Okupantai nesustoja ir raketomis toliau masiškai atakuoja Ukrainą. Vaizdo įraše užfiksuota, kaip raketa nukrenta Dnipro mieste. Čia sužeista mažiausiai keturiolika žmonių, tarp jų – 15 metų paauglė.

Oro pavojaus sirenos ketvirtadienio rytą gaudė visoje šalyje. Per raketų smūgį Zaporižios sričiai žuvo keturi žmonės, sprogimai griaudėjo Odesoje, Charkive. Į Kyjivą skridusios sparnuotosios raketos buvo numuštos. Dabar Ukrainoje beveik pusė piliečių yra likę be elektros.

Leidinys „Politico“ praneša, kad Ukrainos Vyriausybė vakarų sąjungininkus perspėjo – jei Rusijos atakos į jos energetikos tinklą nesiliaus, Ukraina jau nebepajėgs jo atkurti.

Esą jau dabar pagrindinė šalies elektros tiekėjai elektros neturintiems miestams nebežada jokių terminų, kada remonto darbai bus baigti.

Vienos iš Ukrainos energetikos kompanijų vykdomasis direktorius pranešė, kad Kyjivo srityje elektros gali nebūti ištisas dienas.

„Darome viską, kad žmonėms būtų kuo greičiau suteikta elektra, vanduo, komunikacijos, finansinės ir socialinės paslaugos, normali medicina. Pagaliau Chersone vėl atidaromos vaistinės, paštas, veikia bankai, žmonės gauna prieigą prie interneto.

Jau veikia 30 humanitarinės pagalbos skirstymo punktų. Elektra buvo atkurta beveik 20 deokupuotų gyvenviečių Chersono regione. Tas pats ir Mykolajivo srityje. Grąžiname viską, ko reikia normaliam gyvenimui“, – tikino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Amerikiečių kariuomenės vadai sako, kad vien už atakas civilių infrastruktūrai, Rusija verta karo nusikaltėlės vardo.

„Dabartiniais vertinimais daugiau nei ketvirtadalis Ukrainos civilių yra be elektros. Tyčinis taikymasis į Ukrainos civilinį elektros tinklą, sukelia šalutinę žalą ir bereikalingas gyventojų kančias yra karo nusikaltimas“, – teigė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Mark Milley.

Į išlaisvintą Chersono miestą atvyko humanitarinė pagalba, žmonės čia vis dar gyvena be vandens, elektros ir šildymo. Visoms parduotuvėms ir vaistinėms užsidarius, gyventojai stovi eilėse, norėdami gauti maisto ir vaistų.

„Dabar savanorių dėka galime gauti tai, ko mums reikia. Kai regioną valdė rusai, vaikui negalėjau gauti net sauskelnių. Jei rasdavau maisto vaikams, man tai buvo per brangu, nes netekau darbo. Bet vaikams juk nerūpi, turiu aš darbą, ar ne“, – pasakojo vienas Chersono gyventojas.

Gyventojams teikiami ir vaistai.

Iš Chersono atskriejo ir dar niūresnių žinių – regione jau rasti 63 okupantų kankintų žmonių kūnai.

Ukrainos vidaus reikalų ministras pareiškė, kad vien remiantis pirminiais tyrimo duomenimis, pradėta daugiau nei 400 bylų. Nustatyta 11 nelaisvės vietų, kuriose laikyti civiliai. 4 iš jų slaptaviečių ukrainiečiai būdavo kankinami.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Lietuviai ukrainiečiams galima šildančias žvakes

Šąlant orams nesibaigia pagalba Ukrainai ir jos kariams fronte – lietuviai vienijasi gamindami jiems šildančias žvakes. Vis dėlto pagalbininkams labai trūksta žvakių gamybai reikalingų medžiagų – senų žvakių, vaško, tuščių metalinių skardinių nuo įvairių konservų.

Žvakių gamybos Ukrainai iniciatorė Agnė Baltramaitytė LNK sakė, kad ši idėja nėra nauja

„Mūsų Žvėryno bendruomenės grupėje buvo įrašas, kad renkame parafiną. Man kilo klausimas, kodėl reikia rinkti tik jį, jei galėtume susirinkti ir pagaminti kažkiek tų žvakių, sunaudoti daugiau medžiagų. Tuo pačiu metu skatintume ir tvarumą“, – pasakojo ji.

Šildančių žvakių poreikis yra didelis, tikino A. Baltramaitytė. Todėl ji kviečia įvairias bendruomenes prisijungti prie šios iniciatyvos.

„Labai noriu paskatinti ir organizacijas prie to prisidėti. Dar noriu kreiptis į prekybos tinklus, kad pasektų Martyno Mažvydo bibliotekos pavyzdžiu ir įrengtų tokius surinkimo punktus“, – pasako ji.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: