Kad išaugo užsikrėtusiųjų utėlėmis skaičius, pastebi ir vaistininkai. Vien Vilniuje per dieną nuperkama apie 30 buteliukų utėles naikinančio šampūno. Per metus visoje Lietuvoje nuperkama – tūkstantis buteliukų.

„Stebime padidėjusį pirkimą, kadangi yra tas metas, kada vaikai dėvi kepures, žaidžia, dūksta kartu. Jie gali keistis kepurėmis, šalikais, ir dėl to dažnai pradeda plisti“, – LNK Žinioms komentavo vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

Vaistininkai sako, kad susirgimų pedikulioze padaugėja po vasaros, kai vaikai sugrįžta po atostogų, todėl stebisi dabartiniu protrūkiu. Pirkti medikamentų ateina ir labai tvarkingi pirkėjai, bet dažnas nedrįsta prisipažinti turintis utėlių.

„Perka tiek į darželius, tiek į mokyklas, tėvai. Perka net valstybės tarnautojai. Gal – net kažkokia epidemija. Bet net patys tvarkingiausi žmonės pas mus ateina, nes yra ta problema (…)“, – sakė vaistininkė Zita Janušauskienė.

Vaistininkai juokais pedikuliozę vadina kepurių liga, tačiau užsikrėsti utėlėmis galima ir dalinantis šukomis, plaukų šepečiais, besikeičiant drabužiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis.

Utėlės nešokinėja, bet greitai ropinėja.

„Pedikuliozė, arba kitaip dar vadinamas užsikrėtimas utėlėmis, gali paliesti kiekvieną asmenį, nepriklausomai nuo to, kokiai socialinei grupei jis priklauso. Dažniausiai pedikulioze užsikrečiama tiesioginio sąlyčio metu su utėlėtu asmeniu. Jeigu mes kalbame apie galvinę utėlę, yra reikalingas kontaktas – galva su galva“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Gabrielia Malgožata Gulbinovič.

Vilniaus savivaldybė apie utėlių protrūkį švietimo įstaigose duomenų neturi.

„Jeigu vaikas turi tų parazitų, tai, kol jie neišnaikinami, negalima vaiko leisti į mokyklą, kadangi užkrečiami kiti vaikai. Ar šiuo metu yra padaugėjusių tokių atvejų – kažkokios ypatingos situacijos tikrai nėra. Tačiau šaltuoju sezonu yra šiek tiek paūmėjimas, tie parazitai šiek tiek greičiau plinta“, – komentavo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Nuo šių metų pedikuliozės atvejai nebefiksuojami. Ši liga išbraukta iš stebimų ligų sąrašo. Visuomenės sveikatos centro specialistai ragina švietimo įstaigas stebėti padėtį ir informuoti tėvus – radus vaiko galvoje utėlių kiaušinėlių, naikinti juos. Pasitikrinti, ar neužsikrėtė, turėtų ir visi šeimos nariai.

„Pirma priemonė, kuri yra pasirenkama, tai yra mechaninis utėlių šalinimas pasitelkus tankias šukas. Turėtų būti atliekamas reguliarus, bent jau kas kelias dienas, kelias savaites trunkantis plaukų šukavimas ir utėlių glindų šalinimas“, – sakė G. M. Gulbinovič.

Nors utėlėtumas yra itin nemaloni problema, tačiau medikai drąsina, kad išsigąsti nereikėtų – ji nesunkiai sprendžiama.