas durimis premjerui buvo staigmena.

„Ne, apie V. Gedvilą pokalbio nebuvo“, - sakė A. Butkevičius.

Tarp socdemų jau sklinda pasvarstymai, kad galbūt „darbiečiai“ taip blefuoja ir mėgina apžaisti politinius oponentus prieš balsavimą dėl V. Gapšio atstatydinimo. Tokią versiją DELFI pateikė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Jis paragino neskubėti ir luktelėti ketvirtadienio.

Tačiau A. Butkevičius užtikrintas. Esą V. Gapšio pasitraukimas – kompromisas tarp koalicijos partnerių.

„Ne, jokių manevrų nebuvo. Aš turėjau pokalbį asmeniškai su jais. Ir mes kalbėjomės apie 40 minučių. Ir rimtai. Aš manau, kad supratome vieni kitus, kad koalicija turi toliau tvirtai dirbti. Ir šitas variantas yra pats geriausias“, - teigė premjeras.

Socdemų lyderio žiniomis, V. Gapšys taip pat stabdo savo, kaip Darbo partijos pirmininko, įgaliojimus. „Kiek žinau, jis suspendavo savo, kaip pirmininko veiklą, kol vyks teisminiai procesai“, - sakė pašnekovas.

Rengia skubų koalicijos susirinkimą

Ketvirtadienį taip pat šaukiamas neeilinis valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdis. Anot A. Butkevičiaus, koalicija nebyra, o vienas iš numatomų klausimų – L. Graužinienės kandidatūra į Seimo pirmininkės postą.

„Manau, kad rytoj, politinės tarybos susitikime, bus aptarta ši kandidatūra. Manau, kad jinai tikrai bus palaikyta“, - prognozavo A. Butkevičius.

Anot jo, sprendimas dėl V. Gapšio leido išlaikyti koalicijos stabilumą.

„Manau, kad laiku įvyko pokalbis“, - reziumavo A. Butkevičius.

V. Uspaskichas: V. Gapšys teisingai padarė

„Vytautas Gapšys kaip civilizuotas, jaunas demokratiškos valstybės jaunas veržlus politikas priėmė tokį sprendimą (aš galvoju, teisingai jis tai padarė, jeigu galvoja apie tolimesnę savo politinę ateitį), taip pat jis sustabdė ir partijos pirmininko pareigas. Solidarizuodamasis su V. Gapšiu, todėl, kad tą pačią dieną buvo išrinkti vadovauti Seimui, pasitraukė ir Vydas Gedvilas, jis seniai kalbėjo apie galimybes kandidatuoti Europos Parlamente, matyt, dar kokių savų reikalų turi, bet jis visa širdimi užtikrino, kad dirbs Darbo partijos komandoje. Kadangi V. Gapšys iš karto lieka be tokių pareigų, tai aš traukiuosi iš frakcijos vadovo posto. V. Gapšiui bus pasiūlyta užimti frakcijos vadovo postą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė V. Uspaskichas.

Anot jo, iš pradžių nuspręsta patikėti laikinai partijos vairą L.Graužinienei, o tuo pačiu ir deleguoti ją į Seimo pirmininkės pareigas.

"Bet būti paprastu Seimo nariu ir vadovauti partijai - nesolidu. Todėl buvo nuspręsta būtent jai pasiūlyti Seimo pirmininko postą. Tai matoma pareigybė, atsakomybė ir, manau, ji tinkamas mūsų komandoje žmogus, kuris gali atlikti šias dvi pareigas", - BNS dėstė "darbietis".

Jis patvirtino, kad V.Gapšio sprendimas užkerta kelią Seimui balsuoti dėl Seimo opozicijos inicijuoto nepasitikėjimo juo.

"Ne tik užkerta (kelią nepasitikėjimo procedūrai Seime - BNS). Jis nenori, kad jam kažkas vadovautų, priekaištus reikštų ir visa kita. Pasibaigs teismo procesai, daug kas atsistos į savo vietas", - dėstė V.Uspaskichas.

V. Mazuronis: matyt, atsistatydinimų diena

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos vicepirmininkas, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis DELFI teigė nebuvęs informuotas susitarimą dėl V. Gapšio pasitraukimo. V. Gedvilo pasitraukimas „tvarkiečiui“ buvo it žaibas iš giedro dangaus. „Tik dabar išgirdau. Man irgi būtų įdomu sužinoti ir motyvus, ir tolesnius jų matymus, ir planus“, - teigė ministras.

„Matyt, atsistatydinimų diena“, - sakė V. Mazuronis, primindamas, kad iš pareigų trečiadienį pasitraukti panoro ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis bei Europos sidabrą pelniusios rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas. V. Gedvilui krepšinis taip pat nesvetimas – jis treniravo Europos čempionatą laimėjusią Lietuvos moterų krepšinio rinktinę.

V. Mazuronis DELFI teigė nematantis priežasčių nepalaikyti L. Graužinienės kandidatūros. Esą „tvarkiečiai“ gerbia Darbo partijos pasirinkimą.

„L. Graužinienė tikrai gali užimti šias pareigas“, - teigė ministras.

V. Tomaševskis: tai buvo dviejų partijų reikalas

Ketvirtosios koalicinės jėgos lyderis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis DELFI teigė nebuvęs informuotas apie lemtingąjį A. Butkevičiaus, V. Uspaskicho ir V. Gapšio susitikimą. Pasak jo, tai buvo dviejų partijų reikalas.

„Čia buvo dviejų partijų pokalbis. Mums ir nereikėjo žinoti. Čia buvo dviejų partijų lyderių pokalbis“, - kalbėjo V. Tomaševskis.

Kaip ir „tvarkiečiai“ bei socdemai, LLRA lyderis deklaruoja paramą L. Graužinienės kandidatūrai.

„Jie turi tam tikrus postus, jų teisė priimti tokius sprendimus. O koalicinė sutartis nesikeičia. Jeigu Darbo partija siūlys (L. Graužinienę – DELFI), tai jos prerogatyva. (...) Darbo partija deleguoja į šitą postą žmogų, o koalicija balsuoja“, - sakė V. Tomaševskis.

Ketvirtadienį Seimas planavo balsuoti dėl opozicijos V.Gapšiui pareikšto nepasitikėjimo. Nepasitikėjimas motyvuotas Vilniaus apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu, kuriuo V.Gapšys Darbo partijos "juodosios" buhalterijos byloje pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Vilniaus apygardos teismas jam skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą. Nuosprendis yra neįsiteisėjęs, nes apskųstas apeliacine tvarka.

Tam, kad Seimo rinktas pareigūnas būtų atstatydintas, per slaptą balsavimą už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė, t.y. 71 iš 141, Seimo narių.

31-erių teisininko išsilavinimą turintis V.Gapšys Darbo partijai ir su ja susijusioms organizacijoms priklauso nuo 2003 metų.

Pirmąkart į parlamentą V.Gapšys išrinktas 2008 metais, 2012 metais jis Seimo nariu tapo antrą kartą, taip pat buvo išrinktas Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

Balandį Darbo partijai susijungus su leiboristais, V.Gapšys išrinktas šios politinės jėgos pirmininku.