Anot jo, pirminis tikslas – sužlugdyti gegužę numatytus rinkimus Ukrainoje, tačiau Kijevo valdžiai priešiškos jėgos vienu metu rutulioja iškart kelis scenarijus.

Eksperto vertinimu, tai, kas dabar vyksta Rytų Ukrainoje – „Rusijos agresijos prieš Ukrainą antrasis etapas“. Kuo tai skiriasi nuo Krymo? Pirmiausiai, M. Laurinavičiaus teigimu, akivaizdu, kad Rytų Ukrainos regionų separatistai neturi gausaus žmonių palaikymo. Čia į areną eina ginklai.

„Jie nesugeba, kitaip negu Kryme, net didesnės žmonių paramos sutraukti. Mitingai Donecke sutraukė daugiausiai 2 tūkst. žmonių – ir vakar, kai užėmė apskrities administraciją, ten buvo 2 tūkst. žmonių. Jie žmonių paramos neturi, bet jie dabar yra ginkluoti. Ir televizijos, saugumo tarnybų pastatus bando užiminėti ginkluoti žmonės. Jie perėjo prie ginkluoto etapo, ir tai yra labai pavojinga“, - DELFI teigė RESC analitikas.

Naujoji Ukrainos valdžia, pašnekovo nuomone, kartoja klaidą, kurią jau padarė Kryme.

„Pavojinga dar tai, kad Ukrainos valdžia iš esmės nedaro nieko, kad tam pasipriešintų. Tai labai panašu į Krymo scenarijų, kai Ukrainos valdžia irgi nedarė nieko – galvojo, išlauks ir kažkas savaime išsispręs. Savaime niekas neišsisprendžia. Krymo scenarijus rodo, kad po to gali atsirasti ir „žalieji žmogeliukai“, - tęsė M. Laurinavičius.

Pasak jo, Donecke „žaliesiems žmogeliukams“ atsirasti sunkiau, tačiau tai tikrai nėra neįmanoma. „Galbūt ne „žalieji žmogeliukai“, o kažkas kito“, - pridūrė RESC analitikas.

Anot M. Laurinavičiaus, akivaizdu, kad dabar pereinama į „ginkluotą stadiją“.

„Ir tą planą vykdo tie patys žmonės Rusijoje, kurie parašė ir Krymo okupacijos planą: tai yra Dmitrijus Rogozinas, A. Duginas, Sergejus Glazjevas ir jiems artimi žmonės. Vakar net iš tribūnos Donecke buvo skelbiama, kas juos remia Rusijoje: Rusijos deputatas Jevgenijus Fiodorovas, ta pati D. Rogozino kompanija“, - sakė M. Laurinavičius, pažymėdamas, jog J. Fiodorovo Tautinis išlaisvinimo judėjimas tiesiogiai susijęs su vicepremjeru D. Rogozinu – jis stovėjo prie šio judėjimo ištakų.

Laukia V. Janukovyčiaus sugrįžimas?

Paklaustas, ko galima laukti toliau, Krymo scenarijaus pasikartojimą pašnekovas atmetė.

„Referendumo ten nebus, nes, visų pirma, jį nėra kam paskelbti, - svarstė M. Laurinavičius. - Bet gali būti tiesiog ginkluoto valdžios užgrobimo variantai – vienokie ar kitokie.“

RESC analitiko nuomone, pirmas, bet nebūtinai paskutinis įvykių Donecke tikslas – neleisti įvykti gegužę numatytiems rinkimams.

„Jų galutinis tikslas – Donecko ir kitų sričių, iš esmės visos Rytų ir Pietų Ukrainos, atplėšimas nuo Vakarų Ukrainos ir prijungimas prie Rusijos. Bet tarpinis tikslas yra rinkimų sužlugdymas. Jeigu būtų įvesta karinė padėtis, rinkimai iš karto turėtų būti atšaukti, nes jie negali vykti pagal Ukrainos konstituciją“, - dėstė M. Laurinavičius.

Anot jo, A. Duginas yra pareiškęs, kad Rytų Ukrainoje žmonės sukils pasipylus kraujui – esą tikėtina, kad toks turėtų būti kitas žingsnis. „Labai pavojinga, kai Ukrainos valdžia nelabai ką daro. Bet jeigu valdžia iš karto imtųsi priemonių, kur žūtų ar būtų sužeisti bent keli žmonės, tada būtų lengviau išprovokuoti ir dar didesnį žmonių pasipriešinimą“, - svarstė RESC analitikas.

M. Laurinavičius taip pat įžvelgia, jog separatistų lyderiai veikiausiai turi nurodymą laikyti savo pozicijas mažiausiai parą. O po to gali sekti kitas plano žingsnis.

„Ir Charkove, ir Donecke – visur tie patys žodžiai: „mums reikia prasilaikyti parą“. O gal kartais ir daugiau. Reiškia, jie turi instrukcijas iš Maskvos prasilaikyti parą, ir per tą parą kažką, matyt, bus bandoma padaryti. Ar išprovokuoti kruvinus susidūrimus, kad būtų galima įvesti kariuomenę. Man panašu į tai, kad vyksta ginkluoto eskalavimo ir bandymo ginklu atplėšti Ukrainą scenarijus. Nes taikesnis variantas, kaip Krymo, jau nepavyko“, - teigė jis.

Viktoras Janukovyčius
Pašnekovas taip pat svarsto, jog galbūt ne be reikalo Donecke skleidžiami gandai, esą regione jau yra po Maidano įvykių iš šalies sprukęs Viktoras Janukovyčius.

„Čia tik vienas iš scenarijų. Jis nėra pagrindinis, bet visai realus. Panašu, kad jie bando atgaivinti V. Janukovyčiaus politinį lavoną. (…) Ir vienas iš scenarijų būtų, kad V. Janukovyčius jų vardu paprašytų Rusijos įvesti pajėgas. Kaip neva teisėtas prezidentas“, - aiškino M. Laurinavičius.

Nepavyks variantas A? Yra variantas B ir variantas C

RESC analitiko teigimu, panašu, jog dabartinei Ukrainos valdžiai priešiškos jėgos žaidžia sudėtingą žaidimą, kuriame sinchroniškai ruošia dirvą net keliems scerijams. Viename iš scenarijų esą gali atsirasti ir prezidento posto siekianti ekspremjerė Julija Tymošenko, žaibiškai prisistačiusi į Donecką.

„Niekam ne paslaptis, kad Vladimirui Putinui geriausia iš visų kandidatų, kurie yra rinkimuose, yra J. Tymošenko. Vienas šalutinių scenarijų, ne pagrindinis, sakyčiau, yra toks: jeigu nepavyks nieko padaryti, bent jau J. Tymošenko pasišildys taikdarės ir problemų sprendėjos spinduliuose ir dar labiau sustiprins savo pozicijas, kurios kol kas nėra stiprios. Bet ji dar turi laiko“, - sakė M. Laurinavičius.