Surinktą medžiagą išnagrinėjus Užsienio reikalų ministerijoje, nustatyta, kad klaida įvyko, nes sudarant ir naudojant Šengeno erdvėje nepageidaujamų asmenų sąrašus, ES šalys narės skirtingai į lotynišką abėcėlę perrašo kitais rašmenimis rašomų trečiųjų valstybių piliečių vardus.

Per patikrinimą Lietuvos ambasadoje taipogi konstatuota, kad vizą išdavę konsuliniai pareigūnai laikėsi visų formalių procedūrų, tačiau buvo įvertintas ir nepakankamas jų įžvalgumas bei jautrių politinių klausimų žinojimas.

Sprendimus dėl galutinių tyrimo išvadų ir darbuotojų atsakomybės kitą savaitę priims iš atostogų grįžęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Dėl vizų išdavimo Šengeno erdvėje problemos rengiamas Lietuvos užsienio ir vidaus reikalų ministrų Audroniaus Ažubalio ir Raimundo Palaičio kreipimasis į ES aukštąją įgaliotinę užsienio reikalams bei saugumo politikai Catherine Ashton ir Europos vidaus reikalų komisarę Ceciliją Malmström.

Europos Komisijai bus siūloma ieškoti organizacinių ir techninių sprendimų, kaip patobulinti Šengeno informacijos sistemą, pirmiausia atkreipiant dėmesį į asmenvardžių perrašą ir įvedimą į duomenų bazę.

Užsienio reikalų ministerija, išnagrinėjusi šį atvejį, kreipsis į kitas Lietuvos institucijas, siūlydama priemones užtikrinti efektyvią vizų išdavimo ir užsieniečių atvykimo kontrolės sistemą.

Lietuvos pasieniečiai praeitą savaitę neįleido į Lietuvą A.Bodak, nustatę, kad ji įtraukta į ES sudarytą sąrašą pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti į bendrijos šalis. Skandalas Lietuvoje kilo paaiškėjus, kad ambasadoje Minske jai buvo išduota Lietuvos viza.