Praėjusią savaitę Seimas pratęsė nepaprastąją padėtį Lietuvoje.

„Mes matome, kad geopolitinė situacija tikrai negerėja, ji net aštrėja“, – tada kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Taigi, nepaprastoji padėtis šalyje dar bus bent iki rugsėjo mėnesio vidurio.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, opozicijos nuostabai, šiuo metu atostogauja.

„Ponas Macronas, ponas Scholzas galvoja, ką dabar daryti su tuo Kaliningrado klausimu. Ir jie, matyt, šnekės su mūsų viceministrais, ar ministro patarėjais. Kai ministras galvos, kur įsigyti skanesnių ledų, ar gardesnį kebabą“, – LNK sakė opozicinės Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Ministras laisvadienius išsidėstė liepos mėnesį – atostogos liepos 1–5 dienomis, tada trumpam grįš, liepos 11 dieną vėl atostogaus ir vėl grįš. O nuo liepos 22–osios dienos atostogaus dar savaitę.

Seimo sesija baigėsi ir parlamentarai iš kasdienių kostiumų išsinėrė. Opozicijos atstovai sako, kad jų atsakomybė yra paprastesnė nei diplomatijos vadovo.

„Mes turime Kaliningrado problemą, liepos 10 dieną pradeda veikti naujas sankcijų paketas, tuoj pat turėsime dar vieną skandalą. O mūsų ministras, kuris yra antras po prezidento, kuris turi būti atsakingas už šią politiką, jis tiesiog nusprendžia atostogauti“, – LNK kalbėjo Seimo narys, Regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis.

Degant Kaliningrado tranzito klausimui ir vykstant karui Ukrainoje, užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai laikomi itin svarbiais.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atostogaus dvi savaites nuo rugpjūčio 1–osios dienos.

„Ministrai yra taip pat žmonės, kurie turi savo šeimas, turi savo tokius įsipareigojimus, kuriuos irgi reikia vykdyti. Be abejonės, kiekvienas turi vaikų iš jų. Ir tiems vaikams irgi reikia dėmesio“, – LNK sakė ministras A. Anušauskas.

Jis teigė, jog jei prireikia, ministrai iš atostogų sugrįžta.

„Mes jau šią praktiką taikėme ne vieną kartą. Man pačiam teko atsišaukti iš atostogų pernai. Atsišaukus jas daugiau galimybių atostogauti tais metais ir nebuvo“, – priminė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Bet tai, kad ministras bet kada iš atostogų gali grįžti, opozicijos nenuramina.

„Kam laikyti strese visą politinę komandą – gal telefonas išsikraus, gal smėlio pririnks, ar į sūrias jūros bangas įkris. Taigi visko gyvenime būna“, – galimus scenarijus vardijo socialdemokratas G. Paluckas.

Aurelijus Veryga

Užpernai, per koronaviruso įkarštį 5 savaičių atostogų buvo išsiruošęs tuometinis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Tada tie patys konservatoriai barė – kad atostogoms ne laikas, darbai nepadaryti.

„Kaip Ingrida Šimonytė, kaip G. Landsbergis tada išterliojo, visa spauda rašė“, – prisiminė opozicijos atstovas R. Žemaitaitis.

Dabar opozicijoje esantis A. Veryga G. Landsbergio už atostogas tokiu įtemptu metu neteisia.

„Tuo metu G. Landsbergis buvo kelis metus išsidėjęs opozicijoje, tinginiavęs. Gal jam tuo metu neatrodė, kad žmonėms apskritai atostogų reikia“, – svarstė politikas.

Psichiatras A. Veryga ir tada apie save ir dabar apie G. Landsbergį sako tą patį – poilsio reikia visiems.

„Gal jam anksčiau jau reikėjo pailsėti. Nes panašu, kad Lietuva užsienio politikoje tikrai turi rimtų problemų. Ir gal čia yra pasekmė to, kad laiku nebuvo skirta laiko poilsiui, gal pernai, gal mes nebūtume tiek problemų turėję“, – svarstė politikas A. Veryga.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: