Sankcijos gali grėsti nepaisant to, kad mokyklos ir jų vadovai leidžia išvykti.

„LNK Žinių“ kalbinta Daiva Vilniaus oro uoste ne viena: ne tik draugų, bet ir visos giminės laukia pusdienio kelionė į Tenerifę.

„Niekada nebuvom, geras oras, įdomi gamta, ir aišku, pailsėti“, – sakė ji.

Visgi atžaloms prieš akis dar visa savaitė mokslų Lietuvoje – oficialios atostogos prasidės tik spalio 31 dieną.

„Parašėm prašymą, su mokytojais suderinom, davė užduotis tam laikui ir viskas tvarkingai“, – tikino Daiva.

Latviams kiek lengviau: ten mokinių atostogos prasidės pirmadienį.

Inga taip pat mokinius ištraukė iš mokyklos suolo ir sodins į lėktuvą.

„Jie labai gerai mokosi, tai mokykla leido pradėti atostogas anksčiau“, – teigė ji.

Tokių šeimų, kurios atostogas šįmet pradeda anksčiau, daugybė – kasdien į šiltus kraštus vien iš sostinės pakyla po penketą orlaivių, kurių salone ir mokyklinio amžiaus vaikai.

Gali tekti dalyvauti kursuose

Tai, kad klasės tuštėja, pastebi ir mokyklų vadovai.

„Tėvai prieš teikdami tokius prašymus pasiskambina ir pasiteirauja, ar gali tokia galimybe pasinaudoti“, – pasakojo Emilijos Platerytės progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Bet Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tvirtina, kad tokia galimybė neegzistuoja ir įspėja, kad šeimomis, mėgstančiomis atostogauti per mokslo metus, gali susidomėti vaiko teisių gynėjai.

„Tikrai svarbu, kad tokio amžiaus vaikai lankytų mokyklą ir tėveliai turėtų organizuoti atostogas tuo metu, kai ugdymas vaikams nevyksta“, – aiškino Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teisininkė Ugnė Klingerė.

Lietuvoje ugdymas privalomas iki šešiolikos metų, tad tėvams, leidusiems mokyklos suolą iškeisti į šiltą paplūdimį, gali būti skiriama nuobauda už kliudymą mokytis, tad piniginę paplonintų ne tik atostogų pramogos.

„Jeigu tai būtų pirmas kartas, būtų įspėjimas, o po to galėtumėm kalbėti apie baudas nuo 50 eurų iki 200 eurų“, – kalbėjo U. Klingerė.

Už tokius administracinius nusižengimus gali būti ir daugiau nemalonumų: įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo kursuose.

Dainoras Lukas (Linos Mockevičienės nuotr.)

Mokyklos vadovas: draudimais nieko nepasieksime

„Visas laikas, praleistas mokykloje, yra svarbus, ir pirmiausia dėl to nukenčia ne kas kitas, bet patys mokiniai. EBPO išvados vienareikšmiškai teigia, kad yra tam tikras santykis tarp laiko, kurį mokiniai praleidžia mokydamiesi mokyklose ir už jų ribų, ir jų pasiekimų. Iš tarptautinių tyrimų žinoma, kad mokinių, kurie vėluoja į pamokas ar jas praleidinėja, rezultatai prastesni, negu tų, kurie stropiai lanko visas pamokas“, – komentavo švietimo ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

Visgi mokyklų vadovai tvarką vadina nelogiška.

„Negalima, draudžiam, baudžiam – taip įprasta pas mus. Bet, aš manau, draudimais ir baudimais tikrai gerų rezultatų nepasieksime. Yra antroji pusė – žmogiškoji“, – kalbėjo G. A. Petronis.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie vaikų atostogas tebevykstant mokymo procesui žiūrėkite čia: