Ji parengė nedidelį reportažą iš Klaipėdos su naudingais patarimais.

Neseniai portale unian.net buvo pasakojama, kokia svetinga Lietuva dabar yra ukrainiečiams. Buvo pasidalinta patarimais, ką verta pamatyti Vilniuje ir į kokius gastronominius malonumus verta atkreipti dėmesį Lietuvoje.

Keliaukite į trečią pagal dydį šalies miestą Klaipėdą

Dabar norime papasakoti, ką dar galite nuveikti šioje neįtikėtinoje Baltijos šalyje. Keliaukite į trečią pagal dydį šalies miestą Klaipėdą, esančią šalies vakaruose, ant Baltijos jūros kranto.

Jei dėl karo padėties nėra tiesioginio oro susisiekimo, į Klaipėdą iš Ukrainos galite keliauti, tačiau vis tiek turėsite persėsti – autobusu, traukiniu ar lėktuvu.

Taip pat galite važiuoti savo automobiliu, tačiau įsitikinkite, kad jums nereikės važiuoti per Rusijos Kaliningrado sritį.

Dar vienas populiarus būdas pasiekti Klaipėdą – keltas. Vietos uoste taip pat priimami kruiziniai laivai.

Nusprendėme surengti vienos dienos kelionę iš Lietuvos sostinės Vilniaus ir iš karto norėtume pažymėti, kad tai gana ekstremali idėja: geriau kelioms dienoms nuvykti į Klaipėdą, jei tikrai norite pailsėti.

Iš Vilniaus į Klaipėdą galima nuvykti traukiniu – kelionė į vieną pusę trunka apie 4,5 valandos, keli reisai per dieną.

klaipėda

Bilietas kainuoja šiek tiek daugiau nei 20 eurų, tačiau imigrantams iš Ukrainos „Lietuvos geležinkeliai“ dabar siūlo važiuoti nemokamai – apie tai geriau pasiteirauti geležinkelio stoties rezervavimo biure.

Kur apsistoti Klaipėdoje

Klaipėda yra klasikinis turistinis miestas, turintis visą reikiamą infrastruktūrą ir tam tikrą kiekį pramogų, taip pat barų ir minias turistų.

klaipėda

Atitinkamai, ir su apgyvendinimu nėra problema – vasarą yra apie 170 apgyvendinimo įstaigų.

Tačiau kainos yra tinkamos – lovos bendrabučiuose kainuoja nuo 20 eurų už naktį, o paprasti vienviečiai kambariai – nuo 30 eurų asmeniui už naktį.

Vidutinė gero vienviečio kambario kaina svyruoja apie 50 eurų už naktį.

Tuo pat metu miestas yra gana didelis pagal Lietuvos standartus, tačiau iš tiesų jame gyvena mažiau nei 150 tūkst. žmonių, o keliauti po jį gana lengva.

Todėl nesunku rasti nakvynę arčiau centro ar jūros.

Populiariausias viešbutis Klaipėdoje yra „Amberton Hotel Klaipėda“, įsikūręs netoli jūros kranto (kaina nuo 90 eurų).

Tai praktiškai aukščiausias miesto pastatas, kurį galima pamatyti beveik iš visų pusių, tačiau iš kiekvieno kampo jis atrodo vis kitaip.

klaipėda

Ką pamatyti Klaipėdoje

Nuo XIII a. vidurio, kai miestą įkūrė vokiečių riteriai, iki 1923 m. jis buvo pavaldus vokiečiams ir istoriškai vadinosi Memelis.

Tik 1923 m., kai miestas atiteko Lietuvai, jis buvo pervadintas į dabartinį Klaipėdos pavadinimą, kilusį iš to paties pavadinimo istorinio regiono.

Taigi, atsižvelgiant į istorinę Klaipėdos kilmę, čia išliko daug tipiškos vokiškos architektūros, todėl pasivaikščioti šiomis mažomis miesto centro gatvelėmis gana malonu.

Vis dėlto miestas yra gerai prižiūrimas ir labai tvarkingas, todėl jame dar jaukiau.

Populiariausia vieta Klaipėdoje yra istorinio centro promenada šalia jūrų uosto.

Būtent čia sutelkta nemažai vietinių turistų lankomų objektų, įskaitant senovinės Klaipėdos pilies griuvėsius, Lietuvos istorijos muziejų, Laikrodžių muziejų, Klaipėdos juodojo vaiduoklio, Klaipėdos undinės, Pelės, berniuko ir šuns skulptūras ir dar keletą kitų.

klaipėda

Apskritai, vaikščioti ir žiūrėti į visa tai galima gana ilgai.

klaipėda

Čia taip pat yra nemažai restoranų ir galima išsinuomoti burlaivius ar katamaranus.

klaipėda

Iš čia galima patekti į vieną populiariausių Klaipėdos vietų – Smiltynės paplūdimį.

klaipėda

Kaip patekti į Smiltynės paplūdimį Klaipėdoje

Turistų pamėgta Smiltynė, kurioje, be paplūdimio, yra Lietuvos jūrų muziejus ir keletas kitų įdomių objektų, taip pat kurortinis Juodkrantės kaimas, užima šiaurinį Kuršių nerijos pakraštį, o nuo pagrindinės miesto dalies ją skiria siaura įlanka.

O sausumos keliu į neriją galima patekti tik iš Rusijos Kaliningrado srities, todėl būkite atsargūs, kad nepatektumėte į Rusiją (Lietuvos dalis nuo nerijos iki Rusijos sienos tęsiasi apie 50 kilometrų).

Tačiau iš Lietuvos į Kuršių neriją galima persikelti tik keltu iš Senosios perkėlos terminalo, kurį lengva pasiekti iš Klaipėdos promenados.

Keltas kursuoja kas pusvalandį nuo 7:00 iki 22:00, o bilietai kainuoja apie 1,5 EUR ir garantuoja kelionę į abi puses.

Jų galite įsigyti bilietų kasoje arba savitarnos terminale. Kelionė keltu trunka apie 5-10 minučių.

klaipėda

Pačioje nerijoje lengva praleisti visą dieną ir nespėti visko pamatyti. Taigi, jei norite apžiūrėti lankytinas vietas, geriau su savimi pasiimti dviratį arba elektrinį paspirtuką.

Daugelis žmonių čia taip pat atvyksta tiesiog gulėti paplūdimyje ir maudytis jūroje, jei tik leidžia oro sąlygos, nes Baltijos jūra yra gana vėsi ir šalta.

klaipėda

Smiltynės paplūdimys apskritai yra gerai įrengtas poilsiui – yra sanitariniai mazgai, persirengimo kabinos, gelbėtojų postai ir galimybės užsiimti veikla lauke.

Paplūdimio teritorijoje taip pat yra keletas užkandinių ir gėrimų parduotuvių, tačiau jų asortimentas gana kuklus, o kainos atitinkamos.

klaipėda

Taigi, jei norite surengti tikrą pikniką, geriau ką nors pasiimti su savimi.

Be to, kaip jau minėta, Kuršių nerijos teritorijoje yra kelios gyvenamosios vietovės ir gyvenvietės, teritoriškai priklausančios Klaipėdai, pirmiausia Juodkrantė, Nida, Preila, Pervalka ir Alksynnė.

Klaipėda

Galite rasti nakvynės vietą jų teritorijoje. Tik reikėtų atsižvelgti į tai, kad nuo jų iki perkėlos dar toli, todėl geriau iš anksto išsiaiškinti, kaip aplenkti neriją.

klaipėda

Klaipėdos klimatas

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus aspektas – klimatas. Baltijos šalys yra gana vėsios, todėl net ir vasarą bus didelė laimė sulaukti šiltų ir saulėtų dienų.

Tačiau iš tiesų dėl jūros artumo Klaipėdos klimatas yra gana švelnus – nors vasarą temperatūra čia siekia apie 20-25 laipsnius šilumos, saulėtomis dienomis čia labai įmanoma nudegti, be to, galima maudytis.

klaipėda

Tačiau žiemą čia būna gana šilta, nors ir su rūkais.

Vis dėlto Klaipėdai būdingas permainingas klimatas, todėl temperatūra čia gali smarkiai svyruoti, ir į tai reikėtų atsižvelgti renkantis atostogų garderobą.

Vėjai čia taip pat gana stiprūs.

Klaipėdą tikrai verta aplankyti. Ir nieko baisaus, jeigu nepavyks sulaukti gero oro ir nepavyks išsimaudyti. Ne ką mažiau malonu bus pasivaikščioti pajūriu ir pasigėrėti audringa Baltijos jūra.