Maža to, gerai kalinių subkultūrą išmanantis nuteistasis iš ką tik į pataisos namus pareigūnų atvežto „naujoko“ pareikalavo pinigų – 20 tūkst. eurų.

„Tos dvi savaitės, kai buvau terorizuojamas, man prilygo didžiausiam gyvenimo košmarui“, – vėliau prisipažino dabar jau nukentėjusiuoju pripažintas nuteistasis.

Jo skriaudiko net nesustabdė tai, kad tuo metu Lietuvoje buvo kilęs „Pravieniškių mafijos“ skandalas – bene kasdien nuteistųjų gyvenamąsias patalpas krėtė ginkluoti pareigūnai, ieškodami draudžiamų daiktų ir narkotinių medžiagų, o pataisos namų vadovybė viešai teisinosi, kad nusikaltėlių siautėjimas jau yra praeities istorija.

Bet tai buvo dar vienas melas – kaip ir tuo metu viešai išplatinta informacija, jog pataisos namuose neįvyko vadinamoji „Jūros šventė“. Jos metu yra skriaudžiami arba, kaip sako kaliniai, „krikštijami“ naujai į pataisos namus atvežti nuteistieji.

Kaliniai savo tikslų siekia bet kokia kaina. Tokios aplinkybės paaiškėjo prokurorams atlikus ikiteisminį tyrimą, kurio metu Pravieniškių pataisos namų „auklėtinis“ Kęstutis K. iš Kėdainių buvo apkaltintas dėl turto prievartavimo.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dėl plėšimo į pataisos namus uždarytas Kęstutis K. dar 2018 m. rugpjūčio 9 d. vakarą įkalinimo įstaigos virtuvėje iš prieš dvi savaites įkalinto nuteistojo pareikalavo sumokėti 20 tūkst. Eur už tai, kad šis, kalėdamas karantino patalpose, kitiems kartu įkalintiems nuteistiesiems pamelavo, jog buvo nuteistas dėl plėšimo.

Pasinaudojęs savo pažintimis pataisos namuose Kęstutis K. išsiaiškino, kad vyras buvo teisiamas dėl mažametės išžaginimo, bet Kauno apygardos teismas jį dėl to išteisino, tačiau vis tiek skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, nes pripažino kaltu dėl nepilnametės mergaitės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo: vyras daugiau kaip metus išnaudojo savo sugyventinės dukrą. Mergaitė bijojo kam nors apie tai papasakoti, nes dažniausiai naktį prievartaudamas vyras jai prie kaklo laikydavo peilį, mušdavo, taip pat grasindavo, kad ją suluošins, o visus jos artimuosius išžudys, jeigu ši tik sugalvos kam nors pasiskųsti. Bet ilgą laiką prievartaujama mergaitė kartą prabilo – nuėjusi į bažnyčią kunigui papasakojo apie namuose patiriamą prievartą ir paprašė ją nuvežti į vaikų globos namus.

Pataisos namuose vaikų ir nepilnamečių skriaudikai patiria tikrą pažeminimą – jie iš karto yra pažeminami iki žemiausios vadinamosios „gaidžių“ arba „nuskriaustųjų“ kastos, jiems taip pat draudžiama su kitais kaliniais kartu gyventi, valgyti ir net bendrauti.

Gėdingus savo praeities faktus nuslėpęs nepilnametės prievartautojas tikėjosi, kad pamelavęs, jog yra įkalintas dėl plėšimo, galės gyventi ir bendrauti kartu su kitais nuteistaisiais ir bus „normalus bachūras“, tačiau kai tik jo melas išaiškėjo, tą pačią sekundę patyrė tikrą pažeminimą.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad Kęstutis K. grasino susidoroti su apsimelavusiu kaliniu.

„Ką renkiesi – sumokėti 20 tūkst. eurų ar būti paleistas gabalais?“ – agresyviai nusiteikęs nuteistasis puolė pedofilą.

Šis ėmė teisintis, kad tokių pinigų net savo akyse nėra matęs, nes gyveno kaime, prieš įkalinimą dirbo autokrautuvo vairuotoju ir gaudavo nedidelį atlyginimą. Bet tokie pasiteisinimai Kęstučiui K. nerūpėjo – išsitraukęs nelegaliai laikomą mobiliojo ryšio telefoną jis liepė skambinti savo artimiesiems ir maldauti, kad šie kuo greičiau surinktų reikalaujamą pinigų sumą.

Į spąstus patekęs kalinys paskambino ir savo motinai, ir sugyventinei, kurios dukrą žagino ir prievartavo, tačiau moterys niekuo negalėjo padėti – taip pat neturėjo pinigų. Bet tai Kęstučio K. neįtikino – jis pats pabandė įbauginti ir aukos motiną, ir sugyventinę.

„Sumoki arba tavo sugyventinis namo bus parsiųstas sukapotas gabalais“, – ne kartą šaukė dabar turto prievartavimu kaltinamas kalinys.

Sugyventinė išsigando ne juokais – pervedė 500 eurų. Tačiau šių pinigų neužteko, o kadangi daugiau negalėjo surinkti, nutarė kreiptis pagalbos į teisėsaugos pareigūnus.

Šioje baudžiamojoje byloje pareigūnai nukentėjusiaisiais pripažino ne tik įkalintą mergaitės prievartautoją, bet ir jo motiną bei sugyventinę. Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn dėl didelės vertės turto prievartavimo patrauktam Kęstučiui K. gresia laisvės atėmimo nuo trejų iki dešimties metų bausmė.

Kęstutis K. yra gerai žinomas Kėdainių teisėsaugos pareigūnams – anksčiau jis šešis kartus buvo teistas dėl turtinių nusikaltimų, o nusikaltimus pradėjo daryti dar nuo 15 metų. Paskutinį kartą jis buvo nuteistas dėl plėšimo, kai Kėdainiuose užpuolė ir peiliu į kaklą sužalojo pažįstamą taksistą, iš jo atėmė pinigus, o paskui važiuodamas taksistui priklausančiu automobiliu sukėlė eismo įvykį ir iš jo pasišalino.

Daugiau apie įvykius Pravieniškių pataisos namuose, skaitykite paspaudę šią nuorodą ir žiūrėkite Delfi žurnalisto Dainiaus Sinkevičiaus sukurtame dokumentiniame filme „Pravieniškių mafija“.