Vyras ir jo žmona džiaugiasi, kad šis sumanymas sulaukė didelio palaikymo, o lėšas nemokamiems senolių pietums emigravę lietuviai siunčia net iš Aliaskos.

LNK žurnalistų pakalbintas čia papietauti atėjęs pensininkas Zenonas Minelga teigia, kad į šią maitinimo įstaigą užsuka ne pirmą kartą.

Zenonas pripažįsta, kad gyvendami iš pensijos su žmona išeiti kavos į miestą negali – tai jiems per didelė prabanga. Kaip pasakoja garbaus amžiaus vyras, dažniausiai jis parduotuvėje perka jau pagamintą maistą arba radusi pigesnių produktų virtuvėje sukasi žmona.

Sužinojęs, kad vienoje Kauno užkandinių senjorai vaišinami pietumis, Zenonas džiaugėsi, kad gali atsivesti ir sutuoktinę.

„Čia tikrai skaniai daro. Ir čeburėkai labai skanūs, ir spurgelės. Kaip tik čia šalia gyvenam, tai beeidami užeinam, kai biškį užkąst reikia. Ir su žmona, ir kartais aš vienas, ir į namus kartais parsinešam“, – žinių žurnalistams pasakojo senolis.

Vyras teigia, kad neprisimena, kada iki tol buvo išėjęs į miestą pavalgyti. Jo teigimu, dažniausiai eina į turgų, parduotuvę ir namo, nes kavinėse valgyti brangu, o pensijos vos pakanka būtiniausioms prekėms.

„Nu iš pensijos tai nelabai. Jeigu ir nueit, tai labai retas dalykas, bet mes jau neinam. Namuose pasidarom arba va čia, kai atsidarė neseniai“, – apie užkandinę gerais žodžiais atsiliepė Zenonas.

Užkandinės idėja gimė Daliui Barišauskui, kuris Lietuvoje trejus metus dirbo policijos pareigūnu, o vėliau emigravo. Kaip pasakojama reportaže, tėvynės ilgesys lietuviui buvo stipresnis, tad svečioje šalyje jis neužsibuvo. Svetur užsidirbęs pinigų emigrantas grįžo atgal į Kauną ir įkūrė šeimos užkandinę.

„Grįžus mama praktiškai neturėjo darbo, aš irgi neturėjau darbo ir kažkaip susėdome ir nusprendėme įgyvendinti savo tokią idėją, kad galbūt reikia atsidaryti kažką savo ir pradėti dirbti sau, o ne kitiems. Mama turi keletą metų panašios darbo patirties, yra dirbusi tokį darbą ir anksčiau, todėl pagalvojome, kad tai, ką mokame, ir reikėtų daryti“, – kaipo gimė nuosavo verslo idėja LNK žurnalistei pasakojo užkandinės savininkas D. Barišauskas.

Iš pradžių savininkai vyresnius klientus vaišino savo sąskaita, tačiau vėliau į užkandinę užsukantiems kauniečiams pasiūlė prisijungti prie tokios iniciatyvos ir dabar norintys gali paaukoti kelis eurus sunkiau gyvenantiems. Už juos, pasakojama reportaže, pensininkai ir vaišinami.

Sumokėjus tris eurus duodamas specialus lapelis, jis klijuojamas ant užkandinėje esančios lentos. Atėjęs senolis vieną lapelį nusikabina ir tai tampa tarsi simbolinė užkandinės valiuta.

„Netgi užsienyje gyvenantys žmonės, emigrantai, pradėjo rašyti žinutes, kad gal galima daryti pavedimus, nes mes negalime atvykti, bet labai norėtume prisidėti prie šitos gražios akcijos. Šiuo metu mes turime 485 nupirktus, senjorams padovanotus pietus, 85 senjorus esame pavaišinę. Iš tikrųjų, tų pavedimų, nupirktų pietų yra netgi iš Aliaskos, iš Anglijos, iš Norvegijos“, – žurnalistams teigė užkandinės savininkė Karolina Barišauskienė.

Kaip teigiama LNK reportaže, akciją planuojama plėsti, prisidėti kviečiami ir kitų maitinimo įstaigų savininkai.