Gyventojai kreipėsi į policiją

Statybininkų gatvės 54-ojo namo, kurio pirmininke ji ketverius metus buvo, gyventojai nustėro sužinoję, kad jie yra skolingi didžiules sumas šilumos ir vandens tiekėjams, o bendrijos sąskaitoje nebelikę beveik 100 tūkstančių litų namo priežiūros reikmėms kauptų pinigų.

Gyventojai kreipėsi į policiją dėl galimai V. Kartanaitės pasisavintų apie 30 tūkst. eurų kaupiamųjų lėšų. Panevėžio apskrities VPK pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto pasisavinimo ir iššvaistymo. Buvusiai valdininkei kol kas kaltinimai nepareikšti.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje V. Kartanaitė išėjo iš darbo Panevėžio savivaldybėje, paaiškinusi, kad nori keisti gyvenimą: iš pradžių pailsėti, o paskui vykti į užsienį.

Vilma Kartanaitė
Prieš Kalėdas ji dar mėgino iš savo namo bendrijos narių surinkti mokesčius už šilumą ir vandenį, tačiau šie pinigų nebedavė. Gyventojų į kampą užspeista buvusi valdininkė prisipažino, kad pasisavino ir galimai iššvaistė bendrijos pinigus, pasižadėjo juos grąžinti.

V. Kartanaitė susikrovė daiktus ir išvyko į Didžiąją Britaniją, kur, kaip kalbama, dirba jos sūnus. O 108 butų Statybininkų g. 54-ojo namo gyventojai laukia audito išvadų. Tik tada jie tiksliai žinos, kiek lėšų pradangino namo pirmininkė ir kiek jie liko skolingi komunalinių paslaugų teikėjams.

Kol kas aišku, kad „Panevėžio energijai“ bendrija skolinga 12 tūkst. eurų, dar 8 tūkst. eurų už gruodį turi sumokėti iki šių metų vasario vidurio. V. Kartanaitė dar rudenį su šilumos tiekėja namo bendrijos vardu buvo pasirašiusi sutartį dėl įsiskolinimų padengimo dalimis.

Gyventojai netiki buvusios namo pirmininkės pažadais grąžinti pradangintus pinigus ir ketina su ja bylinėtis.

Susirūpino tik išvadinti „bomžais“

Statybininkų g. 54-ojo namo gyventojai apie tai, kad yra skolingi komunalinių paslaugų teikėjams, sužinojo atsitiktinai. Šio namo gyventojai Zinaidai Gorkinai tame pačiame name gyvenantis medikas papasakojo, kad viena jo klientė pasiteiravusi, ar jo name gyvena „bomžai“, kad bendrija „Panevėžio energijai“ įsiskolinusi kelias dešimtis tūkstančių litų.

Z. Gorkina pasakojo, kad prieš kelerius metus ji namo pirmininkei davė 150 litų automobilių stovėjimo aikštelei įrengti, tačiau esą nei pinigų, nei aikštelės iki šiol nėra. Todėl moteris, išgirdusi apie namo skolas „Panevėžio energijai“, sunerimo.

Apie tai sužinojo ir daugiau gyventojų. Stasė Lukošienė nepatingėjo nuvažiuoti pas šilumos tiekėjus išsiaiškinti. Paaiškėjo, kad iš tiesų taip ir yra – bendrija laiku neatsiskaito už paslaugas.
Pasak gyventojų, per visus ketverius metus, kai V. Kartanaitė buvo namo pirmininke, ji nė karto nebuvo sukvietusi gyventojų susirinkimo, nekalbėjo apie bendrijos finansinę situaciją. Tačiau gyventojams dėl to įtarimų nekilo.

„Visi žinojo, kad ji dirba Panevėžio savivaldybėje, užima aukštas pareigas. Kaip tokiu asmeniu nepasitikėsi? Be to, mėnesio gale gaudavome atsiskaitymo lapelius su nurodytomis sumomis, jas sumokėdavome buhalterei.

Niekam nekildavo minčių, kad pirmininkė neperveda pinigų komunalininkams, juolab kad švaisto kaupiamąsias lėšas. Vasarą prie namo būdavo nupjaunama žolė, valoma teritorija, suoliukai nudažyti, išdaužti durų stiklai pakeisti, šildymo sezonui namas paruoštas. To mums ir užteko, kol paaiškėjo šokiruojantys faktai“, – „Sekundei“ pasakojo naujasis bendrijos pirmininkas Saulius Ganiprauskas.

Už komunalines paslaugas šioje kasoje dirbančiai buhalterei tvarkingai pinigus nešusi A. Mikšienė ir kiti Statybininkų gatvės 54-ojo namo gyventojai sužinojo esą skolininkai. U. Mikaliūno nuotr.
Šio namo gyventoja Aldona Mikšienė sako, kad pastaruoju metu V. Kartanaitė, kuriam nors gyventojui prakalbus apie namo reikmėms turimus pinigus ar planuojamus remontus, vengdavo šios temos.

„Mūsų namo koridoriai ir laiptinės baisios, rūsiai apleisti. Kai jos paklausdavome, ar bus kas remontuojama, ar ko nors prašydavome, ji niekada neprieštaraudavo. Sakydavo: „Gerai, gerai, viskas bus padaryta“, – kalbėjo A. Mikšienė.

Kita to paties namo gyventoja ponia Edita stebėjosi, kad dar gruodį pasiteiravus namo pirmininkės, kiek bendrijos sąskaitoje yra kaupiamųjų lėšų, ši paminėjusi beveik 60 tūkst. litų sumą.

S. Ganiprausko žiniomis, V. Kartanaitė kaupiamąsias lėšas ir atsiskaityti su paslaugų teikėjais iš gyventojų surinktus pinigus laikė ne atskirose sąskaitose, kaip turėjo daryti, o vienoje, todėl dabar gyventojams sunku susigaudyti, kiek jie turėjo ir kiek prarado.

Prieš šventes nebedavė pinigų

V. Kartanaitė prieš Kalėdas paprašė gyventojus apmokėti sąskaitas už šildymą ir vandenį, tačiau šie jau buvo girdėję apie pirmininkės suktybes ir atsisakė duoti pinigus.

Pasak A. Mikšienės, paprastai jie mokesčius sunešdavo V. Kartanaitės samdytai buhalterei. Name yra speciali patalpa su grotomis kasai, čia buhalterė rinkdavo pinigus. Gyventojai turi įtarimų, kad buhalterė dirbo nelegaliai.

„Ji mums teisinosi, kad pirmininkė jai liepdavo atiduoti pinigus. Sakė, kad turi tai patvirtinančius raštelius“, – pasakojo gyventojai.

V. Kartanaitė gyventojams prisipažino esanti kalta, tačiau nepanoro paaiškinti, kur išleido pinigus. Klausiama atsakė, kad padarė klaidą, žadėjo pinigus grąžinti.

Buvusi valdininkė Statybininkų g. 54-ajame name gyveno su savo tėvais keturių kambarių bute.
„Sekundės“ kalbintas jos tėvas piktinosi, kad žurnalistai domisi dukters galimai nešvariais darbais. Jis teigė nieko nežinantis apie jos pradangintus iš gyventojų surinktus pinigus. Vyras tik patvirtino, kad dukra dabar išvykusi į Didžiąją Britaniją.

Buvę darbdaviai tik giria

Panevėžio savivaldybėje V. Kartanaitė dirbo 20 metų. Iš pradžių civilinės saugos specialiste, paskui – Civilinės saugos skyriaus vedėja. Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Nakutytė apie buvusią pavaldinę atsiliepia tik gerai.

Pasak direktorės, ši buvusi pareiginga, aktyvi profesinės sąjungos narė.

Personalo skyriaus vedėja Inga Kučienė sakė, kad V. Kartanaitė nuobaudų neturėjo, dėl jos darbo nesulaukta jokių skundų.

Buvusi valdininkė negalėjo skųstis sunkiai sudurianti galą su galu. Panevėžio savivaldybėje vidutinis skyrių vedėjų atlyginimas į rankas yra 3600 litų.