Kaip rašo dienraštis „Klaipėda“, šią informaciją, kuri gali būti dar viena legenda, kaip ir Napoleono lobis Rambyne, lygiai po 70 metų vėl sujudino Palangos muziejaus direktorius Jūratis Liachovičius.

"Esu girdėjęs tokį dalyką. Reikia tikrinti, tačiau daugiau jokios informacijos apie tai nėra. Net portaluose rusų kalba", - užsiminė J.Liachovičius.

Dienraščiui apklausus ne vieną solidaus amžiaus kurorto senbuvį, paaiškėjo, kad dauguma jų tokio dalyko nebuvo net girdėję. Vis dėl to pavyko rasti siūlo galą.

Palangiškis gidas Arūnas Šateika domisi mažai kam žinomais kurorto istorijos faktais. Jam esą seni palangiškiai pasakojo, kad dabartiniame Gintaro muziejuje tikrai gyveno Raudonosios armijos lakūnai,tarp jų - ir V.Stalinas.

"Tai tvirtino dabartinis mano kaimynas Jasus, kuris tada gyveno grafų Tiškevičių sodininko namelyje. Buvo dar kitų palangiškių, kurie gyrėsi, kad matė V.Staliną su tais raudonais "lampasais". Bet jokių smulkmenų daugiau sužinoti nepavyko", - prisiminė A.Šateika.

Pasakojama, kad vienas kunigas, būdamas Palangoje 1945-aisiais, su pasibaisėjimu išvydęs, kaip gražiausiose vilose įsikūrę kareiviai drasko patalpų interjerą, kūrena duris, baldus, nuskubėjęs pas savo pažįstamą Klaipėdos vykdomojo komiteto pirmininką Viktorą Bergą išklojo viską, ką matė ir regėjo.

Pasakojama, kad būtent V.Bergas ryžosi vizitui pas sovietų imperijos "kronprincą". Koks tas pokalbis buvęs, šiandien jau sunku atkurti, bet pasakota, kad diktatoriaus sūnus, bejausmiu veidu išklausęs V.Bergo kalbą, taip pat bejausmiu balsu pasakęs, jog tvarka bus įvesta.

Ir pažadas pamirštas nebuvo - netrukus reikiamose vietose buvę pastatyti sargybiniai, vandalizmo atvejai liovėsi. Maža to, iš Palangos netrukus dingo ir kriminalinė gauja.