Tiek kainavo kelionė iš Kabulo į Kandaharą, vėliau – į Uzbekistaną, iš ten, su Baltarusijos vizomis, į Minską ir iki Lietuvos pasienio. Afganistaniečiai neslepia - Kabule surado asmenį, afganistanietį, kuriam kiekvienas iš jų sumokėjo po septynis tūkstančius JAV dolerių.

Vieno iš vyrų brolis šiuo metu yra Vokietijoje. Jis buvo Afganistano ankstesnės vyriausybės karinių pajėgų pareigūnas. Į Vokietiją pabėgo nuo talibų keršto. Sulaikytieji sako, kad asmuo, kuriam sumokėjo pinigus, žadėjo juos nugabenti „iki Europos“.

„Iš Kabulo mus nuvežė į Kandaharą, iš ten į Uzbekistaną, po to iki Baltarusijos. Čia mus perdavė pareigūnams. Jie paėmė mūsų pasus, atvežė į kažkokį mišką, parodė eiti pirmyn, kad ten jau Europa ir mus sulaikys, tada patalpins pusmečiui į stovyklą. Jie manė, kad mes esame iš Irako, mes sakome – ne, mes iš Afganistano. Tada jie sako, turim kažkam paskambinti. Liepė duoti pasus, juos paėmė. Tada atvežė prie sienos, į mišką“, - sakė jie.

23-erių metų Ramin Sayadi ir 28-erių Ahmad Nabil Sadeed teigia esantys aukštųjų mokyklų studentai.

31-erių Abdul Khaliq Ghaibi yra žurnalistas, priklauso hazarų etninei grupei, teigia sulaukęs tiesioginių grasinimų iš Talibano.

30-ies Ahmad Roman Sanaye ir 24-erių Mohammad Alem Haidari teigia esantys anglų kalbos mokytojai, taip pat priklauso hazarų etninei grupei.

Paklausti, kada ir kaip paliko Afganistaną, vyrai pasakojo, kad talibams stiprėjant, jie sulaukę grasinimų. „Aš esu anglų kalbos mokytojas, man 30 metų. Mano šeimai buvo pasakyta, kad jis dėsto anglų kalbą, jis moko priešų kalbos. Matydamas, kad Talibanas užima vieną miestą po kito, o mūsų Vyriausybė nedaro nieko, aš supratau, kad likti Afganistane man pavojinga“, - sako vienas iš sulaikytųjų, Ahmad Roman Sanaye.

Vyrai pasakojo, kad į Lietuvą jie pateko ne mažiau penkių kartų, vieną kartą jiems pavyko nusigauti net iki Ignakinos miesto.

„Mes matėme sodybas, kai užeidavome pasakyti, kad mes pabėgėliai, jie iškviesdavo pareigūnus ir mus grąžindavo atgal į Baltarusiją. Tada tie pareigūnai, grasindami ginklais, vėl liepdavo eiti atgal į Lietuvą, ir taip ne mažiau penkis kartus“, - sakė jie.

Kai rugsėjo penktą dieną jie pateko į Lietuvą vėl, jie sako slapstęsi, baiginėjosi jų maistas ir geriamas vanduo.

„Tada mes tiesiog supratome, kad čia galime tiesiog numirti, kad tikrai yra mūsų gyvybės klausimas. Mes nufilmavome savo situaciją ir tą medžiagą patalpinome į socialinius tinklus. Mums ten daug žmonių rašė, kad turime kreiptis pagalbos, kad reikia ieškoti žmogaus teisių organizacijų pagalbos. Tada su mumis susisiekė internetu toks vyras, jis mums davė kontaktus advokatės. Mes su ja susisiekėme, ji sutiko padėti“, - teigė afganistaniečiai.

Vyrai neslepia, kad Lietuvos pasieniečiai vieną kartą prieš juos naudojo jėgą – elektros šoką.

„Mes stovėjome tokiame vandenyje, ten griovys, bvanduo ten. Ir iš abiejų pusių buvo ginkluoti pareigūnai. Mes bijojome, prašėme įleisti, prašėme mus patalpinti į kalėjimą, tik neleisti mirti toje pelkėje. Tada mums vienas pasienietis, iš lietuvos pusės, parodė tokį daiktą, klausė, ar žinom, kas čia, sakau, elektros srovė, nemuškite. Tada jis tris iš mūsų tuo prietaisu tramdė. Mes nieko nedarėme, mes nesipriešinome, mes pršaėme mus suimti, bet jie mus nuvijo atgal“, - sakė afganistaniečiai.

Po to, kai antradienį Delfi žurnalistai penkis pabėgėlius surado pelkėje Ignalinos rajone, jie buvo patalpinti į Pūškų pasienio užkardą.

Delfi žurnalistai trečiadienį apsilankė joje, ir įsitikino, kad visi penki yra saugūs.

Jiems paskirta atskira palapinė, jie karantine. Rytoj turėtų būti imami mėginiai dėl koronaviruso.

Vyrai sakė, kad su jais buvo elgiamasi gerai: juos apžiūrėjo medikai, pasieniečiai davė jiems šiltus drabužius, batus, pamaitino.

Trečiadienį visi penki afganistaniečiai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Seimo kontrolierių įstaigos atstovas Vytautas Valentinavičius Delfi patvirtino gavęs įrodymus, kad vakar Ignalinos rajone sulaikyti penki afganistaniečiai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. V. Valentinavičius šiuo metu su oficialiu pavedimu lankosi VSAT Vilniaus rinktinės Pūškų pasienio užkardoje.

„Taip, jie visi pasiprašė prieglobsčio, tai įvyko šiandien, 12 valandą 45 minutės“, - Delfi Pūškose sakė Seimo kontrolierių įstaigos atstovas.

Paklausti, kaip įsivaizduoja savo tolesnį likimą, afganistaniečiai sako, kad kol kas stengiasi apie tai negalvoti.

„Mes naktį negalėjome ilgai užmigti. Mes matėme pareigūnus, mes bijojome, kad jie ateis ir mus suims ir vėl išveš naktį į mišką. Mums nesvarbu, kas bus su mumis. Mes tiesiog norime likti gyvi. Mes esame jauni, mes norime tiesiog gyventi. Taip, mes bijome. Mes bijome kiekvieno, kuris eina link mūsų, nes netikime, kad tai ne kas nors, kas mus paims ir kažkur išveš, ir mes mirsime, o niekas net apie tai nesužinos“, - sakė vyrai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (688)