Bet esama ir blogesnių situacijų, kai taką iki tualeto žymi primėtyti popieriai arba kai užėjęs į kabiną baro lankytojas suvokia paprastą tiesą – geriau bandyti kentėti iki namų arba užsukti į tamsų Senamiesčio kampą, kur niekas nematys. Tiesa, už tokį bandymą gali ir nubausti.

„Jeigu restoranas nesusitvarko, nepalaiko švaros ir tvarkos tualetuose, tai galima įsivaizduoti, kaip jis tvarkosi savo virtuvėje. Tarp šių dalykų yra tiesioginis ryšys. Jeigu jie nemato reikalo palaikyti švaros vienoje vietoje, nelabai įsivaizduoju, kad jie palaikys švarą ir tvarką – kitoje“, - teigia populiarus tinklaraštininkas Andrius Užkalnis.

Vilnietės strategija penktadienio ir šeštadienio vakarui

Vilnietė Julija pasakoja kavines ir barus lankanti gana dažnai, tačiau artėjant savaitgaliui ir savaitgalį susiduria su viena ir ta pačia problema: tualetų nuolat trūksta,  ir tie patys vakarui įsibėgėjus nebūna švarūs. Mergina sako, kad pramogaudama miesto centre turi net ištisą strategiją, kur nubėgti ištikus gamtos šauksmui.

Alkoholis
„Aš beveik kiekvieną savaitgalį bent kartą einu į barus ir susiduriu su problemomis. Dažniausiai bare būna vienas tualetas vyrams ir vienas moterims. Tai, žinoma, tenka eiti ir į vyrų, bet vyrų tualetuose ne visada malonu. Tokiose vietose, kaip, pavyzdžiui „Tappo d'oro Vokiečių gatvėje, būna labai ilgos eilės, o šalia yra kavinė „Forest“, kurios rūsyje yra gal dešimt tualetų vien moterims. Aš visada einu ten, nes ten eilių niekad nebūna. Kai būnu Islandijos gatvėje „Piano man bar“ ar „Gringo“, tai ten irgi tik po du tualetus, kuriuose būna kraupu, todėl visuomet einu į kokteilių barą „Alechemikas“, bet ten kažkodėl nėra eilių. Vilniaus gatvėje einu į „La Birra“ pub'ą“, - pasakoja Julija.

Mergina sako, kad stovėti eilėje prie tualeto 20-30 minučių yra beprotybė, ypač jeigu gamta šaukia čia ir dabar.

„Jeigu šalia nebūna, kur nueiti, kaip, tarkime „Cafe de Paris“, tai į eilę atsistoju anksčiau nei pradedu norėti. „In vino“ ar „Portobello“ elgiuosi panašiai, nes ten irgi labai ilgos eilės“, - sakė Julija.

Ji sako taip pat pasibaisėjusi tualetų nešvara: pasak merginos, kartais atrodo, kad tualetai bare ar kavinėje sutvarkomi prieš pat lankytojų antplūdį ir daugiau jais nesirūpinama.

„Kai kur nepapildo tualetinio popieriaus, šiukšliadėžės būna perkrautos, šlapia neaišku nuo ko. Norėtųsi, kad naktimis aptvarkytų tuos tualetus kas valandą ar panašiai“, - sakė Julija.

Mergina pasakoja vasarą keliavusi JAV Vakarų pakrantėje ir niekur nemačiusi tokių švarių tualetų kaip tų, kurie pastatyti pakelėse ir skirti pravažiuojantiems vairuotojams. „Daug keliavome mašina, todėl sustodavome net tualetuose pakelėse, kurie pastatyti grynai vairuotojams. Tai viešieji tualetai, nėra nei parduotuvių, nei nieko. Per tris savaites Amerikoje užtikau gal vieną vietą, kur nebuvo tualetinio popieriaus. Daugiau visur sutvarkyta, išvalyta, yra muilo, dezinfekcinio skysčio – visko. Lietuvoje net gana geri barai nėra matę tokios švaros kaip Amerikos pakelių tualetai“, - sakė Julija.

Į Vilnių aplankyti šeimos narių iš Šiaulių atvykstanti Viktorija taip pat skundėsi, kad kai kuriose sostinės kavinėse tualetą galima surasti pagal kvapą – nereikia net klausti. Jos teigimu, tai gana daug liudija apie kavinės ar baro kokybę.

„Įsivaizduokite, tualetą radau pagal kvapą – o tualetas buvo apačioje. Tai liudija, kad kavinė nėra tvarkinga. O ir šiaip labai trūksta kartais tvarkos – išmėtyti popieriai“, - sakė Viktorija.

A. Užkalnis: kokie tualetai, tokia ir virtuvė

Daugelį Vilniaus restoranų, kavinių ir barų aplankęs populiarus tinklaraštininkas A. Užkalnis teigia, kad problema iš tiesų egzistuoja.

Andrius Užkalnis
„Paaiškinimas būtų labai paprastas: daugelis savininkų nemano, kad tai prioritetinis dalykas. Kai yra tam tikras srautas žmonių, tie žmonės natūraliai turi tam tikrus poreikius. Kiekvienas žmogus tam tikrą laiko tarpą ten užima, todėl reikia skirti dėmesio ir laiko tualetų valymui. Tualetai patys nesusitvarko. Čia tiesiog neišvengiamas dalykas. Būna taip, kad savininkai labai naiviai galvoja: ai, kaip nors, gal tie žmonės nepriterš, gal neprimėtys popierių, gal nepritaškys ir viskas bus gerai. Tokia pozicija man primena stručio poziciją“, - sakė A. Užkalnis.

Pašnekovas sako, kad su tualetų problemomis geriau susitvarko įvairių festivalių organizatoriai nei kiekvieną savaitgalį lankytojų sulaukiančios kavinės ar barai.

„Jie daug blaiviau žiūri į šitą dalyką. Paprastai paskaičiuojama, kiek festivalyje bus dalyvių ir kiek reikia tų būdelių, kad žmonės galėtų jomis pasinaudoti“, - sakė A. Užkalnis.

Jo nuomone, tualetų švaros problemą labai efektyviai sprendžia ir tinklinės maitinimosi vietos ar degalinės, pavyzdžiui, „McDonald's“ ar „Statoil“. „Ten yra nustatytos aiškios procedūros, kas kiek laiko turi būti valoma, sudaromi tvarkaraščiai. Juk tualetai išsivalo tik valymo būdu“, - svarstė pašnekovas.

A. Užkalnio manymu, situacija keistųsi, jeigu savininkai aiškiai identifikuotų lankytojų skaičiaus mažėjimą būtent dėl netvarkos, o kol klientai tai toleruoja, tol pokyčių, anot pašnekovo, veikiausiai nebus.

„Jeigu klientai sakytų, mes ten neisime, nes ten priš***ta ir prim***ta, tai tada savininkai pradėtų tvarkytis. O kol žmonės toleruoja, tol tikriausiai taip ir bus“, - sakė tinklaraštininkas.

A. Užkalnis sakė suprantantis, kad nuolatinė tualetų švara visuomet susijusi su didesnėmis išlaidomis, mat arba tenka samdyti papildomą žmogų, arba šią nemalonią užduotį reikia skirti kam nors iš aptarnaujančio personalo, nors tuo metu tas pats asmuo galėtų nesustodamas pilstyti gėrimus.

Klausiamas, ar yra tekę patirti pasibjaurėjimą dėl tualetų nešvaros pakankamai geroje kavinėje ar bare, A. Užkalnis buvo konkretus: „Pilna. Labai dažnai pasitaiko“.

Barų savininkas: ir lankytojai ne visada pataiko

Keletą barų ir vyninių Vilniuje bei kituose miestuose valdantis Kristupas Baublys pasakoja, kad tualetuose švarą ir higieną stengiamasi palaikyti įvairiais būdais, tačiau verslininkas pabrėžė ir lankytojų atsakomybę.

„Visose vietose lankytojų antplūdžio metu ateina specialiai samdomos valytojos. Tokiu būdu net sukuriame darbo vietas penkiems žmonėms. Bet, aišku, neverta tikėtis, kad per patį piką penktadienį arba šeštadienį kiekvienas tualetas idealiai blizgės. Tačiau tai nėra baro problema, tai ir kiekvieno svečio higienos problema. Mes tikimės, kad ir svečiai po savęs paliks viską taip, kaip tikėtųsi rasti patys. Na, bet vieni žmonės švaresni, kiti – ne“, - svarstė K. Baublys.

Jo teigimu, penktadieniais ir šeštadieniais valytojos valo ir, 22 val. ir 24 val. vakaro.

„Stengiamės švarą palaikyti. Bet labai nesinorėtų, kad kas nors imtų burnoti, nes, kaip ir minėjau, vieni žmonės švaresni, kiti ne tokie“, - sakė verslininkas.

Klausiamas, ar iš lankytojų sulaukia supratimo, kai tualetuose iškabinami įvairūs prašymai, ko nedaryti, K. Baublys teigė, kad dauguma lankytojų yra supratingi.

„Mes to supratingumo kažkiek sulaukiame, bet nėra taip, kad visi būtų labai supratingi. Plius suvokime, kai žmonės išgeria alaus ar vyno, tai vyrai nebūtinai pataiko, nebūtinai damos smarkiai prisėsti nori“, - sakė pašnekovas.

Pasak K. Baublio, lankytojų supratingumo dažnai prašoma įvairiais juokingais posakiais. Pavyzdžiui, „Portobello“ prie tualetų užrašyta: „Our aim is to keep this bathroom clean. Gentlemen, your aim will help. Stand closer, it's shorter than you think. Ladies, please remain seated for the entire performance“.

„Mes bandome į tai žiūrėti su humoru, dažniausiai tai kažkaip suveikia. Bet pabrėšiu, tai naktinės vietos, žmonės būna atsipalaidavę ir tikėtis iš jų kažko ypatingo neverta“, - reziumavo K. Baublys.