Dirbdama Europos Komisijoje D. Grybauskaitė beveik visuomet grįžusi kritikuodavo ankstesnę socialdemokrato Gedimino Kirkilo vyriausybę, tačiau dabar viskas apsisuko 180 laipsnių: dabar V. Andriukaitis sukritikavo D. Grybauskaitę.

Politikas pasipiktino nerimo kėlimu visuomenėje, esą agresiją prieš Ukrainą demonstruojanti Rusija okupuos Lietuvą. Penktadienį kalbėdamas socialdemokratų suvažiavime V. Andriukaitis siūlė užsienio politikoje „neskaldyti Europos savo per daug radikalia pozicija“.

„Labai blogai, kai kažkas kursto psichozę, kad mes esame pafrontės valstybė, lyg kažkas mus nori okupuoti, lyg dar kažkas, kad kažkokia teroristinė valstybė ar panaši gali sukelti dar daugiau baimės. Ne, Lietuva yra nepriklausoma valstybė“, - savo kalboje sakė V. Andriukaitis.

Jam užkliuvo ir Prezidentūros noras statyti paminklą demokratijos vertybes pamynusiam tarpukario prezidentui Antanui Smetonai.

„Neįtikėtina, kad demokratiškos šalies vadovui gali šauti į galvą mintis pastatyti paminklą demokratijos laužytojui A. Smetonai. Neįtikėtina!“ - socialdemokratų suvažiavime sakė V. Andriukaitis, sulyginęs jį su komunistu Antanu Sniečkumi – esą abu jie atstovauja ideologiniams kraštutinumams ir yra demokratijos priešai.

„Staiga pamanyti, kad A. Smetonos paminklas Vilniuje galėtų vienyti tautą? Atsiprašau? Čia demonstruojamas menkas istorinių žinių supratimas“, - pridūrė politikas bei pasiūlė geriau pastatyti paminklą Justinui Marcinkevičiui.

V. Andriukaitis išsakė ir minčių apie Lietuvos atstovavimą Europos Vadovų Taryboje. Pasak politiko, kadangi joje nagrinėjama itin daug vyriausybinio lygio klausimų, į posėdžius turėtų vykti ne prezidentas, o premjeras.

Lietuvoje yra kitaip – į Europos Vadovų Tarybos posėdžius paprastai vyksta D. Grybauskaitė.

Panašias mintis apie Lietuvos užsienio politiką yra išdėstęs ir tarptautinių santykių ekspertas Raimundas Lopata.

V. Andriukaitis sako, kad Lietuvoje Konstitucinis Teismas išplėtojo šalies politinės sistemos apibrėžimą, pasakydamas, kad Lietuva yra parlamentinė Respublika su kai kuriais pusiau prezidentizmo bruožais. Tačiau mūsų šalyje, anot V. Andriukaičio, Konstitucija keičiama neformaliai, nes prezidentė prisiima vis daugiau valdžios, todėl šalis tampa vos ne prezidentine valstybe.

Jis pabrėžė, kad formaliai Europos Vadovų Taryba vadinasi Europos valstybių ir vyriausybių vadovų taryba.

„Jau šešerius metus šita teisė (kad Lietuvai atstovautų premjeras – DELFI) yra uzurpuota“, - teigė V. Andriukaitis.

Pasak politiko, svarbiausios institucijos valstybėje iš tiesų yra Seimas ir Vyriausybė, todėl ragino socialdemokratų suvažiavimą atstatyti konstitucinį balansą.

V. Andriukaitis sako, kad Lietuva remiasi trimis pilioriais: ji yra nepriklausoma, bet kartu turi būti demokratiška ir socialiai orientuota.

Kiek vėliau kalbėdamasis su žurnalistais sudėtingą operaciją patyręs politikas sakė jau ketinantis grįžti į darbus Briuselyje kitą savaitę. Jis nenorėjo papildomai plėstis nei pasakė suvažiavimo metu, bet pabrėžė, kad Lietuva yra NATO ir Europos Sąjungos narė, nėra vienui viena, nėra „kažkokia pafrontės valstybė, kuri staiga turėtų panikuoti ir nesusimąstyti, kad aplinkui yra galingos kolektyvinės jėgos“.

„Užsienio politikoje labai svarbu jausti kolektyvinės gynybos prasmę ir nekelti panikos, nekelti baimės, bereikalingų aistrų ir nekomplikuoti Lietuvos visuomenės gyvenimo“, - sakė politikas.

Prezidentė su A. Butkevičium susitarė

Socialdemokratų pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius kiek vėliau paaiškino, kodėl į Europos Vadovų Tarybą nuolatos vyksta D. Grybauskaitė.

„Aš galiu būti atviras ir pasakyti: kai buvau siūlomas į ministro pirmininko postą, kalbėjausi su respublikos prezidente. Ir ji man pasakė, kad su ankstesniu pirmininku Andriumi Kubiliumi buvo susitarusi, kad ji dalyvaus Europos Vadovų Tarybos posėdžiuose. Ir ji išreiškė tokį norą - ar galima būtų ir su jumis susitarti, kad ji tą darbą galėtų toliau tęsti. Aš jai daviau tokį pažadą, kad ji toliau gali dalyvauti - ir ji aktyviai dalyvauja, o mes ta informacija aktyviai pasikeičiame", - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas apie kitus V. Andriukaičio pasisakymus, susijusius su šalies vadovės veiksmais, premjeras pabrėžė nekomentuojantis prezidentės veiksmų ir kalbų. Bet jis pritarė, kad švaistytis kai kuriais žodžiais nederėtų.

„Manau, kad kai kada tam tikrais žodžiais nereikia švaistytis. Nes man tenka susidurti ir susitikti su inteligentais, jaunais žmonėmis ir iš Rusijos. Ir jie šį klausimą užduoda tam tikruose pokalbiuose ir jie yra tai priėmę kaip įžeidimą. O jų pažiūros kai kurių yra gana provakarietiškos“, - žurnalistams sakė A. Butkevičius.