"Lietuva labai glaudžiai derina savo poziciją šiuo klausimu su ES partnerėmis ir atidžiai seka ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai pastangas rasti visoms pusėms priimtiną sprendimą", - BNS komentavo Užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius.

"Lietuva pripažįsta kiekvienos tautos teisę į valstybingumą ir nuosekliai pasisako už dviejų valstybių – Izraelio ir Palestinos, – taikiai gyvenančių viena šalia kitos, sukūrimą. Šiuo klausimu labai svarbu pasiekti vieningą ir subalansuotą ES poziciją", - nurodoma komentare.

Palestiniečiai ketina siekti, kad šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje būtų surengtas balsavimas dėl visateisės Palestinos narystės.

Taip palestiniečiai tęsia amerikiečių kritikuojamą kampaniją, kuria siekia pripažinimo Jungtinių Tautų sistemoje.

Kaip BNS paaiškino Lietuvos URM, Palestina dėl narystės UNESCO pirmą kartą kreipėsi dar 1989 metais ir nuo to laiko reguliariai siekė pateikti savo prašymą sprendimui.

Iki šiol formaliai Palestinos prašymas nebuvo svarstytas, tačiau prieš tris savaites UNESCO Vykdomosios tarybos nariai balsų dauguma nusprendė rekomenduoti UNESCO Generalinei konferencijai priimti Palestiną į UNESCO.

Pagal UNESCO Konstituciją, šalis bus priimama į UNESCO, jei bendrojo balsavimo metu sulauks dviejų trečdalių Generalinėje konferencijoje dalyvaujančių ir balsuojančių narių pritarimo.

Visateisės narės statusą UNESCO Palestina gali gauti nepriklausomai nuo to, kad jos narystę Jungtinėse Tautose blokuoja Jungtinės Valstijos.

Anot užsienio žiniasklaidos pranešimų, balsavimas UNESCO gali būti surengtas sekmadienį arba pirmadienį.

Amerikiečiai grasina nutraukti finansavimą UNESCO, jei palestiniečių prašymas bus patenkintas. Vašingtonas teigia, kad palestiniečių veiksmai trukdo pastangoms atgaivinti taikos derybas su Izraeliu. Patys palestiniečiai sako jau netekę kantrybės, nes derybos įstrigusios daugelį metų.