Šio įvykio metu, kaip pranešė VSAT atstovas Rokas Pukinskas, už maždaug šimto metrų taip pat buvo mobilus VSAT patrulis.

Baltarusijos pasienietis buvo vienas ir po padaryto pažeidimo pasišalino į savo šalies teritoriją.

Vaizdo įraše matoma ir pažeidėjo ekipuotė – jis per petį persimetęs kilimėlį ir miegmaišį arba suvyniotą palapinsiaustę.

Lietuvos VSAT tokį Baltarusijos pareigūno elgesį vertina kaip neatsakingą ir neprofesionalų. Informaciją apie šį įvykį VSAT nustatytais kanalais perdavė Vidaus bei Užsienio reikalų ministerijoms.

Pakomentavo situaciją dėl į Lietuvą įžengusio pasieniečio

Penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) ministrė Agnė Bilotaitė komentavo ir vakarykštį VSAT užfiksavimą, kad baltarusių pareigūnas įžengė į Lietuvos teritoriją.

„Ko siekė? Kai vyksta hibridinis karas ir tokios atakos, tai tikriausiai galima tikėtis visko. Matyt, yra tam tikros provokacijos ir bandymai sukelti kažkokias reakcijas. Mano žiniomis, URM ruošia notą, manau, kad jie galėtų detaliau pakomentuoti. Mes pasiruošę reaguoti į įvairias provokacijas ir dezinformacijas“, – patikino ji.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas R. Liubajevas teigė, jog šiuo metu duomenų apie tarp pasienių įstrigusių asmenų nėra. Jis taip pat siūlė nenaudoti sąvokos „niekieno žemė“.

„Tokios sąvokos nėra ir negali būti. Nes valstybės siena yra pakankamai aiškiai nužymėta, sienos linija pažymėta atitinkamais ženklais. Ir neteisėti migrantai laukia Baltarusijos Respublikos teritorijoje, neturėdami galimybių sugrįžti į Baltarusiją dėl tam tikrų sienos apsaugos tarnybos pareigūnų veiksmų, nenorėdami vykti į Lietuvą. Šiam momentui prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos nėra“, – teigė R. Liubajevas.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas teigė, jog tokioje situacijoje įstrigusiems asmenims pasieniečiai padeda – įsileidžia į teritoriją, jam suteikiama humantiranė pagalba ir toliau sprendžiama dėl jo likimo.

Jis taip pat pakomentavo ir Lietuvos teritorijoje užfiksuota Baltarusijos pasienietį.

„Pareigūnas įžengė į Lietuvos teritoriją, priėjo prie sienos ženklo, kalbėdamas ryšio priemonėmis. Šiam momentui atsakyti, kas įvyko, kodėl būtent tas pareigūnas pasielgė taip, mes neturime. Bet pagal susitarimą su Baltarusijos Respublika, atitinkamais kanalais, Baltarusijos pusė buvo informuota apie šį incidentą. Inicijuojame jo tyrimą. Taip pat VRM minėjo ir apie tai, kad artimiausiu metu URM parengs notą ir pateiks“, – sakė VSAT vadas.

Jis teigė, jog Baltarusijos pasieniečio turimas miegmaišis, palapinė visai nestebina.

„Per tą visą laikotarpį pastebėjome nemažai aktyvumo prie sienos. Ten dalyvauja įvairių institucijų atstovai, bent jau tai galima spręsti iš jų aprangos. Taip pat yra žinoma, kad Lietuvoje pasieniečių veiksmai yra stebimi ir fiksuojami“, – teigė jis.

R. Liubajevas teigė, jog prie valstybės sienos žmonių yra, bet prognozuoti galimus skaičius yra labai sudėtinga.

„Todėl ir sakiau, kad nežiūrint į situacijos stabilizavimą, išliekame budrūs“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)