"Lietuvoje niekam nekelia abejonių istorinis faktas, kad pokario rezistentai buvo laisvės kovų dalis, paremta tikėjimu, kad demokratinės valstybės padės susigrąžinti prarastą laisvę. Būtent todėl jų atminimo įamžinimas bus tęsiamas, o karo ir pasipriešinimo aukų atminimas bus deramai pagerbiamas", - teigiama URM pareiškime.

Pasak ministerijos, Lietuva, "kaip suvereni valstybė, pasilieka sau teisę rašyti savo valstybės istoriją, tirti ir vertinti 20 amžiaus totalitarizmo nusikaltimus".

"Vakar Rusijoje minėta komunistinio totalitarizmo aukų diena, simbolizuoja ir Rusijos žmonių nuo šio režimo patirtas skriaudas, todėl Rusijos viešai skelbiami kaltinimai ir bandymai eilinį kartą apjuodinti rezistentus, vadinant juo kolaborantais, tik dar kartą parodo Rusijos atstovų iki šiol taikomus dvigubus standartus ir nenorą pripažinti istorines tiesas", - teigiama Lietuvos diplomatų atsakyme.

"Stebina toks Rusijos URM išpuolis, ypatingai kai toks pareiškimas pasirodo mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse", - priduria URM.

Rusijos URM oficiali atstovė antradienį pareiškė, kad Lietuvoje kovotojais už laisvę vadinami vietos fašistų kolaborantai.

"Gaila, bet ne pirmą kartą mes priversti susidurti su tuo, kad Lietuvoje, Europos Sąjungos valstybėje, bandoma peržiūrėti istorines realijas, susijusias su Antrojo pasaulinio karo įvykiais ir vietinius kolaborantus pateikti kaip "kovotojus už laisvę", - sakė URM Informacijos ir spaudos departamento direktoriaus pavaduotoja M.V.Zacharova.

Taip diplomatė sakė, paklausta apie spalio 10 dieną Šilutės rajone atidengtą paminklą šalia atstatyto partizanų bunkerio Švėkšnos seniūnijoje. Diplomatės komentaras paskelbtas Rusijos URM oficialioje interneto svetainėje.

"Šiame kontekste tinkama būtų priminti, kad būtent šie nacių kolaborantai, atsakingi už dešimčių tūkstančių taikių gyventojų žūtį, aktyviai priešinosi Raudonajai armijai mūšyje su fašistais", - teigė ji.

"Ypatingai ciniškai šis renginys atrodo tame fone, kad paminklo atidengimo dieną - spalio 10 -ąją - buvo minimos 68-osios Šilutės rajono išlaisvinomo iš fašistinių vokiečių grobikų metinės", - sakė Rusijos atstovė.

Filosofas, istorikas ir politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius BNS teigė, kad Rusijos diplomatės pareiškimas demonstruoja Maskvos nenorą atvirai žvelgti į praeitį ir atskleidžia siekį juodinti Lietuvą.

"Dabartinė Rusijos valdžia, kaip ir sovietų valdžia, negali pripažinti, kad jie okupavo Lietuvą. Pavergtosios tautos turi teisę sukilti, priešintis, o lietuviai ilgą laiką nesijautė, kad jie būtų sovietų socialistinė respublika ir kaip nors pavaldūs", - BNS trečiadienį sakė K.Girnius, knygos "Partizanų kovos Lietuvoje" autorius.

"Rusijos nenoras atvirai žvelgti į savo praeitį stulbina. Manau, kad Rusijos yra nuoseklus tikslas juodinti Lietuvą, o lengviausias būdas juodinti yra viską susieti su tragiškais 1941 metų įvykiais", - teigė K.Girnius.

Jo teigimu, paminklo atidengimas spalio 10 dieną yra visiškai suprantamas, nes tuo metu Lietuvoje vieną okupantą pakeitė kitas.

"Nėra jokio cinizmo, kad paminklas atidengtas spalio 10 dieną. Prieš 68 metus Lietuva nebuvo išlaisvinta ar išvaduota, o vienas okupantas - raudonasis, pakeitė kitą - rudąjį", - sakė jis.

Prieš sovietų okupaciją kovoję Lietuvos partizanai, dar vadinami "miško broliais", aktyviai veikė 1944-1953 metais. Šiuo laikotarpiu žuvo daugiau nei 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Sovietų diktatorius Josifas Stalinas taip pat atsakingas už daugiau nei 275 tūkst. Lietuvos gyventojų išvežimą į lagerius ir tremtį.