Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) pranešė, kad koronavirusinė infekcija patvirtinta asmeniui, grįžusiam iš Norvegijos bei kitiems 5 asmenims, kurie tyrimus atliko Vilniaus mobiliuosiuose punktuose. Apie šiuos atvejus informacija šiuo metu tikslinama.

Ministerijos teigimu, netrukus su asmenimis, kurių ėminiai paimti mobiliuosiuose punktuose, bus susisiekta, jie gaus instrukciją, kaip elgtis bei kokiu būdu jie bus pristatomi į gydymo įstaigą.

Visais atvejais vyksta arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Anksčiau šeštadienį patvirtinti dar 16 koronaviruso atvejų, iš viso per dieną nustatyti 30 koronaviruso infekcija užsikrėtę asmenys.

Vilniuje nustatyti 5 nauji koronaviruso atvejai, tarp vietinių užsikrėtusiųjų asmuo dirbantis Vilniaus visuomenės sveikatos biure bei medikas iš VULSK Šeimos centro, o trečiasis asmuo užsikrėtė nuo artimųjų, grįžusių iš Vokietijos. Apie 2 asmenis, kurie tyrimą atliko mobiliame punkte, informacija renkama.

Kaune užfiksuoti 8 koronaviruso atvejai. Asmenys yra grįžę iš Norvegijos ir Austrijos, o vidutinio amžiaus pora užsikrėtė nuo iš Didžiosios Britanijos grįžusio sūnaus. Dar 3 tyrimai atlikti mobiliame punkte, todėl duomenys tikslinami.

Klaipėdoje taip pat nustatyti 3 koronaviruso atvejai, vienas asmuo parvykęs iš Didžiosios Britanijos, o kiti užsikrėtimai vietiniai, abu medikai. Patikslintais duomenimis, anksčiau skelbta virusu užsikrėtusi vidutinio amžiaus pora parvyko iš Nyderlandų.

Primename, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją koronos liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Koronaviruso patikros punktai Klaipėdoje ir Kaune sekmadienį dirbs iki vidurdienio

Mobilūs koronaviruso patikros punktai Klaipėdoje ir Kaune sekmadienį priims tik po 20 žmonių, kurie bus sunkesnės būklės, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Dirbs tausojančiuoju režimu, tai reiškia, kad Klaipėdoje ir Kaune dirbs po vieną punktą, nuo 8 val. iki 12 val., po vieną pamainą“, – BNS sakė SAM Asmens sveikatos departamento direktorė, laikinai vykdanti ministerijos kanclerio funkcijas Odeta Vitkūnienė.

Vilniaus du mobilieji COVID-19 patikros punktai sekmadienį dirbs nuo 8 iki 22 val.

„Vilnius dirba pilnu pajėgumu, nes Vilniuje yra didžiausias srautas ir užsiregistravę tiek vidutinės, tiek sunkios būklės pacientai, kurie turi COVID-19 ligos tam tikrus įtarimus arba požymius“, – BNS teigė O. Vitkūnienė.

Pasak jos, Vilniuje yra registruojami tie gyventojai, „kurie atitinka sunkesnę būklę“, o apie žmogaus sveikatą sprendžia karštosios linijos 1808 specialistai, be kurių siuntimo negalima vykti tirtis į mobiliuosius punktus.

Kokiu režimu bus dirbama pirmadienį, bus apsispręsta sekmadienį po pietų vyksiančiame mobiliųjų punktų atstovų pasitarime.

SAM nurodo, kad dvi koronavirusui tirti skirtų reagentų siuntos iš Kinijos, Jungtinės Karalystės ir Pietų Korėjos jau yra pakeliui į Lietuvą.

Reagentus į Lietuvą atgabenus sekmadienio naktį, O. Vitkūnienės teigimu, mobilūs punktai dirbti pilnu pajėgumu galėtų tik nuo pirmadienio.

„Sekmadienį po pietų su punktų koordinatoriais priimtume bendrą sprendimą dėl punktų veiklos apimčių didinimo ir tam reikalingų pasirengimo darbų“, – BNS kalbėjo SAM atstovė.

Pasak O. Vitkūnienės, Lietuvoje per parą būtų galima ištirti 500-600 ėminių.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis šeštadienį ryte teigė, kad Lietuvoje likę 1,3 tūkst. reagentų koronaviruso tyrimams atlikti.

Lietuvoje kol kas ištirta 2086 ėminių dėl koronaviruso, sekmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kiek patikrinta gyventojų nėra aišku, nes vienam asmeniui tyrimas gali būti daromas kelis kartus.

Šeštadienį buvo ištirta 384 ėminių.

SAM nurodo, kad dabar vienas asmuo koronavoirusą gydosi izoliuotas namuose.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centrui duomenis apie grįžimą iš užsienio arba kontaktus su sergančiais koronaviru asmenimis pateikė 74,887 tūkst. žmonių.

Lietuvoje nustatyti 105 koronaviruso atvejai.

Kovo 20 dieną mirė pirmas COVID-19 užsikrėtęs žmogus – pagyvenusi moteris iš Ukmergės.

Pirmoji gydyta nuo viruso moteris iš Šiaulių pasveiko.