– Viskas, ką mes šiandien matėme, t. y. tuos žmones, kurie stovėjo jums už nugaros, kai skelbėte apie kandidatavimą, jūsų tekstai šiek tiek anksčiau sakyti, kad apvažiavote visą Lietuvą, rodo, kad tai neatsitinka per vieną dieną. Tam įdirbio reikėtų didesnio. Šioje vietoje jūs neatrodote visiškai nuoširdus, sakydamas, kad abejojote dėl savo dalyvavimo. Jūs žinojote iš anksto ir tiesiog suvaidinote tuos laiškus ir tas abejones?

V. Ušackas: Ne, Nemira, aš nevaidinu. Esu nuoširdus, atviras žmogus. Tikiu, visų pirma, Lietuvos žmonių jausmais ir tikiu, kad reikia juos išklausyti. Kai grįžau po diplomatinės tarnybos praėjusiais metais, svarsčiau apie dalyvavimą rinkimuose, bet tą sprendimą priėmiau iš tikrųjų užvakar, Skuode, kai pasakiau saviškiams, žemaičiams, kad priėmiau sprendimą ir apie tai pareiškiau šiandieną, nes turiu laiminčios Lietuvos viziją, turiu tą kompetenciją ir gebėjimą sutelkti žmones, ką įrodžiau vesdamas Lietuvą į ES, vesdamas Lietuvą stojimui į NATO ir atstovaudamas svarbiausiuose ES postuose kaip ambasadorius Rusijoje ir Afganistane.

– Kada, sakėt? Užvakar apsisprendėt?

V. Ušackas: Taip, priėmiau galutinį sprendimą, kaip ir sakiau, savo gimtinėje, Žemaitijoje, Skuode.

– Gerai. Jūs tebesate vienas iš kandidatų konservatorių pirminiuose rinkimuose, to niekas neatšaukė. Kodėl nesulaukėte pabaigos? Kas sutrukdė?

V. Ušackas: Prasidėjo procesas. Jau prieš 2 mėnesius, TS-LKD partijos suvažiavimo metu, buvo paskelbtos nuostatos, kad pirmą sykį Lietuvos politiniame gyvenime įvyks atviri, skaidrūs ir, tikiuosi, orūs, džentelmeniški išankstiniai rinkimai, per kuriuos partija nuspręs, kurį iš kandidatų remti. Gali būti ir partiečiai, ir nepartiečiai. Todėl kas, kada paskelbs apie dalyvavimą juose, nėra niekur apribota. Tą aš ir pradėjau daryti šiandien Kaune, prie Laisvės kario statulos.

– Bet kas jums sutrukdė sulaukti, kai pasibaigs tie pirminiai rinkimai, paaiškės, kad jūs kandidatas arba ne jūs, ir tada darote tolesnius žingsnius. Kodėl jūs nelaukėt?

V. Ušackas: O kas man draudžia? Man nieks nedraudžia. Mes gyvename laisvoje Lietuvoje, demokratinėje šalyje! Aš priimu sprendimus, kada noriu, ir sakau, ką galvoju, kuo tikiu.

– Bet jūs sakote, kad tikite, kad jūs tuos pirminius TS-LKD partijos kandidato rinkimus laimėsite. Išeitų, kad netikite, kad užbėgote už akių?

V. Ušackas: Aš priimu sprendimus, kai manau, kad man yra patogu. Kada aš tikiu, kad yra tinkamas momentas, aš apsisprendžiau. Aš priėmiau sprendimą šiandien.

– Bet jūs vis tiek dalyvausite tuose pirminiuose rinkimuose?

V. Ušackas: Be abejonės, dalyvausiu. Mane iškėlė, aš dalyvausiu, žaisiu pagal taisykles. Ir tikiuosi, kad visiems kandidatams – ir partiniams, ir nepartiniams – bus taikomos tokios pačios taisyklės.

– Bet jeigu nelaimėsite tų pirminių rinkimų, partijos lyderis pasakė, kad tada gresia būti pašalintam iš partijos narių, jeigu toliau dalyvausite.

V. Ušackas: Pirmiausia aš dabar koncentruojuosi ties tuo, kad laimėčiau pirminius partijos rinkimus. Aš manau, kad turiu tą kompetenciją, esu dėkingas likimui, kad per tuos 28 m. įgijau unikalią patirti.

– Bet jeigu nelaimėsite, kas tada? Trauksitės iš rinkimų ar iš partijos?

V. Ušackas: Einu į rinkimus laimėti, o ne pralaimėti.

– Bet vis tiek turite apgalvoti, ką darysite.

V. Ušackas: Ateis lapkritis, apie tai ir pakalbėsim. Bet aš tikiuosi, kad Lietuvos žmonės girdi ir žino apie mano kompetenciją, apie mano gebėjimą sutelkti žmones ne žodžiais, o darbais per 28 m., apie mano didžiulį pažinčių ratą visame pasaulyje.

– Pone Ušackai, ar esate numatęs, ką darysite, jeigu nelaimėsite tų rinkimų? Einate toliau, savo ruožtu esate išsikėlęs ne kaip konservatorius, o tiesiog kaip kandidatas, ieškantis plačios paramos, ir traukiatės iš konservatorių partijos, ar laukiate, kol jūs išprašo?

V. Ušackas: Mano gyvenimo patirtis liudija, kad negali turėti ilgalaikių planų. Gali turėti ilgalaikę strategiją. Mano planas šiuo metu, kaip ir pradėjau derybas dėl stojimo į ES, buvo sėkmingai užvesti garvežį, sėkmingai atvesti Lietuvą į ES. Kai išvažiavau į Ameriką, mano uždavinys buvo, kad Lietuva gautų JAV garantijas, tą mes ir padarėme. Kai buvau Afganistane, dariau savo darbą. Kai buvau Rusijoje, gyniau ES interesus. Kas bus toliau po lapkričio mėnesio – laikas parodys. Duokit man galimybę pateikti savo Lietuvos viziją. Aš tikiu, kad jie yra racionalūs, aš tikiu, kad jiems patiks mano vizija ir jie įvertins mano kompetenciją.

– Gerai. Laikysiu, kad į mano klausymą tiesiai šviesiai neatsakėte, bet tada klausome, ką galvoja apie tai Virgis Valentinavičius, kuris yra M. Romerio universiteto docentas ir taip pat konservatorius. Kaip jūs vertinate V. Ušacko elgesį pasiskelbti apie dalyvavimą rinkimuose nelaukiant pirminių konservatorių rinkimų pabaigos?

V. Valentinavičius: V. Ušackas labai aiškiai įvardija, ką jis daro. Jis siekia laimėti rinkimus. Šiandien prisistatymas Kaune buvo sklandus, aptakus, niekas neužkliuvo, bet ir niekas per daug neįsiminė. Krenta į akis tai, kad rinkimų technologijos – laiškai, garsenybės, entuziazmą generuojantys mitingai ir kalbamųjų punktų kartojimas, kaip dabar girdime – yra svarbiau už politinį turinį, dėl ko ir kokias idėjas siūlo.

Aš labai abejoju, ar šiandien buvo daug žmonių, kurie pliaukštelėjo sau ir pasakė: pagaliau tai ta idėja, už kurią aš balsuosiu. Tokių nušvitimų bent jau masiškai greičiausiai nebuvo. O vietoje nušvitimo yra visiškai nereikalingos komplikacijos, įtampos su Tėvynės sąjunga. Partijos vadovybė ir taip nesuvaldo chaoso, kuriuo virto pirminiai rinkimai. Ir pono Ušacko pusiau partinis, pusiau asmeninis kandidatavimas tiktai stiprina šitą chaosą. Tas nenaudinga nei V. Ušackui, nei partijai.

– Labai trumpai, pone Valentinavičiau, kokias jūs matote galimybes laimėti ponui Ušackui pirminius konservatorių rinkimus?

V. Valentinavičius: Kol kas tos galimybės gana kuklios, bet, aišku, viskas priklausys nuo to, kas kandidatuos, ar kandidatuos Ingrida Šimonytė, ir kiek entuziastingai žmonės balsuos už Gitaną Nausėdą. Bet kad profesorius Vytautas Landsbergis šiandien pasakė, kad V. Ušackas priklauso ne Tėvynės sąjungos partijai, bet Ušacko partijai, tikrai nedidina gerbiamo kandidato šansų tarp Tėvynės sąjungos rinkėjų.

– Labai ačiū, pone Valentinavičiau. Pakalbėkime apie užsienio politiką, nes tai yra, kaip ten bebūtų, prezidento svarbiausia veiklos sritis ir didžiausia atsakomybė. Ar jūs keistumėte ką nors Lietuvos santykiuose su Rusija?

V. Ušackas: Aš džiaugiuosi, kad Lietuva turi vertybinę poziciją Rusijos atžvilgiu. Manau, kad Lietuvos užsienio politika turi remtis, visų pirma, žmogaus interesais. Mūsų atsakomybė už Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinę erdvę nuo Baltijos iki Juodosios jūros, kad ten būtų taika, kad ten būtų gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, ir kad Lietuvos verslas galėtų dirbti ir užsidirbti. Mums labai svarbu yra stiprinti NATO buvimą Lietuvoje. Ko dar nesame pasiekę, kad būtų nuolatinės bazės.

– Mes kalbame apie Rusiją dabar. Ar jūs keistumėte santykius su Rusija?

V. Ušackas: Su Rusija santykių nekeisčiau. Nenaudočiau įžeistinos retorikos, kaip, pavyzdžiui, pavadinti visą Rusiją ir visą Rusijos tautą teroristine valstybe. Laikyčiausi tokios pačios valstybinės pozicijos ir manau, kad Dalia Grybauskaitė padarė didelį indėlį, kad Vakarai išgirstų, suprastų apie rizikas ir pavojus.

Tačiau aš toliau dar labiau remčiau žmogaus teisių gynėjus ir opoziciją, ką dariau būdamas Europos Sąjungos ambasadoriumi. Mes didinome dvigubai ES biudžetą laisvai pilietinei visuomenei Rusijoje, man atstovaujant ES. Tą patį daryčiau, bet taip pat kalbėsiu, ką kalbėjau ir darau su kitomis visuomenės grupėmis apie tai, kokie galėtų būti santykiai tarp Rusijos ir Vakarų, jeigu režimas Rusijoje pasikeis, kai Rusija gerbs Ukrainos suverenitetą, Ukrainos laisvą pasirinkimą.

– Pone Ušackai, „Sputnik“ propagandinis kanalas jau pirmadienį paskelbė, kad jūs kandidatuosite, o mūsų VSD įspėtas politologas Vadimas Volovojus pasakė, kad jūs esate geras, tinkamas pasirinkimas, profesionalus kandidatas. Tas jūsų siejimas su Rusija ir tokios pagyros, kaip manote, jums čia į naudą ar ne?

V. Ušackas: Manau, kad tai tiesiog kenkia. Esu gavęs įspėjimų iš man patikimų šaltinių, iš savo draugų, bendraminčių, kad Rusijos FSB rengia medžiagą tam, kad man atkeršytų už tą veiklą, kurią vykdžiau kaip ES ambasadorius, kuris gynė Ukrainą, jos teritorinį vientisumą, ir kuo jis gynė bei rėmė žmogaus teisių rėmėjus, kovotojus ir opoziciją.

– Paklausom Vytauto Didžiojo universiteto politologo Bernaro Ivanovo. O ką jūs manote, ar tas Rusijos šešėlis gali sutrukdyti V. Ušackui rinkimuose?

B. Ivanovas: Jeigu Rusija šitą kandidatą pradėtų girti, tai būtų siaubinga meškos paslauga. Kaip mes matėme įvairiuose Rusijos įsitraukimuose į rinkimus, ji jokių kandidatų negiria. Ji bando veikti tyliai, bando daryti įtaką netiesiogiai, kad rinkėjas to jokiu būdu nepamatytų. Jeigu ji pradėtų veikti, ji puikiai supranta savo reputaciją ir puikiai supranta, kad tokiu būdu ji tą kandidatą gali tiesiog sužlugdyti. Apie tai irgi nereikia pamiršti. Tos manipuliacijos labai įvairios, todėl čia reiktų įvertinti gana atsargiai.

– Gerai, prašau, pasakykit labai trumpai, kaip jūs vertinate šio kandidato galimybes apskritai.

B. Ivanovas: Galimybės neblogos, pavyzdžiui, tas apsisprendimas eiti anksčiau iki konservatorių rinkimų, tai buvo ganėtinai sumanus žingsnis pono Ušacko pozicijos prasme, nes dabar konservatoriai turi žaisti pagal būtent šito kandidato taisykles. Jis primeta savo žaidimą ir tai, manau, kandidatui yra naudinga.

Būtų kur kas keblesnė situacija, jeigu, pavyzdžiui, jo nepatvirtina, o V. Ušackas nepaskelbė savo dalyvavimo. Jis turi galimybę, gali apeliuoti į labai įvairias rinkėjų grupes. Jis gali apeliuoti į vyresnio amžiaus grupes, gali apeliuoti į jaunimą – Europos idėją kelti. Štai jums gyvybinių Lietuvos interesų erdvės koncepcija. Štai jums Ukraina, LDK buvusi. Ir taip pat, žinoma, gali visai neblogai telkti ir tuos rinkėjus, kurie būna pasyvūs – Rytų Lietuvos ir panašiai. Jeigu strategija tinkamai sustyguota, jis gali būti rimtas konkurentas kitiems.

– Labai ačiū B. Ivanovui, ir dabar labai trumpai, prašau, pasakykite. Ar yra tokios politinės jėgos – jūs sakėte, kad jums reikia plačios paramos – kurios negali jūsų remti, jūs kategoriškai atsisakysite jų paramos? Ar yra tokių?

V. Ušackas: Tai bus politinės jėgos, kurios kvestionuoja Lietuvos...

– Gal galite įvardyti, kas tai yra?

V. Ušackas: Dabar negalėčiau pasakyt iš politinės arenos įvairiausių žmonių, bet galiu pasakyti, kad neimsiu finansinės paramos iš tų asmenų, kurių finansų kilmė labai neaiški.

– Ar tai Mockus, Žiemelis?

V. Ušackas: Tai yra žmonės, kurie yra susikompromitavę politinėje arenoje. Aš būsiu, Nemira, Lietuvos žmonių ambasadorius ir Lietuvos žmonių prezidentas.

– Labai ačiū, linkiu sėkmės ir linkiu sėkmės visiems mums pasirenkant.