„Praktiškai jo užėmimas reikštų išėjimą į Luhansko srities administracines ribas. Šiuo metu ten vyksta didžiausios kovos. Ir didžiausias pavojus – Ukrainos kariuomenės apsupimas. Tai reiškia, kad būtų užimti tiekimo ir evakuacijos keliai. Ir šiuo metu vienas toks miestas – Lymanas, per kurį vyko tiekimas rezervo, šaudmenų, šiuo metu jau yra užimtas“, – LNK sakė J. V. Žukas.

Dar vienas itin svarbus „raktinis miestas“, anot buvusio Lietuvos kariuomenės vado yra Bachmutas.

„Šiuo metu jis nėra užimtas, tas Ukrainos kariuomenės judėjimas vyksta. Bet rusų kariuomenė yra labai netoli to kelio, to miesto. Ir jie gali jį apšaudyti, todėl civilių judėjimas yra labai ribotas ir labai pavojingas, bet karinis transportas dar kol kas iki šiol vyksta – evakuojami sužeistieji, vežamas rezervas, amunicija“, – pasakojo jis.

J. V. Žukas priminė, jog ši karinė invazija prasidėjo nuo 7 pagrindinių rusų kariuomenės puolimo krypčių.

„Šiuo metu tos puolimo kryptys yra daugiau nei dvigubai sumažėjusios. Ir įvyko pajėgų koncentracija Ukrainos rytuose. (…) Pagrindinis jų uždavinys dabar yra užimti lyg nepriklausomybę paskelbusias tas dvi sritis ir apsupti kažkokią dalį Ukrainos kariuomenės. Taip pat padiktuoti naujas derybų sąlygas.

Ten irgi yra pakankamai didelė Ukrainos kariuomenės koncentracija, bet rusų kariuomenės koncentracija ten yra pati didžiausia – apie 50 kovinių grupių. O tai yra apie 40–50 tūkst. karių ir šiuo metu jie ten siekia persilaužymo“, – specialiose LNK žiniose sakė J. V. Žukas.

Jis teigė, jog Ukrainos kariuomenė ginklų prasme šiuo metu nusileidžia Rusijos kariuomenės pajėgumams.

„Rusijos kariuomenė artilerijos sistemų turi žymiai daugiau, kartais net. Todėl dabar yra labai svarbi ta vakarų valstybių pagalba. (…) Svarbiausias ir lemiamas veiksnys turėtų būti raketinė artilerija. Lyg sprendimai Vašingtone šiuo klausimu yra priimti, rusai labai prieš tai protestuoja. Bet tai galėtų iš esmės pakeisti visą karo eigą. Ne tik šalies Rytuose, bet ir visoje Ukrainoje“, – įžvalgomis su LNK dalijosi buvęs kariuomenės vadas J. V. Žukas.

LNK pašnekovas J. V. Žukas teigė, jog ši ginkluotė galėtų pakeisti ir Severodonecko likimą.

„Atsargiai optimistiškai žiūriu į tą situaciją, kuri klostosi rytų Ukrainoje. Kadangi yra požymių, jog rusų puolimas pradeda išsekti, jie pradeda prarasti iniciatyvą. Rezervų jie labai daug neturi, tai žiūrėsime, kaip toliau klostysis. Bet ukrainiečiai laikosi jau ne vieną savaitę.

Pagal visus karo mokslo dėsnius turėtų būti 2–3 savaitės ir kažkokia operatyvinė pauzė. Bet čia viskas tęsiasi jau 6–7 savaitę. Ir tai duoda pagrindo atsargiam optimizmui, jog tos rusų jėgos išseks“, – kalbėjo jis.

Visą LNK pokalbį su J. V. Žuku žiūrėkite čia: