Ministerijos rengiamose Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisose numatyta, kad rentas jau kitąmet galėtų gauti asmenys, diplomatinėje tarnyboje ištarnavę 20 ir daugiau metų, išlaikę diplomatinį rangą iki gyvos galvos ir į pensiją išėję iš diplomatinės tarnybos.

URM nurodo, kad tokia socialinė garantija padėtų išlaikyti žmones diplomatinėje tarnyboje, nes ši sistema vienintelė neįtraukta į valstybinių pensijų sistemą. Būtent rentas, o ne valstybines pensijas buvusiems diplomatams siūloma skirti dėl to, jog tarnyba yra maža – pakeitimai paliestų apie 50 žmonių.

„Pagal vieną realiausių siūlymų, renta sudarytų 0,5 priedo už diplomatinį rangą, su kuriuo išeinama į pensiją. Preliminariais skaičiavimais, 2021 metais tai kainuotų 46,4 tūkst. eurų per metus, jei pataisos įsigaliotų sausio 1 dieną, arba 23,2 tūkst. eurų, jei nuo liepos 1 dienos. 2025 metais ši suma pasiektų 157,1 tūkst. eurų. Bet skaičiavimai dar turės būti tikslinami, kadangi reikia įvertinti daug aplinkybių“, – aiškino URM Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus atstovai.