Apsišaukėliškos Donecko respublikos tyrėjai vaizduoja pradėję praėjusios savaitės tragedijos tyrimą. Prie tardymo izoliatoriaus Olenivkoje, paguldę žuvusių ukrainiečių belaisvių palaikus, čia pat kažką dokumentuoja.

Separatistų ir juos remiančios Rusijos versija – viena: savi atakavo savus. Esą ukrainiečiai apšaudė ukrainiečius karo belaisvius separatistų kolonijoje.

„Buvo du tikslūs smūgiai tiesiai į pastatą. Ukraina naikina savo karinių nusikaltimų Donbase rezultatus“, – sakė separatistų žmogaus teisių ombudsmenė Darja Morozova.

Bet inscenizacijai rusai net nerado naujų raketų nuolaužų – identiškos nuotraukos ir Olenivkoje ir Zaporižės srityje.

Kad viskas yra surežisuota lyg filmuojant filmą rodo už kadro sudegusiame pastate komandas duodantys propagandistų balsai, pranešantys apie „naują dublį“.

Rusai pradėjo skelbti ir įrašus su išgyvenusiais belaisviais, po sprogimo jie kalba nerišliai.

Bet iš jų priešas žūtbūt bando išmušti liudijimą, kad juos apšaudė neva „Himars“ raketos. Bet pastarieji apie tokias net nėra girdėję.

O Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje tviteryje net paragino vykdyti egzekucijas ir Azovo kovotojus pakarti.

Kyjive surengtas separatistų nelaisvėje esančių „Azovstal“ gynėjų artimųjų akcija.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sako, kad Rusija dar kartą įrodo esanti teroro valstybė. Ir kreipėsi į Jungtines Tautas ir Raudonąjį Kryžių prašydamas reaguoti.

„Tai buvo tyčinis Rusijos karo nusikaltimas – masinis Ukrainos karo belaisvių išžudymas, žuvusiųjų – per 50. kai „Azovstal“ gynėjai paliko gamyklą, Jungtinės Tautos ir Raudonasis Kryžius veikė kaip mūsų karių gyvybės ir sveikatos garantai. Dabar garantai turi reaguoti“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Ukrainos žvalgyba praneša, kad sprogimus Olenivkoje organizavo „Vagner“ samdiniai.

„Ukrainos žvalgybos žiniomis, sprogdino samdiniai iš „Vagner“. Jie nederino to su Rusijos vadovybe. Pagrindinis tikslas buvo nuslėpti lėšų, skirtų Ukrainos karo belaisvių išlaikymui švaistymą“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas spaudai Oleksandr Štupun.

O provokaciją separatistams buvo reikalinga, nes koloniją turėjo užgriūti inspekcija.

„Rugpjūčio 1 dieną į įstaigą planavo atvykti komisija iš Maskvos tikrinti, kaip naudojamos lėšos ir kokios kalinių laikymo sąlygos“, – teigė O. Štupun.

O tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas duoda komandas, kaip iš pelenų prikels Mariupolio uostamiestį, kurį ir subombardavo jo paties kariauna.

„Donecko liaudies respublikos vadovybė mūsų paprašė pastatyti medicinos centrą Mariupolyje“, – darbus vardijo V. Putinas.

O Rusija toliau bombarduoja civilius – per sprogdinimus Mykolajive vienas žmogus žuvo, 6 sužeisti. Tamsiu paros metu raketos smogė gyvenamam rajonui mieste. Raketos skriejo ir į vaikų žaidimų aikštelę. Laimei, žmonių joje nebuvo.

Liepsnojo apšaudytas ir okupantų viešbutis Enerhodare, girdėjosi šaudmenų sprogimai. Ukrainos gynėjai sunaikino ir Rusijos amunicijos sandėlį Alčevske.

O rusų okupuotame Chersone, kurį ukrainiečiai bando išlaisvinti, atskirtas dar vienas tiltas. Šį kartą – geležinkelio, kuriuo rusai gabendavo techniką.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kaip okupuotame Chersone rusai tyčiojasi iš vietos gyventojų. Jie verčia klauptis it vergus ir giedoti Rusijos himną.

Bet į besiginančią Ukrainą juda pastiprinimas karine technika. Šiaurės Makedonija siunčia sovietinius tankus, nes savo šalies kariuomenę žada modernizuoti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: