Ketvirtadienio rytą posėdžiavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime apsisprendė šalinti Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetui vadovaujantį frakcijos narį nepartinį P. Urbšį iš Seimo seniūnų sueigos.

Pagrindinis Seniūnų sueigos uždavinys – svarstyti Seimo sesijos darbų programas bei posėdžių darbotvarkes ir pritarti joms, derinti Seimo komitetų ir frakcijų darbo organizavimo klausimus, teikti sprendimų šiais klausimais projektus Seimui bei valdybai, taip pat patarimus Seimo pirmininkui. Kiekviena frakcija į Seniūnų sueigą skiria po 1 atstovą nuo 10 frakcijos narių.

Iš Seniūnų sueigos atšaukę P. Urbšį, „valstiečiai“ į ją delegavo partietį Viktorą Rinkevičių.

Kaip DELFI sakė LVŽS lyderis ir frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis, šis sprendimas dėl P. Urbšio nėra paskutinis, priimamas jo atžvilgiu.

„Viskas priklauso nuo paties Povilo elgsenos ir taip toliau, bet kol kas situacija nėra pasikeitusi, todėl frakcija ir toliau galvos, kaip ją spręsti“, – sakė LVŽS vadovas.

DELFI primena, kad R. Karbauskis dar praėjusią savaitę paragino P. Urbšį, nuolat kritikuojantį tiek patį partijos lyderį, tiek jo vadovaujamos frakcijos sprendimus, trauktis iš frakcijos. P. Urbšys delsia tai daryti teigdamas, kad taip siekia apsaugoti LVŽS frakciją nuo neteisingų sprendimų.

Paklaustas, kodėl LVŽS frakcija pati nesiima šalinti P. Urbšio, jos seniūnas DELFI sakė, kad skubėti nėra kur.

„P. Urbšio veikimas labai gerai apgalvotas ir tyčinis. Sprendimas jį tiesiog, vienu ypu, pašalinti iš frakcijos, jau būtų per maža reakcija į tai, ką jis daro daugybę mėnesių. Bus sprendimai, kurie vienas po kito parodys, kaip frakcija vertina jo požiūrį į veiklą. Mes neturime kur skubėti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS lyderio teigimu, pastaruoju metu jam kyla daug klausimų dėl P. Urbšio garbės, ypač po pastarosios informacijos, jog Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdyba, kuriai anksčiau vadovavo P. Urbšys, atlikusi analizę nustatė korupcijos rizikas Panevėžyje. Šiam miestui vadovauja P. Urbšio suburto visuomeninio sąrašo „Kartu“ atstovas Rytis Mykolas Račkauskas.

„Tas tyrimas rodo, kad P. Urbšys žino ir žinojo, kas vyksta Panevėžyje, ir nedarė nieko tam pakeisti, nors turi savo rankose visus svertus. Todėl mes anksčiau galėjome matyti, girdėti, suprasti, nes žmonės kalba, bet neturėjome faktinių įrodymų. Dabar jie atsirado, ir aš manau, kad P. Urbšio reputacija žlugo. Tai padarėme ne mes – tai rodo tyrimai, nes žmogus, kuris kalba apie tai, jog bando kažką apsaugoti nuo neteisingų sprendimų, pats turėtų atsakyti į klausimus Panevėžio gyventojams, kodėl valdžia, kurią jis „pastatė“, yra korumpuota“, – kalbėjo R. Karbauskis.

P. Urbšys, klausiamas apie pašalinimą iš Seniūnų sueigos, DELFI sakė, kad tokiu sprendimu frakcija jį „išvadavo nuo būtinybės anksčiau keltis“.

„Bet kartu nesinorėtų, jog tai būtų ženklas, kad frakcija tampa vieno žmogaus problemų įkaite. Frakcijos seniūno nepasitenkinimas manimi kilo, kai aiškiai pasisakiau dėl Gretos Kildišienės, siūlydamas nepainioti asmeninių reikalų su valstybės reikalais, antra, gimus iniciatyvai dėl komisijos žemės klausimais sudarymo, kai teigiau, kad, jeigu traukiame į dienos šviesą kitus, tai ir patys turime būti šviesoje“, – kalbėjo jis.

Kaip sakė P. Urbšys, likti frakcijoje jį skatina noras ją apsaugoti nuo „klaidingų sprendimų žemės ir trąšų klausimais“.

„Noriu padaryti viską, kad frakcija neįkristų į „Agrokoncerno“ interesų akivarą ir netaptų panaši į „Agrokoncerno“ padalinį“, – sakė jis.

Anksčiau DELFI klausiamas apie STT tyrimą Panevėžyje, P. Urbšys tuo metu sakė manantis, kad „STT politikuoja“.

Kaip rašė DELFI, šį mėnesį STT Panevėžio valdybos korupcijos prevencijos pareigūnai baigė korupcijos rizikos analizę Panevėžio miesto savivaldybės ir jos kontroliuojamų įmonių – „Panevėžio butų ūkis“, Panevėžio autobusų parkas“ bei „Panevėžio gatvės“ – viešųjų pirkimų srityse.

Kaip skelbia ši institucija, analizės metu nustatyta egzistuojanti korupcijos rizika.

„Taip buvo paminti viešųjų pirkimų principai, apribotos kitų ūkio subjektų teisės sąžiningai konkuruoti dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose, sumenkintas Savivaldybės kontroliuojamų įmonių prestižas. Tokiais veiksmais kuriama savivalės ir įstatymų nepaisymo sistema“, – nurodė STT Panevėžio valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas.