Antrą dieną užsienio žiniasklaida mirga vis kitais apibūdinimais, kas vis dėlto laimėjo rinkimus Lietuvoje – tai fermeriai, tai agrarai, tai opocizija.

Skirtingai įvardijamas ir angliškas LVŽS pavadinimas, nors patys šios sąjungos atstovai oficialiai pateikia tokį vertimą – „Lithuanian peasant and green party“.

Ir fermeriai, ir agrarai

Štai, pavyzdžiui, „Associated Press“ agentūra, kurią cituoja ir „ABC News“, LVŽS partiją pristato kaip „The Peasants and Green Union“ bet antraštėje įvardija, kad rinkimus laimėjo „Agrarian Newcomers“ (agrariniai naujokai – liet.). Žinutė iš šios agentūros pasirodė ir „The Seatle Times“.

„Peasant and Green Union“ rinkimus laimėjo ir remiantis euronews.com. Tuo metu „Global times“ taip pat pabrėžia, kad rinkimus laimėjo „agrarian“ (agrarų – liet.) partija, tačiau tekste pavadinimas taip pat nurodomas teisingai.

Tokia pat žinutė pasirodė ir „BBC“. Laimėjusios partijos pavadinimas čia nurodomas kaip „Lithuanian Peasants and Green Union“, tačiau antraštėje teigiama, kad laimėjo „Farmers'“ partija.

Kad rinkimus laimėjo fermeriai, pabrėžia ir „France24“ naujienų portalas. Pačią partiją jie pristato kaip „The centrist Lithuanian Peasants and Green Union party“.

Švenčia opozicijos pergalę

Teisingai partijos pavadinimą nurodė „Reuters“ naujienų agentūra, kurią cituoja daugybė užsienio žiniasklaidos šaltinių. Pavyzdžiui, ir australų „News.com.au“. Čia pabrėžiama, kad pergalę pasiekė opozicinė partija.

„Lithuanian Peasants and Green Union party“ įvardijama kaip rinkimus laimėjusi ir „World Bulletin“ – Turkijos naujienų portale. Antraštėje čia nurodoma, kad laimėjusieji buvo „opozicijos akys“.

Tokią pat žinutę pateikia ir dw.com – tarptautinis Vokietijos transliuotojas.

Tačiau DELFI primena, kad LVŽS praėjusios kadencijos Seime turėjo tik vieną atstovą, tad šis apibūdinimas – teisingas tik iš dalies.

Tokia sėkmė paskutinį kartą – prieš 20 metų

Pergalę rinkimuose nuskynė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, formaliai iškovojusi 54 mandatus Seime, bet priskaičiavus du save išsikėlusiuosius, kurie save sieja su partijos sąrašu – 56.

Tai didžiausias vienos partijos laimėjimas pagal mandatų skaičių nuo 1996 m. Tais metais Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) laimėjo 68 mandatus.

Rinkimų rezultatai lemia, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taps pagrindine valdančiąją koaliciją formuojančia partija.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą yra minėjęs, kad partija į premjerus siūlo partijai nepriklausantį Saulių Skvernelį. Kartas nuo karto politikas pamini ir europarlamentaro Bronio Ropės pavardę, kaip galimą kandidatą į ministro pirmininko vietą. Kaip sako R. Karbauskis, tam atvejui, jei valstiečiams žaliesiems tektų ir Seimo pirmininko kėdė.

Kas galėtų sudaryti koaliciją su rinkimus laimėjusia partija?

„Nematau kol kas skirtumo tarp konservatorių ir socialdemokratų. Jie kol kas turi apsvarstyti savo situaciją. Jie turi apsispręsti, ar jie nori būti valdančiojoje koalicijoje, pirmiausia. Po to, apsispręsti, kokiems kompromisams jie pasirengę jų ir mūsų programos prasme“, – rinkimų naktį sakė R. Karbauskis.

„Dauguma, kokia ji besusiklostytų, ji susiklostys“, – reziumavo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R. Karbauskis teigia vis dar matantis galimybę didžiajai koalicijai, kurioje dalyvautų jo partija, taip pat Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bei Lietuvos socialdemokratų partija.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas sako kol kas kitų koalicijos variantų nesiūlantis. Jo manymu, deryboms su konservatoriais galėtų vadovauti Rima Baškienė, su socialdemokratais – Stasys Jakeliūnas.

Tai gana iškalbingas ir galbūt socialdemokratus suerzinsiantis gestas: S. Jakeliūnas dirbo premjero Algirdo Butkevičiaus patarėju, bet pasitraukė iš pareigų dėl nesutarimų. Tiesa, A. Butkevičius yra sakęs, kad S. Jakeliūno buvo paprašyta išeiti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis rinkimų naktį sakė, kad 31 mandatą iškovojusi jo partija neatmeta galimybės dirbti opozicijoje. Beje, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai šiuose rinkimuose pasirodė net blogiau nei 2012 m. Tuomet jie laimėjo 33 vietas Seime.