Dėl kilusio skandalo ministrė V. Baltraitienė apkaltino „paranojiškas baimes“ Lietuvoje.

„Pirmiausiai noriu atsiprašyti Latvijos žemės ūkio ministro J. Dūklavo, kad dėl Lietuvoje kilusių paranojiškų baimių, pokemonų ieškojimo, įvairių interpretacijų kyla nemalonumai ir mano kolegai Janiui“, - spaudos konferencijoje sakė V. Baltraitienė.

D. Grybauskaitė kirto ministrei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė žemės ūkio ministrės „darbietės“ V. Baltraitienės vakarienės su medžiokle istoriją anksčiau pavadino nepateisinama ir sakė, kad ministrės interpretacijos kelia diplomatines įtampas su kaimynine šalimi.

„Žemas skaidrumo suvokimas yra šios Vyriausybės skiriamasis bruožas. Tolerancija piktnaudžiavimui, „zadanijų“ tradicijoms, nepotizmui ir asmeninių interesų protegavimui, reikalų tvarkymui nomenklatūrinėse medžioklėse - stabdo šalies pažangą ir menkina žmonių pasitikėjimą. Ministrės medžioklės istorija nepateisinama. Ją interpretuodama ministrė sukelia ir diplomatines įtampas su kaimynine šalimi“, - pirmadienį teigė D. Grybauskaitė.

Jos poziciją BNS perdavė prezidentės Spaudos tarnyba.

Pasak šalies vadovės už ministrų veiklą atsakingas premjeras Algirdas Butkevičius privalo imtis atsakomybės užtikrinant skaidrų Vyriausybės darbą.

V. Baltraitienė painiojasi: kas mokėjo už vakarienę su verslininkais

Pirmadienį spaudos konferenciją drauge su J. Miliumi surengusi V. Baltraitienė neformalias vakarienes su kolegomis iš užsienio vadina įprasta praktika. Ji teigia, kad šį įvykį turi įvertinti Valstybinė tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Pagrindinė problema, kad žemės ūkio ministrė painiojasi pasakodama apie tai, kas mokėjo už vakarienę. Jei mokėjo verslininkai, tai galėtų būti viešųjų ir privačių interesų painiojimas.

Praėjusią savaitę V. Baltraitienė teigė, kad vakarienę Panevėžio rajone Latvijos ministro garbei organizavo Žemės ūkio ministerija. Ministrė yra sakiusi, kad vakarienė galėjo kainuoti apie 300 eurų, ji paprašiusi vakarienės sąskaitos, kad ją galima būtų apmokėti, tačiau iki šiol jos nėra gavusi.

J. Milius pirmadienį spaudos konferencijoje aiškino, kad vakarienę susinešė patys renginio dalyviai.

Tuo metu J. MIliaus vadovaujama VMVT BNS praėjusią savaitę buvo informavusi, kad nėra mokėjusi nė už vieną renginį - nei vakarienę, nei medžioklę.

Praėjusią savaitę V. Baltraitienė iš pradžių svarstė, jog verslininkus - mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadova Virginijų Kantauską bei „Dojus Agro“ vadovą Praną Dailidę į ministrų vakarienę su medžiokle pakvietė J. Milius.

Vėliau ministrė patikslino, jog abu verslininkus į renginį pakvietė juos gerai pažįstantis Latvijos ministras J. Dūklavas. Pastarasis V. Baltraiteinės pareiškimas papiktino Latvijos žemės ūkio ministrą. Jis paneigė pažįstantis Lietuvos verslininkus ir tikino jų nekvietęs.

Pirmadienį ministrė vėl grįžo prie pirminės versijos, jog į renginį verslininkus kvietė J. Milius. Tai patvirtino ir pats J. Milius.

Latvijos delegacija Lietuvoje lankėsi liepos 27-28 dienomis.

V. Mazuronis remia savos partijos ministrę

Darbo partijos, delegavusios V. Baltraitienę į Vyriausybę, pirmininkas Valentinas Mazuronis remia savo kolegę ir sako, kad V. Baltraitienės atsakymai jam suprantami ir įtikinantys.

„Žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės atsakymai man visiškai suprantami ir mane tenkina“, – sako V. Mazuronis.

„Visuomet pasisakiau ir pasisakysiu už maksimalų bendradarbiavimą su kitų valstybių vadovais, ypač ginant mūsų verslo interesus užsienyje. Tai turi daryti ne tik Užsienio reikalų ministerija, bet ir aukščiausi šalies pareigūnai bei visos ministerijos tiek formalių, tiek ir neformalių susitikimų metu, kurie yra įprasti visame pasaulyje“, – sako V. Mazuronis.

Pirmininko nuomone, tokių susitikimų turinys ir jų organizavimo aplinkybės neturi sudaryti prielaidų abejonėms, todėl turi būti paviešinta visa informacija apie tai, jeigu kam nors dėl to kyla klausimų.

„Šiuo atveju visus atsakymus aš išgirdau ir jie mane įtikina“, – teigia V. Mazuronis.

J. Milius nesitraukia, nors sulaukė įtarimų

Iš atostogų grįžęs VMVT vadovas J. Milius taip pat pareiškė kol kas liksiantis tarnybos vadovo pareigose.

„Aš kol kas dirbsiu", - sakė J. Milius.

Jis pareiškė, kad jo vadovaujama įstaiga yra geriausia iš tokio pobūdžio institucijų Europos Sąjungoje.

J. Milius teigia, kad dėl pareikštų įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba iš pareigų trauktis neketina, nes, jo nuomone, tai reikštų kaltės pripažinimą.

„Jeigu jūs Europos Sąjungoje geresnę tarnybą surasite Maisto ir veterinarijos, kuri taip dirba, tai aš labai apsidžiaugčiau. Kuri Europos Sąjungoje Maisto ir veterinarijos tarnyba, kur laimi visus projektus, turi tarptautinį pripažinimą, nugali Italiją, Vokietiją, Prancūziją, ir jeigu šitai įvardinsite, tada mes būsime labai patenkinti “, - žurnalistams pirmadienį sakė J. Milius.

„Kada jūs man išvardinsite, už ką, pirma, antra, trečia, ketvirta, tada atsistatydinsiu, jeigu kaltinimai bus motyvuoti“, - kalbėjo VMVT direktorius.

Trauktis iš pareigų J. Milių anksčiau ragino prezidentė D Grybauskaitė, premjeras A. Butkevičius.

J. Miliaus vadovaujama tarnyba, pavaldi Vyriausybei, pastaruoju metu įsisuko į skandalų verpetą.

Pačiam vadovui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys „tvarkietis" Petras Gražulis, kurį prokurorai apklausė kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, tačiau šis atsisakė duoti parodymus.

Kratos ir poėmiai buvo atliekami ne tik pas J. Milių bei P. Gražulį, bet ir šaldytus maisto produktus gaminančioje įmonėje „Judex".

VMVT pranešė, kad gavus iš teisėsaugos informacijos apie „Judex" produkcijoje nustatytą taršą - salmonelių ir ešerichijų bakterijas - įmonės veikla laikinai sustabdyta.

Vienos iš koalicijos partnerių - partijos „Tvarka ir teisingumas" - atstovas P. Gražulis buvo pareiškęs, kad tuo atveju, jeigu J. Milius bus atstatydintas iš VMVT vadovo pareigų, „tvarkiečiai" pasitrauks iš valdančiosios koalicijos, tačiau pats partijos pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas teigė, kad tai tebuvusi asmeninė P. Gražulio pozicija.

A. Butkevičius sprendimą priims po VTEK išvados

Premjeras A. Butkevičius pirmadienį nusprendė, kad sprendimą dėl žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės priims po VTEK išvados. Į komisiją kreipėsi pati V. Baltraitienė.

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius sako turintis neatsakytų klausimų vakarienės ir medžioklės Panevėžio rajone istorijoje.

„Reikia nustatyti, kas ten, ką tiksliai organizavo, kaip organizavo, kas mokėjo, kas kvietė tuos verslininkus. Arba, pavyzdžiui, klausimas, kodėl ta sąskaita į ministeriją taip ilgai važiuoja? Aš čia daug norėčiau klausimų užduoti“, - BNS pirmadienį sakė R. Valentukevičius.

Jis teigė, kad jo vadovaujama komisija trečiadienį spręs, ar pradėti tyrimą pagal ministrės kreipimąsi.

„Iš pirmo įspūdžio atrodo, kad iš etikos pusės būtų čia niuansų, bet kad atsakyčiau dabar dėl interesų supainiojimo, tai nedrįsiu nei taip, nei ne pasakyti“, - kalbėjo VTEK pirmininkas.

Latvijos premjeras bėdų nemato

Latvijos ministras pirmininkas Maris Kučinskis sako, kad vakarienėje su medžiokle Lietuvoje dalyvavęs žemės ūkio ministras J. Dūklavas elgėsi tinkamai.

„Aš manau, taip, kad tai buvo visiškai priimtina“, - žurnalistams sakė premjeras, pirmadienį išklausęs ministrų paaiškinimus.

Latvių ministras neatskleidžia, kas už viską mokėjo

Latvijos žemės ūkio ministras J. Dūklavas sako išsiaiškinęs, kas apmokėjo Lietuvoje vykusią vakarienę su medžiokle, bet teigia, kad atsakymus turi pateikti Lietuvos pusė.

„Tegu tai pasako lietuvių pusė. Jie turi galimybę viską pasakyti - kas už ką ir kiek mokėjo“, - žurnalistams pirmadienį sakė J.Dūklavas.

Jis tikino neturėjęs jokios įtakos parenkant renginio svečius.