Kaip per komisijos posėdį teigė jos pirmininkas, liberalas Vitalijus Gailius iš STT planuojama paprašyti informacijos, ar veikia korupcijos prevencijos įstatymas, ir ar į jų pateiktus duomenis yra reaguojama.

Tai yra susiję su Eriko Bėronto grąžinimu į NMA vadovo pareigas. Šiandien Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) posėdyje dalyvavęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys teigė, kad jį grąžino į pareigas, nes to reikalavo teismas.

„Taip pat STT prašome pasakyti, ar politinio pasitikėjimo pareigūno dalyvavimas pirkimų komisijose nariais arba ekspertais, nesukelia rizikų. Tai bus ekspertinė nuomonė, kuri bus privaloma ministerijoms“, – sakė V. Gailius.

Taip pat žadama prašyti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės informacijos, kokia yra rizikų apimtis viešinimo konkursuose.

Gailius, kaip komisijos pirmininkas, žada pasidomėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pagal viešai pateiktą informaciją yra pradėjusi tyrimą dėl T. Beržinsko veiklos.

Posėdyje kalbėjęs „valstiečių“ frakcijos narys Vytautas Bakas teigė, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atliekant tyrimą taip pat buvo matoma, kad užsitikrinus tam tikras pozicijas dešimtyje ministerijų, keturiose įmonėse, būdavo galima gauti išskirtines sąlygas.

„Pagrindiniai taikiniai yra viešinimui skirti pinigai, stambiausi viešųjų pirkimų objektai. (…) NSGK darėme klausymus su D. Vilyte. Kai uždavėme klausimą, kokia dalis viešųjų pirkimų pinigų naudojama neskaidriai? Ji atsakė – nuo 20 iki 40 proc. Ponas Anušauskas tuo metu pasakė, kad „čia nieko naujo, dešimt metų tas pats“, – pasakojo V. Bakas.

Pasak jo, 20-40 proc. yra maždaug 2 mlrd. eurų. Jo nuomonė, reikėtų rimčiau pasižiūrėti pro kokias skyles tie 2 mlrd. eurų nusėda.

Gynė Gudelį

„Valstiečių“ frakcijos narys taip pat gynė viešųjų ryšių ekspertą D. Gudelį, siūlydamas jo nedemonizuoti.

Jis teigė, kad NSGK atliekant parlamentinį tyrimą buvo prisiliesta prie viešinimo kampanijų.

„Matėme šiek tiek, kaip atrodė viešinimo konkursų laimėjimai. Viešųjų ryšių kampanijos, mes čia jas demonizuojame, bet jos dalyvauja daugybę metų tuose viešinimo konkursuose.

Kai ponas Gudelis demonizuojamas arba gretinamas su Pakso užsienio konsultantais, tai yra nesąžininga, ir tai diskredituoja mus pačius ir mūsų lietuviškas kompanijas“, – sakė V. Bakas.

Beržinskas teigia, kad premjeras nežinojo

T. Beržinskas trečiadienį BNS sakė, kad premjeras nežinojo apie jo kaip eksperto dalyvavimą vertinant kelių konkursų pasiūlymus dėl viešinimo paslaugų pirkimo.

„Premjeras apie tai sužinojo dabar, pasirodžius publikacijoms viešoje erdvėje“, – tvirtino Vyriausybės vadovo patarėjas.

Anot jo, problemų dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešųjų pirkimų komisijoje anksčiau nematė ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Kolegos iš Sveikatos apsaugos ministerijos klausė VPT, ar gali politinio pasitikėjimo pareigūnai atlikti viešųjų ryšių ekspertų paslaugas. Gautame atsakyme nurodyta, kad įstatymai tokio draudimo nenumato“, – sakė T. Beržinskas.

„Žinoma, jeigu kompetentinga institucija – STT – rekomenduos kitaip, nedalyvausiu“, – pabrėžė jis.