„Lietuvos rytas“ rašo, kad politikos užkulisiuose daromos sąsajos, jog politikės nedalyvavimas lemtingame balsavime dėl Viktoro Uspaskicho, Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimo, kai būtina surinkti daugiau nei pusės Seimo balsus, gali būti susijęs su dukros Laimos Čigriejūtės-Vitkauskienės interesais.

Politikos kuluaruose daromi sugretinimai, kad ji tuomet kaip tik pretendavo į šiltą postą Lietuvos ambasadoje Italijoje, o jos viltys visiškai priklausė nuo Žemės ūkio ministerijos, kuri po rinkimų atsidūrė Darbo partijos dispozicijoje.

V. Čigriejienė vienintelė iš frakcijos tuomet nedalyvavo svarbiame balsavime, ji tai iškeitė į šventinį renginį Kaune.

Nors jos balsas nebuvo lemiamas DP atstovų likimui, tačiau bent jau dukros karjera susiklostė pozityviai - žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna gegužės 6-ąją ją paskyrė žemės ūkio atašė pavaduotoja Lietuvos ambasadoje Italijoje.

Žemės ūkio atašė atstovybėje dirba artimas buvusio konservatorių žemės ūkio ministro, Kaune rinkto Kazio Starkevičiaus žmogus Kęstutis Tarnauskas.

Dienraštis teigia, kad pavaduotojos etatas buvo papildomai įsteigtas, bet procesas užtruko derinant su Užsienio reikalų ministerija, kuri iš pradžių abejojo, kad tokios pozicijos reikia. Delsimas lėmė, kad konservatorius ministerijoje po rinkimų pakeitė „darbiečiai“.

Laima Čigriejūtė-Vitkauskienė anksčiau dirbo vyriausiąja specialiste ES paramą skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Vidaus audito departamente.

Ministras V. Jukna paaiškina, kad baigė tiesiog tęstines procedūras, neturi nieko bendro su pirmtakų sumanytais etatais.

Pati V. Čigriejienė irgi dievagojasi, kad jokių įsiteikinėjimų ir mainų dėl dukters nebuvo. Ji tikina, kad svarbiame balsavime nedalyvavo, nes turėjo vykti į jai ypatingai svarbų ir su jos praeitimi susijusį renginį Kaune - Kauno Medicinos akademijos Akušerijos ir ginekologijos klinikos 90 metų jubiliejų. Šiai medicinos įstaigai V. Čigriejienė vadovavo 1990–2001 m.

„Žinoma, A. Kubilius su J. Razma labai nenorėjo manęs išleisti, labai bambėjo, bet aš pasakiau, kad, mano nuomone, tų balsų vis tiek užteks ir be manęs. Taip ir atsitiko. O žmonės, žinote, visko prišneka, jų neklausykite”, – „Lietuvos rytui“ sakė V. Čigriejienė.

Prioritetas - ne Seimo posėdis, o klinikos minėjimas

Pati parlamentarė penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriuo kategoriškai paneigė, jog dėl dukters karjeros nedalyvavo plenariniame Seimo posėdyje, kuriame buvo svarstomas Darbo partijos atstovų teisinio imuniteto klausimas.

„Dalyvauti universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos tokio solidaus jubiliejaus renginyje man buvo prioritetas. Apie tai renginio organizatorius informavau gerokai anksčiau nei buvo patvirtinta žiniasklaidoje minimo Seimo posėdžio darbotvarkė. Be to, kokie klausimai bus nagrinėjami plenarinio posėdžio metu, gerokai iš anksto numatyti negalėjau. Su Kauno klinikomis mane sieja patys geriausi prisiminimai, ten prabėjo 40 mano darbo metų“, – sakė Seimo narė.

Ji sakė, kad apie savo nedalyvavimą ir to priežastis pranešė frakcijos vadovybei, Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, Seimo valdybai, informuodama, kad tuo metu dalyvaus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos 90-mečio minėjime.

„Nėra sąžininga vaikų daromą karjerą sieti su tėvų visuomenine padėtimi ar užimamomis pareigomis. Mano dukra savo darbu ir atkaklumu siekia karjeros. Man, kaip motinai, didesnį nerimą keltų, jei ji elgtųsi priešingai“, – sakė Seimo narė.