„Rašau, nes norėjau paviešinti, kaip ta afišuota vienkartinė 200 eurų išmoka pensininkams, neįgaliesiems ir t. t. pasiekė ne visus. Grupė žmonių buvo „išbrokuota“. Nors ir gyvenu Jungtinėje Karalystėje, į kurią išsivežė dukra, tačiau reguliariai našlės ir senatvės pensijas, gaunu iš Lietuvos“, – aiškino ji.

Pensininkė sakė, kad labai laukė žadėtos vienkartinės išmokos, kadangi visi žino, kokios mažas pensijos Lietuvoje.

„Taip ir nesulaukusi, „Sodros“ pasiteiravau, kodėl jos taip ir nesulaukiau. Cituoju gautą atsakymą: „Informuojame, kad Lietuvos Respublikos vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatyme numatyta, kad teisę gauti vienkartinę išmoką turi asmenys, gyvenantys Lietuvos Respublikoje ir deklaravę gyvenamąją vietą arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka. Kadangi Jūsų gyvenamoji vieta yra ne Lietuvoje, vienkartinė 200,00 Eur išmoka nėra mokama.“

Jos teigimu, taip pat buvo pasielgta ir su vaiko pinigais, kai vaikas gyvena ir eina į mokyklą Lietuvoje, tačiau jei vienas iš tėvų dirba užsienyje ir gauna iš ten išmokas už vaikus, tuomet čia niekas nebepriklauso, jie jau kitokie.

„Aš visą gyvenimą pradirbusi ir pragyvenusi Lietuvoje vien todėl, kad mano dukra dirba užsienyje ir mane pasiėmė, jog lengviau būtų manimi rūpintis, irgi patapau „kitokia“. Taip ir „rūšiuoja“ Lietuvos Respublikos piliečius“, – tikino senjorė.

SADM atstovai komentavo, kad pirminiame įstatymo projekte, kurį Seimui pateikė Vyriausybė, buvo numatyta vienkartinę išmoką mokėti visiems socialinio draudimo ir šalpos pensijų gavėjams, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

„Tačiau svarstant įstatymo projektą Seime, jis Seimo narių iniciatyva buvo pakoreguotas – nustatyta, kad ši vienkartinė išmoka iš valstybės biudžeto mokama tik Lietuvoje gyvenantiems pensininkams, neįgaliesiems, našliams ir našlaičiams. Toks siūlymas buvo grindžiamas tuo, kad valstybės biudžeto pinigai turi būti naudojami tikslingai – paremti Lietuvoje gyvenančius senjorus bei neįgaliuosius ir skatinti vidaus vartojimą“.

Taip pat ministerija atkreipė dėmesį, kad ši išmoka priklauso žmonėms, kuriems iki 2020 m. gruodžio 31 d. yra arba bus paskirta bent viena iš šių „Sodros“ mokamų išmokų: senatvės, netekto darbingumo (invalidumo) pensija, našlių, našlaičių ar maitintojo netekimo pensija, ištarnauto laiko pensija, kompensacija už ypatingas darbo sąlygas, šalpos pensija ar kompensacija, taip pat pensija, paskirta pagal tarptautines sutartis ar europinius reglamentus.

„Vienintelė sąlyga – asmuo turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtrauktas į asmenų, nedeklaravusių gyvenamosios vietos sąrašą“, – nurodoma raštu pateiktame atsakyme.