Pasak V.Gapšio, teisininkai yra pasisakę, kad apkalta netaikoma už iki priesaikos padarytus veiksmus, todėl konservatoriai, jo žodžiais, „užsiiminėja nesąmonėmis“. „Jų reikalas, tegu užsiima kuo nori, teisininkai sako, kad jie užsiima nesąmonėm, bet jų valia. Konservatoriai niekada nieko neklauso, jie užsiima, kuo nori, aš turiu rimtesnių darbų“, – BNS penktadienį sakė V.Gapšys.

Klausiamas, ar nesibaimina prarasti mandato, V.Gapšys atsakė: „Nesibaiminu nei kiek, nieko nesibaiminu. Seime visada dirbau, esu rinkėjų valia išrinktas, jei reikės, išrinks dar kartą. (...) Yra tai ne kartą visų teisininkų pasisakyta, paaiškinta, to paties Konstitucinio Teismo (dėl apkaltos procedūros), bet konservatorių valia užsiiminėti bet kokia nesąmone, kokią jie tik sugalvoja“.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas yra pasisakęs, kad Konstitucinis Teismas jau yra konstatavęs, jog pareiga veikti tik taip, kaip įpareigoja tautai duota priesaika, atsiranda nuo priesaikos davimo, o sulaužius priesaiką būti ištikimam Lietuvos Respublikai kartu šiurkščiai pažeidžiama ir Konstitucija.

Seimo statute šiuo metu numatyta, kad apkaltos procesas yra parlamentinė procedūra, kurią Seimas taiko Konstitucijos 74 straipsnyje nurodytiems asmenims dėl Konstitucijai prieštaraujančių jų veiksmų, padarytų einant pareigas, siekdamas išspręsti tokių asmenų konstitucinės atsakomybės klausimą. Vienas pagrindų pradėti apkaltą yra apkaltinamojo nuosprendio įsigaliojimas.

Lietuvos apeliacinis teismas vasario pradžioje V.Gapšį išteisino dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Jam skirta bauda.

„Darbiečiai“ teigia, kad V.Gapšiui apkalta negalima, nes nusikaltimą jis įvykdė iki tapdamas Seimo nariu. Apeliacinio teismo nuosprendis susijęs su V.Gapšio veikla 2005-2006 metais – tuomet jis nebuvo Seimo narys ir nebuvo davęs priesaikos.

Parašus dėl neeilinės sesijos gavusi „darbietė“ L.Graužinienė tvirtina, kad neeilinei sesijai bus pasirengta nedelsiant. „Kadangi parašai surinkti tvarkingai, klausimai, kurie bus nagrinėjami pridėti pagal Statuto numatytą tvarką, rengiamas Seimo pirmininkės potvarkis ir tuomet, kai jį pasirašysiu, bus informuota valdyba, ir valdyba turės priimti sprendimą dėl sesijos sušaukimo ir Seimo narių informavimo. Šiandien po pietų, tikiuosi, procesas bus baigtas“, – sako parlamento vadovė.

Pagal Seimo statutą, parlamento pirmininkas neeilines sesijas šaukia ne mažiau kaip trečdalio visų Seimo narių siūlymu. Jose svarstomi tik iniciatorių pateikti klausimai, sesijos trukmė negali viršyti 15 dienų.