Prieš invaziją šiame mieste daugiau nei 10 tūkstančių žmonių, panašiai kaip Biržuose.

Okupantai rusai su samdinių „Vagner“ žudikais gyrėsi užgrobę Soledarą dar sausio viduryje.

Vladimiro Putino virėju pramintas Jevgenijus Prigožinas net dalijo medalius saviškiams.

Kyjivas iki šiol neigė, kad miestą perėmė okupacinės pajėgos. Bet trečiadienį tai pripažino – Ukrainos pajėgos iš čia atsitraukė.

Bet Soledaro apylinkėse priešo laukia mirtis. Ukrainos kariai artilerija daužo įsibrovėlius.

„Mūsų užduotis yra atkirsti pėstininkus, dirbame ir prieš techniką, dabar ėmėmės pėstininkų, nes jų daug“, – kalbėjo Ukrainos gynėjas Vasyl.

Už 12 kilometrų esantis Bachmutas išlieka Ukrainos dėl titaniškų karių pastangų.

„Kasdien dega 2–3 namai“, – apie situaciją šiame mieste sakė Ukrainos karys.

Privatūs namai, ar daugiabučiai, aikštės – rusai metodiškai visą parą apšaudo Bachmutą.

„Niekada nenutyla, visą laiką, ir dieną, ir naktį – sprogimai ryte ir vakare“, – apie griaudinčius sprogimus sakė Bachmuto gyventojas.

Apsikrovęs dėžėmis ir paketais šis Bachmuto gyventojas bando šypsotis – estų savanorių dėka jis praturtėjo produktais ir dviem antklodėmis.

„Suprantate, šalta“, – sakė jis.

Civiliai Bachmute tūno butuose, degindami krosneles, o kas rytą eina medžioti malkų. Dėl skriejančių sviedinių kiekvienas išėjimas gali būti mirtinas.

„Artilerijos aidas stiprėja jau ir miesto centre. Pasigirsta ir kulkosvaidžių salvės – miestas yra ginamas“, – sakė Bachmuto centre apsilankęs žurnalistas.

Dabar fronto linija yra už kairiojo upės kranto, kelyje Bacmutas – Kostiantynivka. Anot Ukrainos karių, rusai lenda kaip tarakonai.

Karas Ukrainoje

„Bachmuto kryptimi iš esmės dirba „Vagner“ samdiniai. Jie šliaužia kaip tarakonai, jų daugybė“, – sakė Ukrainos gynėjas.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis įspėja – Rusija ruošiasi kruvinai bangai.

„Rusija ruošiasi naujai agresijos bangai, su jėgomis, kurias geba mobilizuoti. Įsibrovėliai jau didina spaudimą Bachmuto, Vuhledaro ir kitomis kryptimis. Ir nori spausti masiškiau – į kovą mesti daugiau žmonių ir technikos“, – sakė Ukrainos vadovas.

Rusija, planavusi Kyjivą užimti per tris dienas, karo mėsmalėje malasi jau 11 mėnesių. Bet savo tautiečiams toliau rodo, kad neva turi dar ir raketų, ir ginkluotės tęsti karą.

„Priešai stebi, vis sako, kad mums trūksta, kad raketų teturime 2,5 smūgio. Noriu nuvilti, pas mus visko yra užtektinai“, – kalbėjo Rusijos Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.

Raumenis mankština ir Rusijos Gynybos ministerija. Ji eilinį kartą išplatino vaizdo įrašą, kaip jos karo laivas vykdo hipergarsinių raketų pratybas Atlanto vandenyse.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: