Sekmadienį į Ukrainos ambasadą Vilniuje iš viso atvyko balsuoti 299 asmenys iš 3142 užsiregistravusiųjų, BNS pirmadienį informavo Rinkimų komisijos atstovas Mykola Dziadzinas.

Anot jo, daugiausia balsų – 86 – gavo prezidento Volodymyro Zelenskio partija „Liaudies tarnas“. 77 rinkėjai balsavo už buvusio šalies vadovo Petro Porošenkos partiją „Europietiškas solidarumas“.

Roko muzikanto Sviatoslavo Vakarčiuko naujai įsteigtą partiją „Balsas“ palaikė 61 Ukrainos pilietis, prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – už gyvybę“ ir Lietuvoje prieglobstį gavusio blogerio Anatolijaus Šarijaus partija gavo po 22 balsus.

Kitos politinės jėgos surinko mažiau nei po dešimt balsų.

Pernai imigrantais Lietuvoje pripažinti beveik 6 tūkst. ukrainiečių. Tai reiškia, kad Lietuvoje jie gyvena ilgiau nei metus. Laikinam darbui į Lietuvą pernai atvyko daugiau nei 31 tūkst. ukrainiečių.

Aukščiausiosios Rados rinkimai turėjo vykti spalį, tačiau prezidento rinkimus šiemet laimėjęs V. Zelenskis paleido parlamentą ir inicijavo pirmalaikį balsavimą liepos 21-ąją.

Pirminiais duomenimis, suskaičiavus pusę rinkėjų balsų, Ukrainoje rinkimus laimi partija „Liaudies tarnas“, surinkusi 42 proc. balsų, antrą vietą užima prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – už gyvybę“ su 12 proc. balsų.

Remiantis tarpiniais rezultatais, į parlamentą taip pat patenka P. Porošenkos „Europietiškas solidarumas“, buvusios premjerės Julijos Tymošenko „Tėvynė“ ir S. Vakarčiuko naujai įsteigta partija „Balsas“.