Rusijos raketos naktį skrido į gimdymo skyrių Zaporižios srityje, netoli fronto linijos. Dalis pastato virto griuvėsių krūva. Atskubėję gelbėtojai gydytoją sugebėjo ištraukti iš nuolaužų. Iš sugriauto pastato išgelbėta buvo ir gimdyvė. Deja, jos ką tik gimęs vaikelis žuvo.

Trečiadienį popietę ir prieš Ukrainos sostinę Kyjivą buvo surengta raketų ataka, yra žuvusiųjų.

Pasak Kyjivo mero, smūgiuota ir namams, ir kritinei infrastruktūrai. Raketos skriejo ne tik į Kyjivo sritį, bet ir Lvivo, Charkivo sritis. Miestai be elektros, visose srityse skamba oro pavojus.

Rusai bando sėti paniką tarp civilių. Taikiniais vėl vis dažniau tampa gyvenamieji namai, ligoninės ir į atakų vietas skubantys paramedikai.

Žurnalistai užfiksavo Chersono srityje nuo ašarų springstančias ukrainietes, motinos nebuvo namuose, kai įvyko eilinė ataka, vienas iš sužeistųjų – trylikametis sūnus, kuriam sprogimas sumaitojo ranką.

Nuo tada, kai Rusija beveik prieš dvi savaites pasitraukė iš Chersono, bei nutraukė vandens ir elektros linijas, gydytojai dirba pragariškomis sąlygomis.

Dažnėjant išpuoliams, tamsoje, su žibintuvėliais, dalyje ligoninių neveikia pagrindinė įranga. Juolab liftai – medikai neša sužeistą trylikametį laiptais į operacinę amputuoti rankos.

„Jie ne žmonės, rusų ir padarais pavadinti negalima, šaudo į civilius, vaikus. Mes jūsų čia nekvietėme ir nenužudėme nei vieno jūsų vaiko. Kodėl žudote mūsiškius“, – kalbėjo sužeisto berniuko mama Natalia.

Karas Ukrainoje

Ir Europos Parlamentas (EP) nubalsavo, pripažindamas Rusiją terorizmą remiančia valstybe, bei naudojančia teroristinius metodus. Šiai rezoliucijai pritarė kone 500 narių, europarlamentarai ragina labiau izoliuoti Rusiją, į teroristų sąrašus įtraukti Rusijos oligarcho Jevgenijaus Prigožino samdinių grupę „Wagner“, bei Kadyrovo karius.

O Ukraina įtaria, kad priešas rusiškąjį pasaulį skleidžia net per cerkves. Ukrainos saugumas iškratė Maskvos patriarchato cerkves, tarp jų ir esančią Kyjive. Konfiskuota milijonai grynųjų, bei prorusiškos literatūros.

Cerkvėse buvo ir įtartinų rusų, turėjusių sovietinius pasus, bei karinius bilietus.

Ukrainos skaičiavimais, Rusijos arsenalas senka, agresorei raketų liko trims ar keturiems masiniams apšaudymams. Bet Kremlius ieško pastiprinimo.

O kad išgelbėtų kuo daugiau gyventojų ukrainiečiai pradeda evakuoti civilius iš išlaisvintų Chersono ir Mykolajivo sričių. Būgštaujama, kad ne visi likę žmonės pajėgs ištverti šaltą žiemą. Bet dalis gyventojų rizikuoja grįžti į savo namus.

„Prieš pusantrų metų pasistačiau namą. Bet tada atėjo rusiškas pasaulis ir akimirksniu jį sugriovė. Statysiu iš naujo“, – kalbėjo ukrainietis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: