Ukrainos miesto Balaklijos mieste jau plevėsuoja Ukrainos vėliava. Bet pusę metų šis miestas išgyveno tikrą pragarą.

„Prisimenu, ką teko iškęsti. Pradedu apie tai galvoti, kalbėti apie tai tiesiog negaliu“, – su ašaromis sakė vietinė gyventoja.

Rusai pačiame miesto centre įrengė kankinimų kamerą. Policijos duomenimis, nelaisvėje buvo laikoma 40 gyventojų, dar šimtai kankinti elektros srove, įskaitant ir moteris.

„Liudininkas pasakojo, kad jis buvo tris kartus pasodintas į kėdę. Su maišu ant galvos, kad nieko nematytų. Jie prijungė laidus prie pirštų ir paleido elektros srovę. Ant sienos kulkų skylės. Ant sienų – skaičiai, rodantys kiek dienų žmonės čia praleido. Vienas žmogus čia buvo net 72 dienas“, – pasakojo policijos pareigūnas.

Didelė dalis žmonių buvo baudžiami už tai, kad jų artimieji priklauso Ukrainos pajėgoms.

„Jie užrišo akis ir išvedė. Iš pradžių vežiojo po miestą, kad nesuprasčiau, kur esu. Jie prijungė mane prie elektros srovės ir nieko neklausė apie brolį. Tik paklausė – kur jis tarnauja. Jie kalino tuos, kurių artimieji tarnauja kariuomenėje“, – sakė vienas iš kankintų ukrainiečių.

Nešvarioje ir ankštoje kameroje visą mėnesį gyveno 20 moterų. Pasak gyventojų, labiausiai rusai buvo įsiutę paskutinėmis dienomis prieš miesto išvadavimą.

„Kartą į kamerą įbėgo girtas rusas, pradėjo visus mušti, nieko jam nepadarysi. Vienam vyrui spyrė batu, vėliau šoko ant žmogaus. Kameroje iš viso gulėjo 7 žmonės, kai užšoko vienam žmogui sulaukė šonkaulius“, – pasakojimais dalijosi ukrainietis.

Karas Ukrainoje

Ukrainos kariai nuo balandžio išlaisvino tokį šalies plotą, kokį užima Lietuva. Tokį sėkmingo kontrpuolimo planą, padėjusį atgauti didžiąją dalį Charkivo srities, dar vasaros viduryje parengti padėjo JAV ir britų ekspertai.

O Pentagonas oficialiai tvirtina – okupantai bėga atgal į Rusiją.

„Mūsų nestebina, kad ukrainiečiai taip greitai pasistūmėjo į priekį. Jie parodė nepaprastą gebėjimą pasinaudoti mūšio lauke atsiveriančiomis galimybėmis. Ir dabartinis kontrpuolimas Charkive nėra išimtis. Nors buvo nustebinti tikriausiai rusai“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Pat Ryder.

Pranešta, kad rusai pradėjo bėgti ir iš Melitopolio į Krymą.

„Jie bėgo it žiurkės, metė viską, palikdavo ir techniką, ir savo žmones. Rusai net nušovė vieną sužeistą saviškį, kad tik pabėgtų“, – teigė vienas Ukrainos gynėjas.

Tyrimų instituto duomenimis, rusai pirmą kartą pripažino pralaimėjimą Charkive. Žiniasklaida ir pareigūnai aktyviai dalinasi informacija apie pralaimėjimus srityje. Bet kritika – ne Vladimirui Putinui, o gynybos ministerijai.

JAV prezidentas J. Bidenas tikina, kad kol kas į klausimą – ar šis kontrpuolimas jau yra lūžis kare Ukrainoje, kol kas nėra atsakomas.

„Sunku pasakyti, bet akivaizdu, kad ukrainiečiai padarė didelę pažangą. Bet manau, kad kelias laukia ilgas“, – sakė JAV vadovas.

Trečiadienį Iziume surengta Ukrainos vėliavos iškėlimo ceremonija. Joje dalyvavęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkojo kariams, sakydamas, jog Ukrainos vėliava pamažu grįš į kiekvieną kaimą ir miestą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: