Atitinkamoms įstatymų pataisoms, kurias parengė Vidaus reikalų ministerija, trečiadienį pritarė Vyriausybė. Toliau jas svartys Seimas.

Ministerija teigia, kad dabar, kai smurtą artimoje aplinkoje auka patiria ne nuo artimo giminaičio ar partnerio, tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo galima pradėti tik esant nukentėjusiojo pareiškimui ar prokuroro reikalavimui.

„Dažnai nukentėjęs asmuo bijo teikti skundą, o prokuratūra neturi finansinių galimybių taikyti prokuroro reikalavimo instituto valstybinių įstaigų ne darbo metu“, - teigiama ministerijos aiškinamajame rašte.

Vyriausybės posėdyje vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius teigė, kad atsakomybė už nesunkų sužalojimą Baudžiamajame kodekse, kai tyrimui pradėti nereikia pareiškimo, „neapima smurto artimoje aplinkoje atvejų, kai smurto subjektas yra asmuo, praeityje sietas sutuoktiniais, partnerystės, svainystės ir kitais artimaisiais ryšiais su nukentėjusiuoju“.

„Siūlomais pakeistimais siekiame šią spragą panaikinti“, - teigė viceministras.

Baudžiamąjį kodeksą siūloma papildyti nuostata, kad smurtaujant sukėlus fizinį skausmą, nesunkiai sužalojus ar trumpam susargdinus, tyrimas būtų pradedamas bet kuriuo atveju nustačius smurto artimoje aplinkoje požymius.