Konservatorė Rasa Juknevičienė vadovaus NATO Parlamentinės Asamblėjos rinkimų stebėtojų delegacijai. Dar trylika Seimo narių bus stebėtojai kitose tarptautinėse misijose.

Du Lietuvos atstovai bus Europos Parlamento delegacijoje - tai liberalas Petras Auštrevičius ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Valentinas Mazuronis.

Rinkimus Ukrainoje stebės ir du Lietuvos diplomatai - vienas nacionalinis stebėtojas ir vienas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėjimo misijos narys, BNS informavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Paskutinės apklausos rodė, kad rinkimuose daugiausia balsų turėtų gauti prezidento Petro Porošenkos blokas, tačiau jam reikės ieškoti partnerių valdančiajai koalicijai sudaryti.

Pirmalaikius rinkimus P. Porošenka paskelbė rugpjūčio mėnesį, subyrėjus daugumos koalicijai parlamente.

Lietuvos politologai sako, kad rinkimai gali atnešti daugiau stabilumo tiek šalies viduje, tiek santykiuose su Rusija.

„Aišku, yra tikimybė, jog Rusija gali pasinaudoti rinkimais didinant visuomenės susipriešinimą, skatinant sabotažą ir panašiai, tačiau daugiau žiūrėčiau tai kaip į galimybę didesniam stabilumui. Jeigu Rusija pripažins rinkimų rezultatus, bus išmušta korta kalbėti apie nelegitimią chuntą“, - BNS sakė Rytų Europos studijų centro vyresnysis analitikas Vilius Ivanauskas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius BNS sakė manantis, kad laimėjus P. Porošenkos blokui, naujų konfliktų galimybė sumažėtų, nes prezidentas pirmenybę teikia paliaubų užtikrinimui, o ne teritorijų atkovojimui.