Ukrainos Donecko regione esančiame kraujo centre, pasak Šaulių sąjungos narių, kraujo perdirbimo aparatūra – labai sena, menanti dar sovietinius laikus. Pats centras yra netoli pasienio su teritorija, užimta separatistų, tad dar ir apgriautas.

Įvairių akcijų metu surinkę 17 tūkst. eurų šauliai už šiuos pinigus nupirko kraujo perdirbimo aparatūros, taip reikalingos suniokotam kraujo centrui Ukrainoje atkurti. Kai kurie aparatai, kaip kraujo vamzdelių užlydymo įrenginys, yra visiškai nauji, kiti – atnaujinti, tad kainavę kur kas mažiau, juos pavykę įsigyti už trečdalį kainos.

„Jiems reikia ir kitokių dalykų, ir mes manome, kad, jei rasime tiekėjų, kurie sutiktų parduoti sumažintomis kainomis, o galbūt ir padovanoti mums kažkokią įrangą, mes tieksime ją ir toliau, nes mūsų Paramos Ukrainai grupė ir toliau globos kraujo centrą, kuris yra vienintelis kraujo centras, išlikęs toje apskrityje, nes kiti arba sugriauti, arba yra okupuotoje teritorijoje“, – teigia Joana Bikulčienė, Nacionalinio kraujo centro direktorė, Šaulių sąjungos Paramos Ukrainai grupės narė.

Labdarą į Ukrainą vežantys šauliai nerimauja, kad separatistai aparatūros nepasisavintų, nes ji esą reikalinga ne tik civiliams, bet ir kariškiams.

„Nėra labai rekomenduojama vykti į pačią pafrontę, tačiau mes esame suderinę visus reikiamus dokumentus su vietine administracija, todėl tikimės, kad kelionė bus saugi. Mes dar pervažiuosime per kitas vietas, kurias mums nurodė, pažiūrėsime, koks ten yra aparatūros poreikis“, – sako Lietuvos šaulių sąjungos narys Haroldas Daublys.

Su kraujo perdirbimo aparatūra į Donecko regioną šauliai išvyksta naktį iš šeštadienio į sekmadienį.