Bylos duomenimis, 2022 m. birželio 4 d. M. Ž. po viename socialiniame tinkle publikuoto straipsnio apie Vilniuje įvykusias „Baltic Pride“ eitynes parašė neapykantos kalbą skleidžiantį komentarą, kuriuo žemino homoseksualius asmenis, propagavo jų izoliavimo ir žudymo idėjas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai, metu nustatyta, kad asmenis dėl jų seksualinės orientacijos niekinantis ir su jais fiziškai susidoroti kurstantis komentaras buvo parašytas nuteistajam esant Norvegijos Karalystėje.

„Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta, kad Lietuvos Respublikos piliečiai ir kiti nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys už užsienyje padarytus nusikaltimus atsako pagal šį kodeksą, jeigu padaryta veika pripažįstama nusikaltimu ir už jos padarymą baudžiama pagal nusikaltimo padarymo vietos valstybės ir Lietuvos baudžiamąją įstatymą. Atsižvelgiant į tai, Lietuvos Respublikos piliečiams, nors jie neapykantos kalbą elektroninėje erdvėje skleidžia būdami užsienio valstybėse, gali kilti baudžiamoji atsakomybė Lietuvoje,“- sakė ikiteisminį tyrimą organizavęs ir jam vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Įvertinęs tai, kad ikiteisminio tyrimo metu asmuo pripažino savo kaltę ir dėl to gailėjosi, prokuroras kreipėsi į teismą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, prašydamas užsienyje gyvenantį Lietuvos Respublikos pilietį pripažinti kaltu dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 str. 3 d. (Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę) padarymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją