Penktadienį meras reagavo į dienraščio "Lietuvos rytas" ketvirtadienį paskelbtą publikaciją, kurioje rašoma, kad A.Kopūstas, turintis 40 proc.darbingumą, atgaline data gavo netekto darbingumo pensiją už daugiau nei ketverius metus - 46 tūkst. litų.

"Kyla daug klausimų, kas ir kokiu tikslu viešina įstatymais saugomas "Sodros" bylas, taip pat – kas žurnalistei be mano sutikimo pateikė neskelbtiną informaciją apie mano neįgalumo lygį bei terminus? Negaliu užsimerkti prieš tokį šiurkštų įstatymo pažeidimą, todėl nedelsdamas kreipsiuosi į Duomenų apsaugos inspekciją, kad ji išsiaiškintų apie asmens duomenų tvarkymo pažeidimus", - išplatintame pranešime cituojamas A.Kopūstas.

Minėtame straipsnyje teigiama, kad 46 tūkst. litų į rajono vadovo sąskaitą pervedė "Sodros" Ukmergės skyrius. Pensija buvo išmokėta nuo 2007 metų gegužės 1-osios. Dokumentuose pažymėta, kad A.Kopūstas nuo 2007 metų kovo 29-osios iki šių metų liepos 2-osios yra netekęs 60 proc. darbingumo.

Pagal įstatymus, "Lietuvos ryto" teigimu, pensijos gali būti skiriamos ir nepriemokos skaičiuojamos už vienus metus. Jei kreipiamasi po ilgesnės pertraukos, pinigai išmokami, jei ji nėra ilgesnė nei treji metai. Tuo tarpu "Sodros" Ukmergės skyriaus vadovai atgaline data, dienraščio teigimu, merui padarė išimtį: leido pinigus išmokėti po daugiau nei 4 metų.

A.Kopūstas į "Sodros" skyrių nesikreipė nuo 2007 metų balandžio iki šių metų kovo.

Staipsnyje taip pat cituojama "Sodros" direktoriaus patarėja Jolita Skinulytė-Niakšu, kuri teigė, kad atgaline data netekto darbingumo pensija gali būti mokama už ne ilgesnį kaip trejų metų laikotarpį.
"Jei žmogus po tam tikros pertraukos kreipiasi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą ir ši pripažįsta, kad asmuo iki to laiko buvo nedarbingas, netekto darbingumo pensija atgaline data gali būti sumokėta už ne ilgesnį nei trejų metų laikotarpį. Sprendimus dėl netekto darbingumo pensijos skyrimo ir nepriemokos išmokėjimo priima "Sodros" teritoriniai skyriai", - sakė ji.

Ukmergės rajono meras su tokiais teiginiais nesutiko. Penktadienį išplatintame mero pranešime teigiama, jog straipsnyje pateikta tikrovės neatitinkančių faktų, esą nepaminima, kad trejų metų apribojimas taikomas, kai dėl pensijos laiku pats apdraustasis nesikreipia, nors ir gauna įspėjimą, o jis neva įspėjimo negavo ir kreiptis į "Sodrą" pamiršo.

"Įstatyme numatyta, kad Valstybinio socialinio draudimo skyrius, mokantis pensiją, privalo iš anksto informuoti pensininką apie pensijos skyrimo termino pasibaigimą. Priminimo, kurio visuomet sulaukdavau, negavau, todėl, pamiršus, dokumentai nebuvo pateikti. Kadangi priminimas nebuvo atsiųstas, delsimas mokėti pensiją laikytas "Sodros" klaida. Įstatyme aiškiai apibrėžta, kad pensijos laiku negavus dėl "Sodros" kaltės, pensija išmokama už visą laikotarpį, t.y. – trejų metų apribojimas nėra taikomas", - tikino A.Kopūstas.

Be to, anot jo, "Sodros" teritorinio poskyrio priimtą sprendimą peržiūrėjo ir "Sodros" valdyba bei pastabų neturėjo.